Nekem a munkahelyem adott papírt, amikor megszültem. Ott a lapon a csed és gyed együtt szerepelt. Nem kellett 2x töltenem papírt. Most is így lesz decemberben.
nov. 28. 09:25
2/9 anonim válasza:
Fél éven belül kell intézni, de majd csak akkor tudod, ha megérkeznek a baba papírjai. Leginkább a születési anyakönyvi kivonat, valamint a taj kártya. Ez kb 2-3 hét. Egyszerűbb, ha a szülés várható ideje előtt igényled, akkor csak a kiskönyved másolata kell. A baba iratait pedig elég később bemutatni. Addig se vagy ellátatlan.
nov. 28. 09:35
3/9 anonim válasza:
Van közös igénylő, akkor kell igényelni, ha megvannak a gyerek papírjai. Azt hiszem talán az adószáma nem kell hozzá, de már nem emlékszem pontosan. Szóval kb. szülés után 2-4 héttel lehet legkorábban.
nov. 28. 09:51
4/9 anonim válasza:
Nem mindegy a munkáltatód kifizetőhely vagy sem. Nekem az, így én a szülés előtt adtam le egyben egy papíron a csed, gyed kérelmet. Én a kiskönyv szerinti szülés napja előtt 30 nappal kértem. A baba adatait a szülés után adtam meg.
Szóval ez a kérdés kifizető hely-e a céged vagy sem? Mert ha nem neked kell intézned a papírokat
nov. 28. 11:27
5/9 anonim válasza:
Szülés előtt max 28 nappal lehet igényelni. Ha nem kifizetőhely a munkáltató, akkor is oda kell beadni a papírokat, ők továbbítják a kormányhivatalnak. Csak nyílván ez hosszabb folyamat, mintha kifizetőhely lenne.
nov. 28. 11:42
6/9 A kérdező kommentje:
Kifizető hely. Ha elöbb kérem akkor gondolom előbb is jár le a CSED? Vagy ez hogy működik?
nov. 28. 12:02
7/9 anonim válasza:
Igen, mindenképpen 168 napig jár, de kérheted akár 1 nappal is előtte, nem kell 28 nappal előbb. Én csak az egyszerűbb ügyintézés miatt kérem/kértem előbb, mert akkor akár már most beadhatod és nem kell majd heteket várni a kifizetésre. Csak nyilván az előző nappalwle kell záratni a táppénzt.
nov. 28. 12:17
8/9 anonim válasza:
4-es vagyok. Nem kell előtte. Én csak azért kértem előtte, mert az orvos mondta, hogy pcs lesz a méhlepény miatt és nem tudtam akkor még előre, hogy mikor lesz. Nem akartam akkor utána ezzel foglalkozni. Ezért kértem előtte, mondjuk nem pont 30 nap volt hanem kevesebb, de lehet 28 nappal lehet előtte arra már nem emlékszem. Volt szabadságom kivettem mind utána kértem a csedet előre. Nem akartam táppénzen lenni. Kb 24-25 nappal a kiskömyv szerint. Nem is volt baj, mert az első csedes hét végén már volt is a császár.
nov. 28. 12:22
9/9 anonim válasza:
Azért nem katasztrófa ám a szülés napjától igényelni. :) Én kitöltöttem már szülés előtt a papírokat, ami nem volt egyértelmű, ahhoz még nyugalomban kértem segítséget, így csak le kellett másolnom hozzá a baba papírjait, amikor megérkeztek és postára adni.
Ha addig táppénzen vagy, akkor a táppénz zárásával és a papír beadásával azt még megkapja az ember, vagyis nem marad egy hónapra jövedelem nélkül. Arról nem is beszélve, hogy hál'istennek vannak olyan családok, ahol nem történik katasztrófa, ha a nő "adott havi jövedelme" pár hetet késik. Én csak ezért nem igényelném előbb, pláne ha a táppénzed összege magasabb, mint a gyed-ed lesz várhatóan. Anyagi szempontból azoknak éri meg előbb igényelni, akinek magasabb lesz majd a gyed-e, mint a táppénze lenne, pont azért, mert a csed fixen 168 napig jár csak.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!