Egyetem alatt mi jár?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

22 éves vagyok. Jelenleg másodéves vagyok az egyetemen, van még legalább 2 évem. Idén ősszel férjhez megyek. Édesapám attól fél, hogy ha jön a baba, nem fogjuk tudni eltartani magunkat, ha csak a férjem keres, és abban sem biztos, hogy jár nekem gyes, ha egyetem alatt jön a baba, illetve, hogy a TB-m fizetve lesz-e...

Most úgy tudom, sok változás jött ezen a téren a törvényekben, el tudjátok nekem magyarázni, hogy milyen lehetőségek vannak, jár-e támogatás, és mennyi? Nagyon köszi a segítséget!

2013. júl. 25. 17:04
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:

Ohh köszi!

Hát nagyon remélem, hogy ezek a tervek megvalósulnak...végre valami, ami tényleg segítene...!

2013. júl. 25. 17:26
 12/21 anonim ***** válasza:

De most havi 15-20 ezerrel lenne több a gyes nem hiszem, hogy olyan sokat jelentene.

Nem mondom, persze mindenkinek jó lenne ennyivel több pénz, de ha havi 15 ezren múlik a megélhetés akkor inkább először fejezd be a sulit dolgoz és csak utána szülj.

2013. júl. 25. 17:31
 13/21 anonim ***** válasza:
Az biztos, hogy édesapád félelme alaptalan, mert jelenleg jár(na) a GYES, a maga 28 ezer forintjával, és a TB is.
2013. júl. 25. 17:55
 14/21 anonim ***** válasza:

Köszi Kérdező,hogy feltetted a kérdést,én is ebben a cipőben járok...Még van 2 év az egyetemből,de egy nőgyógyászati betegségem miatt lehet nehezen jönne a baba,21 vagyok most,és szeretnénk próbálkozni majd lassan a kicsivel,mert mi van,ha csak nagyon soká jön össze..Viszont ha sikerül,akkor elég kevés,amit kapnék a baba után...Párom fizetése nem olyan rossz,de azért ez az 50 e.ft+családi bőven fedezné a kicsi szükségleteit azon felül,amit mi rakunk össze neki,meg hát őszintén szólva szerintem senkinek nem jön rosszul egy kis plusz,amit a baba biztonságára tud fordítani...

Ha valaki megtud valamit,én is csak annyit kérek,hogy leírná ide?:)

Ez a támogatás végre tényleg kicsit tényleg segíthetne a családoknak,remélem,hogy tényleg bevezetik...

Sok boldogságot nektek az őszi esküvőhöz:)

2013. júl. 25. 18:55
 15/21 A kérdező kommentje:
utolsó: én is ugyanígy vagyok...nem mondom, hogy az emelés nélkül nem menne, de azért ha családi megélhetésről van szó, nem hiszem, hogy bármily kis emelés is ne lenne fölösleges...Annyira vágyom egy kisbabára, de persze nem akarom feladni az egyetemet, és munkába állni, ha már elkezdtem...Ti együtt éltek Pároddal? Megéltek ketten az Ő fizetéséből? Édesapám emiatt is ellenzi az esküvőt, hogy nehezen élnénk meg, meg veszélyes, mert mi van, ha elveszíti a munkáját, és mindketten ott állunk munka nélkül...Nem mondom, hogy nincs igaza, de ha egyszer eljön az idő, akkor bele kell vágni...én legalábbis így gondolkodom... Sok sikert a babához, remélem, sikerülni fog épp jó időben ;-) :)
2013. júl. 25. 22:00
 16/21 anonim ***** válasza:

"A jelenlegi jogszabályok szerint ha egy egyetemista, vagy egyetemet éppen befejező nő gyermeket vállal, akkor, mivel nincs még elegendő munkaviszonya, csak a nettó 28 500 forintos GYES-t veheti igénybe. A tervek szerint ezen úgy változtatnának, hogy amennyiben valaki az egyetemi tanulmányai alatt vállal gyermeket, akkor a minimálbér után, ha az egyetem elvégzése után szül, akkor a diplomás minimálbér összegét figyelembe véve kaphat GYED-et, azaz 40-50 ezer forinttal magasabb összegre számíthat a család. "

[link]

Ezt találtam róla, de ennek bevezetésére szerintem nagyon kicsi az esély. Ez nem érint annyi embert, hogy jelentős szavazatot jelentene. Én még a 300 ezres anyaságira is több esélyt látok mint erre.

2013. júl. 25. 22:01
 17/21 anonim ***** válasza:

Én azt mondom, majd kiderül. Én a szocpol emelésének örülnék, az nagyon sokat segítene. Végül is ez volt az első, amit a kormány idén márciusban bejelentett, hogy visszahozza a régi szocpol rendszert, már áprilisra ígérte. Azóta is csend van körülötte. Úgy gondolom, hogy minden jövőre lesz, jövőre tudjuk meg, hogy mi fog megvalósulni, hiszen szerintem mindenre nem lesz pénze a kormánynak.

Ha rajtam múlna, én az egyetem alatti gyedet és a szocpol emelését vezetném be:)

Az anyasági támogatás növelésével én úgy gondolom, hogy egy bizonyos kisebbségi népcsoport növekedését idéznénk még jobban elő, akkor is, ha csak az első gyerekre járna.

2013. júl. 26. 08:14
 18/21 anonim ***** válasza:

Én vagyok,akivel egy cipőben jársz:)

Igaz csak albérletben,de 6 éve ismerem,és 2éve együtt lakunk.Van családi háza anyának,ahol csak hármanman lakunk (anya,tesóm,hétvégente hazajövünk én és a párom)3 nagy szobában,szóval jöhetnék ide ha nagyon akarnék,de nem annyira,egy szép albérlet is tökéletesen megfelel,végülis majdnem mindegy,hogy a bankhitelt vagy az albérletet fizetem a mai körülmények közt..Nektek van saját lakás?:)

Esküvőt is terveztünk mi is,de lagzival nagyon drága,a nagyon szűk családi körösből meg botrány lenne:D..Ezért még kérdéses,hogy mi lesz,lehet először csak szűk körös polgári,aztán ha jobban kijövünk,akkor nagyobb templomi és lagzi:)

Mi épp havi 155 ből élünk,kb 40 marad,ha befizetünk mindent,és megfőzök a hónapra..Ezért is jó lenne a plusz,ami itt a kérdés,hogy lesz-e..de már mi is nagyon vágyunk a babára.Párom "már"29,tehát nem tini.Én úgy vagyok vele,hogy mire végzek az egyetemmel,már egész nagy baba lesz,és úgy mehetek munkába,hogy nem onnan fogok kiesni ,hanem már fiatalon,még sok türelemmel neki állni:)

De nekünk se néznék jó szemmel,mert hogy mi lesz,ha a párom elveszti a munkahelyét..De úgy gondolom,hogy ez 40 évesen is bekövetkezhet,ilyen alapon soha ne szüljek...

2013. júl. 26. 08:57
 19/21 anonim ***** válasza:
18-as, egyik barátnőm pont így gondolta pár éve, egyetem alatt jöhet a baba, mire végez a gyerek mehet bölcsibe vagy oviba, ő meg szépen elhelyezkedik. Rosszul számolt, most már bánja is, kisgyerekkel nem kellett sehova, évekig tartó munkanélküliség lett belőle, kínjában csak az okj-és papírokat gyűjtőgette. Most kiköltöztek külföldre, férjének lett kint állása, neki még nincs.
2013. júl. 26. 10:57
 20/21 anonim ***** válasza:

18-as vagyok.Én védőnő leszek,ahol pont hülyén néznek rám,hogy mért osztom az észt,hogyha nincs is gyerekem:))Szóval mondhatni nálam előny,mert tapasztalatot is szerzek:) (okj-s gyógymasszőr attól nekem is van mellette,mert abból már most tudok profitálni)

Párom fizetése remélhetőleg most lesz 250.körül,ha megemelik végre,de erre nem apellálok..Az életben bármikor történhet bármi:)

De köszi hogy felhívtad rá a figyelmem,jogos a gondolat:)

2013. júl. 26. 15:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!