Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Jogosult lehetek valamilyen...

Jogosult lehetek valamilyen támogatásra? (CSED/GYED/GYES)

Figyelt kérdés

Az a helyzet, hogy nem itthon terveztem szülni, de közbe jött valami és október elején haza kellett jönnöm. Október 24-én szültem és nem tudom mire lehetek jogosult.

Az elmúlt 2 évben úgy van meg a 365 nap biztosított jogviszony, hogy van benne félév külföldi munka, az beleszámít, ugye?

A külföldi munkám aug 31-el ért véget, itthon egy ismerős bejelentett a cègébe okt. 17-én (szóval szülés előtt 1 héttel) hátha hamarabb rendeződik a tb-m. Szóval papíron dolgozom, nem mentem táppénzre, se szülési szabadságra, ilyenkor mi a teendő? Meg tudok így bármit is igényelni? Vagy szüntessem meg a munkaviszonyt? Esetleg utólag ki lehet írni a szülési szabadságot és igényelhetek CSEDet?

Előre is köszönöm a segítséget.

nov. 14. 23:29
 1/3 anonim ***** válasza:
40%
Sajnos a kérdés lényegére pont nem tudok válaszolni, de abban teljesen biztos vagyok, hogy egyrészt szülés után két hét szülési szabadságot kötelező kivenni, másrészt csecsemőgondozási díjra csak akkor vagy jogosult, ha nem dolgozol. Így "aktív" munkaviszonyban semmiképpen sem célszerű lenned. Egyébként úgy gondolom, hogy ha le lett igazolva a külföldi munkád alatt a biztosításod, akkor jogosult vagy csecsemőgondozási díjra és gyedre is, és igen, igényelheted utólag.
nov. 15. 07:10
 2/3 anonim ***** válasza:
100%
Attól függ, hogy hol volt a külföldi munkaviszony. EGT tagállam+Svájc, az beleszámít. Így, hogy van jelenleg munkaviszonyod, elvileg jogosult vagy csed-re, majd később gyedre is. Mindenesetre add be a papírokat, igényeld meg a csedet a szülés napjától. (Egyébként fél évig visszamenőleg tudod kérni, szóval még bőven időben vagy). Ha valami nem jó, úgyis küldenek hiánypótló végzést, vagy elutasító határozatot.
nov. 15. 07:38
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

A munkaviszonyt semmiképp se szűntesd meg!!!

Ahogy az előttem lévő írta, az ismerősöd cégénél add le a CSED igénylést, csatold mellé a külföldi jogviszonyaidról az igazolást aztán kiderül jogosult vagy-e rá vagy sem. Ha jogosult vagy rá akkor a szülés napjától szülési szabadságon leszel a szülési szabadság idejére jár a CSED.

nov. 15. 11:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!