Tényleg lehet, hogy valaki otthon van a gyerekkel és 180e ft-ot kap? Miért? Nem sok ez egy kicsit?
Persze,a tgyás nincs maximalizálva!
A gyede már kevesebb lesz jóval...
Igen,miért ne lehetne?
Ha sok volt a keresete?
Mint olvastad csak a TGYÁS idejére, (szülés előtt és után pár hónap---aki tudja javítson ki mennyi).
A GYED maximalizálva van, ott nem fog kapni 180-at.
Kedves Kérdező,
azért lehetséges, mert még kicsi babája van és ha a szülés előtt volt legalább 365 nap biztosítási jogviszonya (pl. dolgozott), akkor kapja az előző év átlagkeresetének 70%-át, nettóban viszont közel annyit, mint a korábbi bére volt, mert járulékok nem vonódnak belőle.
Vagyis ha volt pl. 500 eFt alapbére, amiből az előző évben 6 MFt éves bruttó kersete volt, akkor ennél többet is kaphat.
Én ezt egyáltalán nem tartom sem furcsának, sem meg nem érdemeltnek, hiszen akinek magasabb a jövedelme, az évekig magasabb tb-t, szja-t is fizetett és ezt az ellátást maximum 168 napig (tehát fél évig!) lehet igénybe venni. Leghamarabb a szülés várható időpontját megelőző 6. héttől, legkésőbb a szülés napjától.
(Nekem is sokkal magasabb alapbérem volt a szülés előtt, sokszorosát befizettem annak a 168 napos magasabb összegű ellátásnak, illetve azóta is hatszámjegyű levonásaim vannak- nem tartom tehát tisztességtelennek, sőt- összességében a befizetéseimből mindig sikerül szponzorálni azt a bizonyos ingyenélő réteget is, hiszen ennyi Tb ellátást a családom nem vesz igénybe :((
Ezt követően viszont az ismerősödnek a gyermeke 2 éves koráig már a GYED jár, ami a mindenkori minimálbér 2*-ének mintegy 70%-a, amiből már járulék is vonódik, nagyjából 90-100 eFt nettó körül lehet.
Az ADÓZÓNA tb kalkulátoraival el tudsz játszani, hogy kinek mikor mennyi jár.
Azért majd amikor a fél év letelik, megjön az első GYED ellátás, akkor az eléggé kijózanító tud lenni.
A GYES-t pedig (csupán) anyagi szempontból (2 éves kor után) egyszerűen nem is érdemes megvárni akkor, ha valakinek megoldott a munkahelyére való visszatérés, akár részmunkaidőben is.
Az érzelmi oldal és az egyéb családi megfontolások persze összességében lehet, hogy azt hozzák, hogy valaki jó munkahely után, akár 1 gyermekkel is tud sokáig otthon maradni. Biztosan az is nagyon jó lehet- de az is, ha valaki a szeretet és törődés mellett egyszerre munkavállalóként, édesanyaként és nőként is helyt tud állni és anyagilag is hozzá tud tenni a családja, gyermeke, saját maga boldogulásához.
Én nem sajnálom ismeretlenül sem attól a valakitől ezt a pénzt. Inkább jó lenne, ha mindenkinek legalább ilyen lehetőségei lennének, aki tisztességesen megdolgozott érte és vállalja, hogy felnevel egy kisgyermeket szeretetben, viszonylagos jólétben.
Szép napot:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!