Gyed alatt jön a kistesó, mi a teendő?
Írtam már több tanácsadónak de egyenlőre nem kaptam választ.
Gondoltam itt hátha valaki volt már így.
Olyan kérdésem lenne, hogy nekem van már egy 14 hónapos gyerkőc , utána kapom a gyedet, 2 munkahelyről.
(8 és 4 órás mindkettő határozatlan szerződéses)
Most úgy nézki, hogy jön a kistesó, majd egy hét múlva megyek orvoshoz.
Így, hogy gyeden vagyok, van valamilyen kötelezettségem a munkahelyeim felé, vagy így hogy gyeden vagyok, elég a második baba születése előtt egy hónappal be adnom itt is -ott is a a csed igénylést ?
Nem szeretnék egyik munkahelyemről sem táppénzre menni, sem a szabadságokat kivenni.
Ilyen esetben akkor maradhatok gyeden, és baba születése előtt egy hónappal/ vagy születéskor igényelhetem a picire a csedet?
Illetve akkor elvileg 2 hónapig kettő gyerek után fogom kapni az ellátást ?
Köszi ha segítesz!
Ha meg kérdezted lennél szíves megírni itt nekem?
Meg nekem nagyon kis terhesség, nem szeretném bejelenteni legalább 12. Hétig, viszont tisztába szeretnek lenni a dolgokkal:)
Ahogy írtad.
Jár külön-külőn az ellátás. Mivel a 2gyerek közt egy napra sem mész vissza dolgozni, ugyan az lesz az alapja is, ugyab arra az összegre számíthatsz.
Köszönöm!
Attól féltem hogy majd a munkahelyek szórakoznak a szabik miatt stb.
De így akkor semmi teendő nincs:)
Nincs teendő. Illik viszonylag időben bejelenteni a várandósságot, hogy ne számítsanak még rád, aztán ugyanúgy igényelni kell a csed-et és kész. Jár mindkét gyerekre az ellátás csed-gyed, majd csed-gyes, majd gyed-gyes a megfelelő életkorokig párhuzamosan. A juttatás alapja ugyanaz lesz, mint az első gyereknél.
Akkor szórakozhatnának a szabikkal, ha visszamennél aktív állományba és táppénzre mennél, de akkor sem vagy köteles elfogadni.
Nálam egyébként teljesen ugyanez a helyzet, csak pár hónappal később jött a tesó, így lett volna 3-4 hónap csak gyes-es időszak. A részmunkaidős állásomban dolgozom 1 évet kb. pont a két gyerek között, a teljes munkaidősben meg visszavettek táppénzre. Szabikkal nem szórakoztak, a kedvezmény szabály miatt pedig ígyis úgyis ugyanaz lesz az alapom valószínű, ami az első gyerkőcnél volt. Gyes-t és csed-et, majd utána még egy picit a gyed-et párhuzamosan fogom kapni.
Köszönöm!
Vissza amúgy sem mentem volna gyes alatt sem, tehát nem számítottak ram, de fogom jelezni félidőben én is!
Köszönöm a segítséget 🥰🫶🏻
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!