Mi lesz a gyed exrra alapja. Apa fogja igenybe venni.
2024.ben 400 ezer ft os brutto bert kapott aztan elvesztette
az allasat itt volt 3 honap munkanelkuli majd ujra dolozik
az munkahelyen februar ota dolgozik.2025.05.honapban lesz
fel eves a gyerek?
Figyelt kérdés
márc. 29. 07:55
1/8 anonim válasza:
Mikor a gyermek született, dolgozott még?
márc. 29. 08:13
2/8 A kérdező kommentje:
Nem. Akkor kapta a munkanelkulit.
márc. 29. 08:19
3/8 anonim válasza:
Akkor viszont nem a munkabér lesz az alapja. Mivel a kicsi születésekor nem volt munkaviszonya. Így úgy tudom a minimálbér lesz az alap. Nem az igényléstől nézik, hanem a baba születésekor lévő állapot a mérvadó.
márc. 29. 08:58
4/8 anonim válasza:
Mivel van folyamatos biztosítási jogviszonya, ezért a jogosultság napján (05 hónapban) fennálló szerződés szerinti jövedelem lesz a gyed alapja.
márc. 29. 10:53
5/8 anonim válasza:
A 3-as tudja jól!
márc. 29. 13:00
6/8 anonim válasza:
Mivel munkanélkülin volt a gyerek születésekor, így a minimálbér lesz az alap valószínűleg.
márc. 29. 13:01
7/8 anonim válasza:
Bocsi, nem kötekedésképpen, csak kiváncsiságból. Valaki bemásolná az ebtv. megfelelő szakaszát arra vonatkozóan, hogy ha a gyermek születésekor munkanélküli ellátást vett igénybe, akkor minimálbér az ellátás alapja? Mert azt tudom, hogy jogosultság szempontjából az számít, hogy születéskor meglegyen a 365 nap és aznap is biztosított legyen. De számítás szempontjából csak azt találtam meg, hogy akkor a minimálbér, ha nincs folyamatos biztosítási jogviszonya. Az apukának elvileg van, hiszen a munkanélküli ellátás biztosításban töltött időnek számít.(Mondjuk azt nem tudjuk, hogy volt -e valahol több mint 30 nap megszakítás...) Ha van folyamatos biztosítás, akkor 180/120/30 nap, vagy szerződés szerinti, amit a jogosultság napjához kell nézni.
Köszönöm, ha valaki elmagyarázza, mert most belezavarodtam :)
márc. 29. 17:17
8/8 anonim válasza:
A gyermekgondozási díj összegének megállapítása során a gyermekgondozási díjra való jogosultság kezdő napján fennálló biztosítási jogviszonyban az állami adóhatósághoz személyi jövedelemadó-előleg megállapításához bevallott jövedelmet kell figyelembe venni. Amennyiben a biztosítottnak valamely foglalkoztatónál megszűnik a biztosítási jogviszonya, úgy a volt foglalkoztatónál fennállt jogviszonyból származó jövedelmek figyelembevételére nincs lehetőség.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!