Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Tényleg fel kell bontsam a...

Tényleg fel kell bontsam a munkaszerződésem közös megegyezéssel?

Figyelt kérdés
Jelenleg itthon vagyok a fél éves kisbabámmal. Lejárt a CSED és a férjem magasabb fizetése miatt ő venné igénybe a GYED-et. Ma közölték velem a munkahelyen, hogy ebben az esetben vagy vissza kell mennem dolgozni, vagy fel kell mondjak, közös megegyezéssel. Nem tudnak tartósan fizetés nélküli szabadságra tenni, mert az csak katonaság és közeli hozzátartozó tartós ápolása esetén jár, amiről igazolás kell. Ez valóban így van?

dec. 11. 17:12
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

Mielőtt megkezdődött a gyed az előtt 30 nappal kellett volna kérned a fizetés nélküli szabadságot. Ha szó szerint tartjuk magunkat a jogszabályokhoz, akkor a gyed első napján neked munkavégzési kötelezettséged lett volna. Mivel aznap nem jelentél meg a munkahelyeden súlyosan megsértetted a szerződéses kötelezettséged, ami miatt azonnali hatállyal elbocsáthatnak.

Nyilván a legtöbb helyen nem szólnak, nem kérik a fizetés nélküli szabadság kérelmet, mert "csak papír", de hivatalosan kellene és neked kellene kérned, nem a munkáltatónak adnia. Így most te vagy szarabb helyzetben, mert hiába kéred most, ha nem dátumozzátok vissza/nem engedik visszadátumozni, akkor már dolgoznod kellene és még legalább 30 napig dolgoznod kellene, mert a kérelmet 30 nappal előre kell beadni. Innentől minden a főnököd jófejségén múlik.

dec. 13. 09:27
 12/17 A kérdező kommentje:
Októberben jeleztem, hogy a férjem fogja majd igénybe venni, kérdeztem van valami dolgom vele, azt mondták nincs. Arról nem tudtam, hogy ilyen papír kell, nyilván én voltam a hülye, hogy megbíztam bennük. Nagyon nagy mínuszban van a költségvetés, egyértelmű hogy mi a szándékuk. Ha a férjem veszi igénybe a GYED-et már ki is rúghatnak. Viszont mindenki azt mondja a közös megegyezésbe ne menjek bele.
dec. 13. 11:38
 13/17 anonim ***** válasza:

Ne menj bele a közös megegyezésbe!

Az teljesen mindegy ki veszi igénybe a gyedet, mivel gyed mellett lehet dolgozni. Mivel nem kérted a fizetés nélküli szabadságot akár már ma kirúghatnak, tök mind1, hogy gyedet kapsz.

Annyit tehetsz, hogy villámgyorsan írsz egy kérelmet a fizetés nélküli szabadságra (fontos, hogy benne legyen hogy gyermekgondozás céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság!!), november 22-től (vagy amióta pontosan gyeden vagy) a gyerek 3 éves koráig kéred, visszadátumozod november 22 elé 30 nappal és eljuttatod a munkáltatódnak. Minél előbb, személyesen és írasd alá, hogy átvették. Ennyit kell tenned.

Ha ez megvan, elfogadták akkor utána átvehető apuka a gyedet. Ha a munkahelyed nem kifizető hely akkor nekik ezzel nem is lesz semmi dolguk, beadhatod a kormányhivatalhoz a gyed lemondást, tudni se fognak róla hogy te kapsz vagy nem kapsz gyedet.

dec. 13. 11:51
 14/17 anonim ***** válasza:

Még annyi, hogy onnantól, hogy elfogadták a fizetés nélküli szabadság iránti kérelmemet nem rúghat aki ki, onnantól felmondási védelem alatt állsz.

Most azért mondhatnak csak fel, mert nem kérted a fizetés nélküli szabadságot. Ezt rontottad el de nagyon.

dec. 13. 11:54
 15/17 A kérdező kommentje:
Teljesen mindegy mert váltig állítják? hogy az új törvény szerint nem mehetek fizetés nélküli szabadságra. 😃 Nem szeretnénk több babát egyébként, hányingerem is van már tőlük, jobb lesz ha minél előbb szabadulok.
dec. 13. 12:42
 16/17 anonim ***** válasza:
Kérd hogy pontosan nevezzék meg melyik törvény hányadik paragrafusa tiltja hogy elmehess. Mert ilyen nincsen, hogy nem mehetsz el. De tényleg írj papírt. Amúgy én lehet emailt írnék es beleírnám, hogy telefonbeszélgetésünkre hivatkozva, ahol kértem a fizetésnélküli szabadságot...stb.
dec. 13. 12:51
 17/17 anonim ***** válasza:
100%

A 30, az 15 nap ->

"A munkavállaló a fizetés nélküli szabadság igénybevételét legalább tizenöt nappal korábban írásban köteles bejelenteni."

Én megnézném ügyfélkapun keresztül a járulékbevallásaimat. Ha november hónapban jelezve van a fizetés nélküli szabadság gyermekgondozása miatt rajta, nincs akkora gond, mert úgy kezelte a munkáltató, mintha hivatalosan és időben kérted volna.

Ha nem úgy kezelte volna, akkor már keresnie kellett volna, hogy miért nem jelentkeztél munkára a CSED lejárta után.

dec. 13. 17:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!