Hogyan számoljam ki? Mennyire számithatok?
Sziasztok!
Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy kismama vagyok, 2014 januárjára vagyok kiírva. 2012-ben október 31-ig volt munkaviszonyon (br. 100e). Aztán munkanélküli lettem, és 2013. április 11-től dolgozom. köszönöm a válaszokat előre.
A TGYÁS és a GYED is a béred 70%-a, tgyás-ból csak adóelőleget, míg a gyed-ből az adóelőlegen kívül 10 % nyugdíjjárulékot is vonnak.
Ha januárban igényled a TGYÁS-t, akkor az alap a 2013-as béred lesz, ha lesz 180 bérezett napod. (pl. nem leszel táppénzen , csak október 11 után) Ha nem lesz meg, akkor a minimálbér lesz az alap.
Mindenképpen azt tanácsolom, hogy október közepéig dolgozz mindenképp. Gondolom a bruttód most is megvan 100 ezer körül vagy ugye több is! Ugye a szülést megelőző 2 évben kell meglennie 365 biztosított napnak. Vagyis, ha 2014 januárjában szülsz, akkor 2012 január-2014 január között. Ez is megvan:)
Szerintem januárban igényeld csak a tgyást, így a 2013-as béredet fogják nézni és ha dolgozol október közepéig, akkor meg is lesz a 180 bérezett nap. A tgyás a bruttó átlagbér 70%-a, tehát ha dolgozol október közepéig, akkor április 11-től addig, amíg el nem mész táppénzre, az addigi bruttó béred átlagának a 70%-a lesz a tgyás alapj. Csak az a lényeg, hogy október közepéig tényleg dolgozz.
A tgyásból csak 16% SZJA-t vonnak.
Gyednél ugyanez a helyzet, mivel azt is 2014-ben igényled, így ugyanúgy a 2013-as bruttó bér átlagát nézik, ha meglesz a 180 bérezett nap. Ugyanúgy a bruttó átlagbér 70%-a, de adó mellett, 10% nyugdíjjárulékot is vonnak.
Nem tudok összeget írni, mert nem írtad, mennyi most kb. a bruttód, a 2012-es nem számít már, ha mindent 2014-ben igényelsz. Még annyi, hogy a gyed maximalizálva van, ha az átlagbéred több mint a minimálbér kétszerese (jelenleg 196 ezer) forint, akkor csak a minimálbér kétszeresének a 70%-a a gyed.
A tgyás és gyed összegébe beleszámítanak a nem rendszeres jövedelmek, mint túlóra, prémiumok és pótlékok. Cafeteria nem számít bele viszont.
utolsónak nagyon köszi a választ :)
jelenleg 125e a bruttom. úgy tervezem, hogy november végéig dolgozom. :)
125 ezer bruttó.
Ha az átlagod is ilyen körül lesz, akkor kb. nettó 73 ezer forint. Ha kéred a családi adókedvezményt, akkor kb. 83 ezer forint.
A gyed kb. nettó 64 ezer, adókedvezménnyel 74 ezer.
Az összegek többek is lehetnek, attól függ, hogy kaptál-e túlórát, prémiumot, jutalmat, pótlékot, ami emeli a bruttód.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!