A következő gyermeknél jár-e nekem a tgyás/gyed? Mi lesz az ellátás alapja?
A fiam 2011.03.20-án született. Végig járt a tgyás/gyed.
2013. 03. 21-től gyes-en vagyok.
Jelenleg várandós vagyok a második gyermekemmel.
A cégem nem fog visszavenni, ezt jelezték előre, ezért sem mentem vissza dolgozni. Ettől még a munkaviszonyom (passzívan), de élt, folyamatosan.
12. hétig nem akarom bejelenteni a várandósságot, ez kb. júliusban lenne. Onnantól, ha jól tudom, kiadják a szabadságokat (kb.31-35 nap), ha az letelik, táppénzre megyek. Addig négy hónapnyi gyes az alapom.
Aki ért hozzá, segítene? A sok információtól már teljesen összezavarodtam, fogalmam sincs, mennyi lesz az annyi.
Ha táppénzen leszek, közben valamelyik nagyszülő igényelheti a gyes-t? (Ha jól tudom, feltétel, hogy a mi lakcímünkre legyen bejelentve, ez nem gond.)
Igen, járni fog a tgyás és gyed is. Ha írásban bejelented a munkáltatónál akár most is, hogy terhes vagy, nem rúghat ki. Arra figyelj, hogy 6 hónapnál többet ne legyél gyesen, mert akkor a minimálbér lesz az új gyeded alapja.
Ha kiveszed a szabikat, a gyest le kell mondani. Szabi lejárta után menj táppénzre, nem rúghatnak ki, lényeg, hogy írásban jelentsd be a terhességed.
Mivel nem lesz 180 bérezett napod szülés előtt, így a szerződés szerinti béred lesz a tgyás alapja, a gyed alapja pedig ugyanaz lesz, mint a tgyás alapja, vagyis a szerződés szerinti béred. Csak ne haladd meg a 6 hónap gyest!!!
A nagymama lehet gyesen, míg te táppénzen vagy, hiszen a táppénzt nem a gyermeked jogán kapod, hanem saját jogodon. Nem kell a nagymamának veletek egy lakcímre bejelentve lennie. A nagymama lehet nyugdíjas, ebben az esetben a teljes 28500 Ft gyest kapja, mivel neki már nem vonnak nyugdíjjárulékot.
Viszont a nagymama semmilyen kereső tevékenységet nem folytathat, még otthon sem, a gyerek 3 éves koráig. Ha nagymama kapja a gyest, a gyereket 3 éves koráig nem lehet bölcsődében vagy más intézményben nappali ellátásra elhelyezni!
Jaj, nagyon szépen köszönöm a választ! :)
Gyes-en, még ha a 12. héten jelentem is be a terhességet, akkor is csak négy hónapot leszek. Remélem, nem is lesz semmi gond addig.
Mindenképpen írásban, nyomon követhető módon akartam bejelenteni a terhességet, eddig sem volt túl korrekt a cég.
Tényleg szuper volt a válasz, nagyon köszönöm még egyszer!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!