A munkahely felmondhat, ha a gyerek betölti a 2. életévét, azzal az indokkal, hogy a GYES-t a MÁK-tól igényeljem?
Jelenleg GYED-en vagyok,még aug.15-ig,de nem tudom,hogy maradok-e munkaviszonyban és úgy kapom a GYEST ,vagy felmondanak.
Úgytudom,nem mondhatnak fel,a gyerek 3 éves koráig,mert felmondási védelem alatt vannak a kismamák a gyerek 3 éves koráig.
Ha rosszul tudnám,akkor járna nekem végkielégítés?
2004 óta vagyok a cégnél,és 2009 januártól GYED-en vagyok?Ha igen,akkor mennyi jár 2 hónap?
Mire figyeljek oda,ha mégis felmondanak bármilyen ürüggyel?köteles vagyok aláírni?
Maradhatsz munkaviszonyban amíg gyesen vagy. A gyest mindenképp a MÁK-tól kell igényelni. A munkahelyen fizetésnélküli szabin maradsz, amíg gyesen vagy nem rúghat ki, addig védett vagy.
Ha gyes lejárt és kiveszed a szabikat akkor felmondhat, de mindenképp fel kell ajánljon neked munkalehetőséget, amit vagy el tudsz fogadni vagy nem. Ugye, ha valakit nem várnak vissza, annak úgy is megtalálják a módját, hogy végül felmondás legyen a vége.
Tehát, leghamarabb csak a szabadság alatt mondhatnak fel neked.
Nem, csak ha lejár a gyes. Vagy, mikor lejár a gyed, akkor kéred a szabi letöltését, majd ha letöltötted, akkor mész gyesre.
Akkor fizetik ki a szabit, ha felmondanak vagy visszamész dolgozni és a munkáltató belemegy abba, hogy a gyed vagy gyes lejárta után rögtön munkába állsz és ő kifizeti ilyen esetben a szabit egy összegben.
Egy kis kiegészítés az előzőekhez: szabadságot pénzben megváltani( kifizetni) csak a munkaviszony megszűnésekor lehet. Azaz ha visszavesznek GYES-ről vagy GYED-ről, akkor azt ki fogják adni, nem pedig kifizetni.
Anyagilag úgy tudsz segíteni magadon, hogy a GYES időszaka alatt ( maradsz a jelenlegi munkáltatónál fizetés nélküli szabin) heti max 30 órás munkát vállalsz valahol máshol ( vagy otthoni munkát időkorlátozás nélkül).
Ez teljesen legális, és így nem szűnik meg a felmondási védelem annál a cégnél ahonnan most eljöttél f. n. szabira.
Volt rá példa hogy valaki a másodállásában olyan sikeres lett, hogy utána ott maradt, mivel a régi céghez meg egyébként sem vették vissza a GYES lejártát követően.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!