Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » 180 nap munkaviszony szükséges...

180 nap munkaviszony szükséges a gyed megtartásához?

Figyelt kérdés

Sziasztok!Kislányom 2 éves lesz nem sokára és januárban kezte volna a bölcsit,én is mentem volna vissza dolgozni, de össze jött a kis tesó,mivel vele is veszélyeztetett voltam,szerintem itt sem lesz másképp..A cég kiadta a szabadságaimat már azt töltöm,amíg nem jutok el orvoshoz nem szeretnék szólni a munkahelyemen mert volt már 2 vetélésem.Elfognak így engedni táppenzre?Illetve mennyit fogok kapni így?Azt hallottam 180 napot le kell dolgozni,hogy ne csökkentsék le a gyed-et..segítsetek légyszíves

Köszönöm!

ma 10:39
 1/8 anonim ***** válasza:
48%
Szia! Először is, mivel már szabadságon vagy, mindenképpen jelezd a terhességet, mert azzal védetté válsz. Természetesen elmehetsz táppénzre, ha indokolt és az orvos kiír. Mivel van munkaviszonyod, ezért ugyanúgy megkapsz mindent a kicsire is majd. Vagy a szerződés szerinti béred lesz az ellátások alapja, vagy ha az előző gyermekre kapott csed összege magasabb, akkor ugyanazt fogod kapni. A lényeg, hogy rosszabbul semmiképpen nem járhatsz.
ma 10:44
 2/8 A kérdező kommentje:
Hálás vagyok a segítségért!Nagyon szépen köszönöm!Jelzem akkor a főnökömnek!
ma 10:47
 3/8 A kérdező kommentje:
Még esetleg abban tudnál segíteni,hogy januárban mindig emelnek a béren,én csak februárban kezdenék, de ha addig fel vesznek táppenzre akkor már az új szerződésben leírt összeghez számolva kapom a táppenzt?
ma 10:50
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudom, miért pontoztak le... Talán mert most nem hoztam törvényi hivatkozást. Vagy mert nem fejtettem ki jobban, hogy a táppénz számításánál a szerződés szerinti jövedelmedet az utolsó ellátás (gyed) alapjával fogják összehasonlítani, és ezek közül kapod a magasabbat.

Vagy, mert azt nem írtam le, hogy majd a csednél először a szerződés szerinti béred és a minimálbér kétszeresét hasonlítják össze, és ezek közül amelyik a kevesebb, azt hasonlítják majd az előző gyermek után kapott cseddel és az itt kijött magasabb összeget fogod kapni. Aki nem hiszi, nyugodtan járjon utána, Ebtv. 40-48. paragrafus közötti szakaszt nyugodtan lehet tanulmányozni, tök szépen le vannak írva az ellátások számítása, kedvezményszabály, stb.

A 3-as kérdésedre válaszolva, most nem értem. Azt írtad már szabin vagy. Ha szabadságon vagy, akkor aktív állományban vagy, így jár a béremelés. Ha béremelés után mész táppénzre, akkor igen, az lesz az aktuális szerződés szerinti béred, azt fogják hasonlítani a fent leírt módon. Ha viszont táppénz közben kapnád a béremelést, akkor az táppénz szempontjából már nem fog számítani, maximum a későbbi ellátásoknál vehető majd figyelembe.

ma 11:18
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
Nem az 1 vagyok, de a táppénzeded, és minden egyebet is az új béredből fognak kalkulálni. A csed lesz valószínűleg úgy, hogy mivel valószínűleg nem lesz az új béreddel 180, de még 120 bérezett napod sem, ezért a szerződés szerinti béred alapkán fogják megállapítani a csed-et. Ebben az esetben a csed alap nem lehet több, mint a mindenkori minimálbér kétszerese (tehát hiába lesz 700ezer Ft a bruttó béred januárban, legfeljebb br 580ezer (körül, nem nézem most meg mennyi a 2025-ös minimálbér). A kedvezményszabály értelmében a következő gyermekre kapott ellátásaid sem lehetnek kevesebbek, mint az előzőnél (már ha ugyanarról a jogviszonyról van szó, és eddig még igen). A gyed esetében 30 bérezett nap is elegendő a számításhoz. Gondolom, az meglesz a szabadságokkal. Viszont jól értem, hogy nem történt bérrendezés, mielőtt elkezdted kivenni a szabadságaidat? Azokat még a 2 évvel ezelőtti béreden fizetik? (Mert akkor ha utána rögtön táppénzre mész, akkor a gyed-et is ugyanaz alapján kapod majd mint majd az új csedet. Az, hogy táppénzre elengednek-e, nyilván csak az orvosod döntése.
ma 11:24
 6/8 A kérdező kommentje:

Én sem értem a le pontozást,illetve ha valaki nem ért egyet a valaszoddal miért nem fejti ki,hogy ő mit is gondol erről?!

Bocsánat elég értetlen volt a megfogalmazás,igen a szabim töltöm már, és még ezen a béren is emelni fognak januártól,csak nem tudtam,hogy figyelembe veszik e azt,hogy csak szabit töltöttem és nem "dolgoztam".

Nagyon köszönöm a szépen ki fejtett választ és az idődet!

ma 11:24
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
Ja, ahogy a 4-es mondja, mielőtt elmész táppénzre legalább várd meg a bérrendezést.
ma 11:25
 8/8 anonim ***** válasza:
A szabadságon töltött idő is olyan, mintha dolgoznál. Mikor az első alkalommal számolták ki az ellátásaidat, akkor is beleszámítottak a szabadságok :) A betegszabadság is (8-as kód), a táppénz az, amit nem veszünk munkával töltött napnap.
ma 11:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!