Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Párom mehet. -e helyettem gyedre?

Meese kérdése:

Párom mehet. -e helyettem gyedre?

Figyelt kérdés
A párommal nem vagyunk házasok, de van egy 8 hós kisfiunk! Ha vissza akarok menni dolgozni miután lejár a gyed a párom elmehet. -e helyettem gyesre? Attól függetlenül, hogy nem vagyunk házasok?!
2013. szept. 25. 13:11
 1/3 anonim ***** válasza:
El.
2013. szept. 25. 13:19
 2/3 anonim ***** válasza:
igen
2013. szept. 25. 13:40
 3/3 anonim ***** válasza:

Persze hogy el, hiszen vér szerinti szülő és egy háztartásban vagytok.

A kérdésben GYED volt, a kiegészítésben már GYES.

Alapvetően mindkettőt igénybe veheti az apuka is, mint szülő, de ha ő szeretne GYED-re menni, akkor azt a gyermek 2 éves koráig lehet csak igénybe venni és neki is rendelkeznie kell a szükséges biztosítási idővel. Ha ez megvan, annak sincs akadálya, hogy tőled átvegye a GYED-et és akár már holnap elmenj dolgozni.

A GYES a gyermek 3 éves koráig jár (akár GYED helyett is, akár azt köveztően a 2-3 év között), a szülőnek alanyi jogon, ott nem szükséges semmiféle biztosított idő megléte. Ez utóbbit a Magyar Államkincstárnál kell igényelnie (formanyomtatvány letölthető, postázható).

2013. szept. 25. 15:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!