Mit kell tennem?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Tanácsra lenne szükségem.

9 hónapos a kisfiammal vagyok itthon GYEDen és jelenleg 10 hetes várandós vagyok.

Ezt hogyan kell közölni a munkáltatónak, (drogériában dolgoztam előtte) annak érdekében, hogy “minél több pénzhez jussak?”

Ilyenkor a GYEDet szüneteltetni kell és utána visszamenőlegesen ki kell venni az összes szabadságot és utána beadni a 91 napos igazolásos papírt, majd arról, hogy ismét várandós vagyok? Nem rúghatnak ki a “szabi” alatt, ha szüneteltetem a GYEDed?

Fogalmam sincsen, hogy ez hogyan működik!

Aki tud segíteni vagy tanácsot adni, annak megköszönöm!

tegnapelőtt 12:20
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
66%
Szia! Nem kell szüneteltetned a gyedet. A családi adókedvezményt így is igénybe tudod venni, mert a gyedből is vonnak alapesetben adót+nyugdíjjárulékot. Ugyanúgy, mint az előző gyermeknél, a szülés várható ideje előtt 28 nappal igényelheted a csedet. Onnantól kezdve a nagyra kapod a gyedet, majd a gyest+ a kicsire a csedet, majd a gyedet.
tegnapelőtt 12:28
 2/12 A kérdező kommentje:
És addig el tudok menni GYED mellett táppénzre? Hogy kapjam a GYEDET is meg a táppénzt is?
tegnapelőtt 12:31
 3/12 anonim ***** válasza:
100%
Hú, ez egy elég vitaindító dolog... Amennyiben az egészségi állapot indokolja és a szakorvos megírja hozzá a javaslatot, akkor az egészségbiztosítási törvény alapján igen, gyed mellett kaphatod a táppénzt. Ebben az esetben írásban meg kell szüntetni a fizetés nélküli szabadságot, ezzel visszakerülsz aktív állományba. Másnaptól kérheted a táppénzt. Régen ki kellett venni legalább 1 nap szabadságot, ez már pár éve nem kötelező, bár sokaknak még így van meg.
tegnapelőtt 12:36
 4/12 A kérdező kommentje:
Jaaa értem. Az orvosom ahogy betöltöm a 12. hetet, onnan fel vesz veszélyeztetett terhesként. Csak azt nem tudtam, hogy ez hogyan működik! De így már értem! Nagyon szépen Köszönöm!
tegnapelőtt 12:39
 5/12 anonim ***** válasza:
53%
Az fontos, hogy 30 nappal előre kell kérni a fizetés nélküli szabadság megszűntetését.
tegnapelőtt 13:41
 6/12 anonim ***** válasza:
69%
Azért a 30 nap lejárta előtt pár nappal nem árt közölni az új terhességed, hogy annak lejártát követően ismét védett legyél.
tegnapelőtt 14:44
 7/12 anonim ***** válasza:
Én bementem a munkahelyemre, megvolt a nőgyógyásztol már a papír a veszélyeztett terhessegrol. Írtunk egy papírt a munkaugyessel, hogy megszuntetik a fizetés nélküli szabit. Délután mentem a háziorvoshoz, ő kiirt tappenzre.
tegnapelőtt 14:45
 8/12 anonim ***** válasza:

#7 Csak ahol a munkaügyes nem dátumoz vissza 30 nappal korábbra neked jófejségből papírt, ott ez nem így működik.

Egy kis cégnél, ahol csak egy esetleg nem túl együttműködő főnökkel tudsz kommunikálni és külsős könyvelő van ott nem sétálhatsz be, hogy veszélyeztett terhes vagyok holnaptól táppénzre szeretnék menni, mert jobb esetben ott tesz keresztbe ahol tud, rosszabb esetben rád akaszthat egy pert táppénz csalás miatt.

Előbb kell megszűntetni a fizetés nélküli szabadságot, minthogy táppénz javaslat lenne. A munka törvénykönyve szerint onnantól, hogy jelzed, hogy szeretnéd megszűntetni a fizetés nélküli szabadságot 30 nap múlva szűnik meg a fizetés nélküli szabadság. Ez fix. Attól, hogy valahol visszadátumoznak kérelmeket nem lehet megtenni mindenhol.

tegnapelőtt 15:42
 9/12 anonim ***** válasza:
Semmi nem lett visszadatumozva. Aznap ahogy visszavettek állományba, tappenzre kerültem. Szó sem volt sehol 30 napról.
tegnapelőtt 16:44
 10/12 anonim ***** válasza:
100%
Hivatalosan úgy kell, hogy 30 nappal kérni kell a fizetés nélküli szabadság megszüntetését. Majd abban a 30 napban valamikor a végén közlöd a terhesség tényét. (Csak így leszel védett, ha még előtte közlöd). Sokan kivesznek 1 nap szabit és utána mennek táppénzre. Ezt azért szokták, hogy a bérrendezés meglegyen ugyanis ha magasabb lesz a béred mint előtte, akkor abból számolnak csedet és gyedet is. Aztán küldöd be a táppénzes papírokat szépen.
tegnapelőtt 16:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!