Elveszek a gyes, gyed, tgyás, etc rengetegében?!
A lényeg: olyan munkám van amit nem hagyhatok abba ha a baba megszületik. Fogom tudni csinálni itthonról is, nem gond. Nem dobhatom el egy évre, mert nem lehet újrakezdeni. Ha abbahagyom, nincs visszaút. Lényeg: ebben az estben mi és hogyan jár majd a pici születése után ha nem hagyom abba a munkám? Semmi? (Én úgy gondolom, hogy amellett a havi kb.28 000Ft-os (asszem gyes :) )mellet dolgozhatok továbbra is.
Köszönöm előre is a válaszokat!
A Gyes mellett valóban dolgozhatsz,de csak napi 6 órában és akkor jár a 25eFt-os Gyes.
A tgyas,Gyed mellett nem dolgozhatsz.
Na, akkor pontosítok, mert sok a félreértés.
A TGYÁS és a GYED munkabér HELYETT van. Olyan, mint a táppénz.
Ha fizetést kapsz, ezek nem járnak.
GYES akkor ját, ha már TGYÁSra és GYEDre sem vagy jogosult.
Ha dolgozol, a GYES a gyermek 1 éves korától jár.
GYES mellett vagy munkahelyen HETI maximum 30 órát (nem napi óraszám van, hanem heti) vagy otthon akármennyit lehet dolgozni.
Ha otthonról dolgozol, legyen benne a munkaszerződésedben a munkavégzés előírt helyeként, hogy megkapd a GYESt.
Uh kedves Golna! Köszönöm!
Tehát, ha dolgozom, akkor semmi nem jár csak a gyermek 1 éves kora után.
S ha nem tartalak fel akkor csak eszmefuttatnék. A gyest nem munkabérből számolják. Nemde? Az fix "óriási" összeg.
De hiszek neked: nem jár semmi, ha dolgozom otthon. (Röhej.) Nem keresek sokat, egyszerűen ha abbahagyom nincs tovább. És emiatt nem tehetem. Tehát az a + 25 000Ft havonta az irdatlan sokat számítana.
2 megoldási lehetőségem van még. Alkalmi munkavállalóként is meg tudja oldani a cég, hogy úgy alkalmaz. Ezt nem tudom lehet-e. Ergo alakalmi munkát vállalni gyes alatt (gyed, és tgyás alatt nem, az ok. )Mert akkor kirugatom magam papíron, s alkalmi munkásként végzem amit eddig is.
Vagy amit megint csak nem tudok, nyugdíjas édesanyám mehet-e gyesre akkor a gyermek 1 éves koráig. A nyugdíját megkapja -e ugyanúgy továbbra is.
Köszönöm, ha van még erre válaszod.
Ja meg akinek nem volt munkahelye, az egyból kapja a 25 000Ft -ot. Nem csak a gyermek 1 éves kora után...
Mondom én, hogy elveszek ezekben.... :-/
:(
Igaz nem Golan vagyok,de valaszolok a kérdésre én is.
Alkalmi munkát sem vállalhatsz 1 éves kora előtt,hacsak nem feketén csinálod.A nagymama is csak 1 éves kora után kaphatja a gyest a baba után.
"Tehát, ha dolgozom, akkor semmi nem jár csak a gyermek 1 éves kora után."
De. Jár CSP és családi adókedvezmény, de az már jár a magzat 91 napos korától.
"A gyest nem munkabérből számolják. Nemde? Az fix "óriási" összeg."
Nem, a GYES összege az öregségi nyugdíj minimum összegéhez van kötve. Azért nem változik évek óta.
"De hiszek neked: nem jár semmi, ha dolgozom otthon. (Röhej.)"
De jár: a fizetésed, a családi pótlék és az adókedvezmény. Ismétlen: a TGYÁS és a GYED munkabér HELYETT vannak. Nem pótlékok és nem segélyek.
"Nem keresek sokat, egyszerűen ha abbahagyom nincs tovább. És emiatt nem tehetem. Tehát az a + 25 000Ft havonta az irdatlan sokat számítana."
A CSP 12200, az adókedvezmény meg 10000, tehát összesen +22200 Ft, ha dolgozol.
Ha nem dolgozol, akkor viszont a TGYÁS is és a GYED is kevesebb lesz, mint a mostani fizetésed.
"Alkalmi munkavállalóként is meg tudja oldani a cég, hogy úgy alkalmaz. Ezt nem tudom lehet-e. Ergo alakalmi munkát vállalni gyes alatt"
Ha alkalmi munkavállalóként alkalmaznak tartósan és folyamatosan, akkor úgymegvegják a céget, hogy lehúzhatják a rolót. Utóbbi időben nagyon rámentek erre.
Sőt, gondoltak arra is, amit próbálnál megjátszani:
"A bedolgozó részére gyermekgondozási díjat nem lehet folyósítani addig, amíg a feldolgozásra átvett anyagot vissza nem adta."
"Vagy amit megint csak nem tudok, nyugdíjas édesanyám mehet-e gyesre akkor a gyermek 1 éves koráig."
Nem, ő csak a gyerek 1 éves kora után kérheti a GYESt. (Ezt, meg hogy "GYESre megy", kérek mindenkit, hogy felejtsük el. Családi pótlékra sem megy az ember.)
Viszont rá is vonatkozni fognak munkavégzést korlátozó szabályok.
"A nyugdíját megkapja -e ugyanúgy továbbra is."
Igen.
Kérdés: apuka nem tudja igényelni a GYED-et (nem egy háztartásban él)?
Illetve erre ha nem válaszolsz se gond, de tényleg nem értem, hogy mi lehet az a munka, amiért nem kapsz sokat, de mégis olyan nagy baj lenne, ha abbahagynád.
Nem, nagyszülő csak GYESt igényelhet.
De ha te is dolgozol, apuka is dolgozik, akkor 22200 Ft-tal több lesz a havi bevételetek, mint most.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!