Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Jól tudom ezeket a dolgokat a...

Jól tudom ezeket a dolgokat a nagyszülői gyesről?

Figyelt kérdés

Sokat olvasgattam már erről a neten és itt is.

Szóval,2és fél hónapot voltam én gyesen első gyermekemmel,most elmentem táppénzre,várjuk a másodikat.Így lemondtam a gyest.Viszont van egy nyugdíjas nagyszülőnk,itt laknak tőlünk nem messze.Ő igényelhetné,ha jól gondolom.Lehet?Nyugdíjas és nem is dolgozik.Ugyanolyan igénylővel kell igényelni mint nekem kellet?Csak valami más is kell hozzá(ha jól olvastam akkor nekem és a férjemnek kell írnunk pár sorban egy ,,levelet,, hogy mi átadjuk ezt a jogot,és ezt csatolni a gyes kérelemhez) ??? Mikortól igényelhetnénk meg?Visszamenőleg is lehet?(én lemondtam nov.10.-ével). Ez miatt lesz dolga neki az adóbevallással?(tőle nem vonnak semmit nyugdíjjárulékot ugye mert nyugdíjas). Szoktak ellenőrizni pl Kincstártól,hogy a gyermek valóban ott van e?

2013. nov. 14. 11:11
 1/7 anonim ***** válasza:
Tudtommal bölcsiben nem lehet alatta a kicsi. De ugyanazon a nyomtatványon kell kitölteni mint ha te mennél gyesre,csak a nagyszülő igénylit kell beikszelni. Csak tőle nem vonnak semmit igy a bruttó összeget kapja.
2013. nov. 14. 11:18
 2/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm!Pont most találtam egy nyomtatványt ami pont erről szól "Nyilatkozat a nagyszülői gyermekgondozási segély megállapításához" szerintem ez a jó.
2013. nov. 14. 11:24
 3/7 A kérdező kommentje:
Pontosítok,ez is kell hozzá.
2013. nov. 14. 11:29
 4/7 anonim ***** válasza:

Csak az kell hozzá, illetve a nagyszülő és a gyerek igazolványai.

Nálunk a nagymama mind a két gyermekemmel volt gyesen, soha senki nem ellenőrzött semmit. Visszamenőleg is kérhetitek.

2013. nov. 14. 13:24
 5/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszodat.Azt megtudnád mondani,hogy adóbevalláskor kell tennie ez véget valamit?
2013. nov. 14. 13:45
 6/7 anonim ***** válasza:
Nincs vele dolga, mert a gyes adómentes, így bevallani sem kell.
2013. nov. 14. 15:49
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm :)
2013. nov. 14. 21:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!