Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » GYED alatt hogyan érvényesíthe...

GYED alatt hogyan érvényesíthető, ha egyáltalán jár a 30 év alatti anyák adókedvezménye?

Figyelt kérdés

A munkáltató könyvelő részlege nem segít, nézzünk utána címmel leráz.

A magyar államkincstár szintén nem tud segíteni.

Már nem tudom kihez forduljunk.

A szitu:

A gyerkőc 2024 nyarán született, eddig kaptuk a CSED-et. Januártól GYED jár.

Megvolt a biztosítási jogviszony az anyának sok évre visszamenőleg folyamatosan ezzel nincs gond.

Amit viszont egyszerűen sehol nem találunk, hogy a 30 év alatti anyák adókedvezménye az jár a gyed alatt? 27 éves az anya

Valamint a családi adókedvezmény is érvényesíthető rá?

Az egyszerűség kedvéért nézzük úgy, hogy az anya fizuja a terhesség előtti 2 évben folyamatosan br. 400000 Ft volt.

Addig tudtuk értelmezni, hogy a gyed a gyermek születése előtti 180 nap bruttó átlagfizujának a 70%a de max br.407120 Ft 2025ben. A

A fentiek fényében a 30 év alatti adókedvezménnyel, és a családi adókedvezménnyel együtt mennyi GYEDet kellene kapjunk?

Ha valami másképp van kérlek világosítsatok fel, vagy adjatok tanácsot hova fordulhatunk segítségért?

jan. 3. 09:52
 1/3 anonim ***** válasza:
80%

tehát vegyük a bruttó 400at.

gyed az alap 70%-a.

Tehát ha végig 400 volt a bruttó valóban, akkor 280.000Ft lesz a bruttó gyed.

Alap helyzetben a bruttó gyedből lejön 15% szja és 10% nyba.

Mivel adómentes, szja-t nem vonnak.

Így csak ezt a kedvezményt igénybe véve 252.000Ft a netto.

Családi adókedvezmény... Nem mindegy, hányadik gyerek.... feltételezzük első.

Ez esetben 10Ft nettó jár gyerekenként. Ezt a tb-ből is tudja érvényesíteni. Tehát 262.000Ft nettot fog kapni a 2 kedvezmény igénybevételével havonta.

jan. 3. 10:24
 2/3 anonim ***** válasza:
41%
SZJA mentes vagy, így a családi adókedvezményt már nem tudod érvényesíteni, hiszen nem vonnak adót. Az SZJA mentesség gyed alatt is megillet.
jan. 3. 10:28
 3/3 anonim ***** válasza:
100%
Én úgy tudom, hogy a családi adókedvezményt nem csak szja-ból vonhatják le, hanem máshol is. Az "adóelőleg nyilatkozat 30 év alatti anyák részére" dokumentumot töltsd ki 2 példányban, és add le a munkáltatódnak. Teljesen én sem értem, hogy most mennyit fogunk így kapni, én is most adom le, de majd meglátjuk, csak legyen leadva a papír.
jan. 3. 11:37

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!