Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Elmehet apa TGYÁSra szülés után?

Elmehet apa TGYÁSra szülés után?

Figyelt kérdés
Van olyan, hogy apa marad otthon a gyerekkel, és anya megy vissza dolgozni szülés után?

2012. okt. 8. 16:40
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
45%
TGYÁSra csak anya mehet, apa GYEDre mehet, meg persze GYESre is.
2012. okt. 8. 16:44
 2/15 A kérdező kommentje:
És a GYED összege a NETTÓ vagy BRUTTÓ fizetés hány %-a?
2012. okt. 8. 16:50
 3/15 anonim ***** válasza:

Hát ezt biztos van, aki jobban tudja nálam, de asszem a bruttó 60%-a, és abból még lejön 16%, vagy valami ilyesmi, de most vezettek be valami új adózást, úgyhogy nem tudom, pedig én is most megyek GYEDre...

Azt tudom, hogy nekem a bruttó 143-ból 70 és 80 közötti jön ki. Hát nem kell elszállni tőle, az biztos...

Azt tudom, hogy napra lebontva van, amit átlagkeresetből számolnak, és azt szorozzák fel annyi nappal, amennyi van egy hónapban.

2012. okt. 8. 16:57
 4/15 anonim ***** válasza:
100%
a bruttó 70%-a,és ebből vonnak 16%-ot
2012. okt. 8. 17:48
 5/15 anonim ***** válasza:
100%

Elmehet apa is tgyásra, ha te mondjuk kórházba kerülsz valami miatt, addig amíg kórházban vagy.

Annyit tennék még hozzá, hogy 70%, mínusz 16% szja, de ha igényeled az adókedvezményt, akkor kevesebb a levonás.

2012. okt. 8. 21:24
 6/15 anonim ***** válasza:
De szuper kilátások, gondolom nem kórházban akar dekkolni, hanem dolgozni megy anyuka, mert az ő fizetése jobb, mint apáé. Phh.
2012. okt. 9. 07:38
 7/15 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!(kedves 1. fogalmam sincs miért lettél lepontozva..na mindegy)

Egyébként apa fizetése a jobb, én eddig a lányommal voltam/vagyok itthon még nincs 2 éves, és arra gondoltam, hogy ha én visszamegyek dolgozni és apa marad itthon a picikkel az majdnem 100ezer Ft plusz lenne a háztartásnak, mert ugye az én 20on párezer forint bevételem, hogy itthon ülök semmire nem elég.Na mindegy.Még körbe járom hivatalos helyeken a témát.

Köszönöm mindenkinek!

2012. okt. 9. 09:46
 8/15 anonim ***** válasza:

Arra azért figyelj, hogy a gyed összege maximalizálva van a minimálbér kétszeresének 70%-ában. Itt egy jó cikk.

[link]

2012. okt. 9. 10:33
 9/15 anonim ***** válasza:
Nem bántani akarlak, de a TGYÁS ugye a szülés után jár közvetlenül 6 hónapig, és azért ha nem is végig, de az első néhány hónapban azért egy anyának kell otthon lenni a picivel (pl szoptatás) és nem oda lenni 8-10 órahosszát...Ha csak nem nagyon az anyagiakon múlik, de a te esetedben úgy látom nem.
2012. okt. 9. 11:19
 10/15 anonim ***** válasza:

Ha apa megy gyedre, az nem biztos, hogy olyan sokat jelent.

pl.

apa 250 ezer bruttót keres - adókedvezménnyel 2 gyerek után ez 181 ezer havi bevételt jelent. Plusz a gyes - ez havi 208 ezer nettóban.

Ha eljön gyedre, akkor a 181-ből lesz 116 ezer, vagyis 65ezerrel már mínuszban vagytok.

Ahhoz, hogy ugyanúgy álljatok!!! amíg gyeden van, neked olyan munkát kell találnod, ahol legalább 90 ezres nettó bért kapsz - és mint írtam, ekkor UGYANANNYI a bevételetek havonta, mintha apa dolgozna, és te gyesen lennél.

Vagyis neked minimum 150 ezres nettó kellene, hogy esetleg megérje (ekkor havonta 8 ezerrel lenne több a bevételetek.

Ezt csak azért írtam le, hogy lásd, nem biztos, hogy jobban jártok, ha apa gyedre jön.

Mennyi a párod bruttója? Kiszámolom neked, hogy mennyiért kellene minimum munkát vállalnod, hogy megérje neked dolgozni menni.

2012. okt. 9. 12:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!