Hogyan kell igényelni az extra gyed-et?
A félreértések elkerülése végett!
Én nem dupla gyedet akarok! Májusig jár a gyed viszont már februárban visszaállok dolgozni! Nálunk nem lesz másik baba.
Egyébként is visszamentem volna dolgozni csak ha nincs az extra gyed akkor sima gyed mellett nem mehetnék vissza csak ha lemondok róla.
5.) Gyermekgondozási díj melletti munkavégzés
A gyermek egyéves kora előtt nem lehet dolgozni. Ez esetben csak szerzői jog védelme alatt álló alkotásért, illetve a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban végzett tevékenységért járó díjazás az, amelyek mellett a gyermekgondozási díjat is folyósítják.
2014. január 1-jétől a gyermek egyéves kora után a szülő, aki gyermekgondozási díjat kap, az ellátás további folyósítása mellett dolgozhat. A szülő munkavégzésének nincs időkorlátja, azaz akár napi 12 óra is lehet.
Akkor is jár a gyermekgondozási díj, ha az anya a munkavégzés miatt az egy évesnél idősebb gyermekét bölcsödébe, illetve családi napközibe helyezi el, vagy házi gyermekfelügyelő gondoskodik a gyermekről.
Az elfogadott törvénycsomag rendelkezései alapján 2013. december 31-ét követően lehetőség nyílik a gyermek 1 éves kora után keresőtevékenység folytatására, mellette továbbra is folyósításra kerül a gyermekgondozási díj.
Rám az első pont vonatkozik.
de sajnos azt még mindig nem tudom,hogy hogyan kell igényelni :(
Majd akkor 3-án megkérdezem az oep-től csak érdeklődtem.
Azért köszönöm a hasznos! válaszokat :)
Én nem kaptam ilyen levelet, pedig jogosult leszek rá, mivel egy éves múlt a kisfiam, és 2014-ben szülni fogok.
A könyvelőt fogom kifaggatni.
ÉN NEM SZÜLÖK MÉG EGY GYEREKET HA NEM DOLGOZNI MEGYEK!!!!!
EGY GYEREKEM VAN ÉS EGY IS MARAD!
A 2-es pont azokra vonatkozik akiknek van egy gyerekük akikkel jelenleg GYED-en vagy GYES-en vannak és várják a második gyereküket! ŐK most már kaphatják mind a két gyerek után az ellátást míg eddig csak egy gyerekre lehetett igénybe venni a GYED, GYES-t akkor is ha 2 gyerek volt (akik 3 éven aluliak).
Az 1 es pont vonatkozik azokra akik jelenleg otthon vannak 1 évesnél idősebb gyerekükkel GYED-n vagy GYES-en. GYed mellett nem lehetett eddig menni dolgozni csak ha lemondtál róla. Gyes mellett lehetett dolgozni de csak 6 órába. Most változik annyiban,hogy Gyes és MÁR GYED MELLETT IS LEHET DOLGOZNI TELJES MUNKAIDŐBEN ÉS 100% ban megkapja az anyuka a már megállapított GYED-GYEST!!!!!
Szóval a kérdés csak annyi volt,hogy hogyan kell igényelni ha egyeltalán kell-e (de véleményem szerint csak azoknak kell újra igényelni a gyedet gyest akik lemondtak róla mert elmentek január 1 előtt dolgozni és közben még járna nekik)
Én most várom a választ :) Ha megtudom leírom.
Véleményem (és értelmezés alapján) ha még gyed alatt vagy akkor kapod tovább semmi teendő ha viszont még az előtt visszamentél dolgozni,hogy bevezették az extra gyed-et akkor újra igényelheted (mert ugye tavaly még vissza kellett mondani ahhoz,hogy elmehess dolgozni)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!