A munkahelyemen 4 órába vagyok bejelentve sajnos.. így mekkora csed/gyest kapnék az ikreim után? Mert a férjemnek meg cége van érdemesebb lenne szerintem ha ő igénylné meg mint én.
CSED-et csak az anya veheti igénybe, az igénylést megelőző harmadik hó utolsó napjától néznek vissza 180 napi keresetet, azt átlagolják és így jön ki a napi alapja az ellátásnak. CSED után apuka is igényelheti a GYED-et, viszont ebben az esetben anyuka szimpla fizetés nélküli szabadságon lesz, fizetnie kell maga után az egészségügyi szolgáltatási járulékot. A CSED 168 napig jár, ezt követően 2 éves korig a GYED. A GYED alapját ugyan úgy számítják, mint a CSED alapját.
Ha valakinek normális, bejelentett munkaviszonya volt, nem jár rosszul a CSED-del, mivel magasabb összeget fog kézhez kapni, mint a korábbi keresete. Az pedig, hogy ikrek, valóban nem számít, miért is számítana?
Anyasági támogatásnál számít, arra többet kapsz. Illetve érdemes utána nézni, hogy mik azok a támogatások, amikre jogosultak lehettek, még elég sok van idén.
Nyilván többe kerül az, hogy 2 baba lesz, ezt nem is vonom kérdőre, mert teljesen igazad van.
A család.hu-n van kalkulátor, azt is érdemes megnézni, hátha van amire van jogosultságotok és szeretnétek is kihasználni.
Nem kötekedésnek szántam egyébként, hogy miért számítana a CSED és GYED összegénél, szimplán ehez nem kapcsolódik a gyerekek száma. Ha még időben vagytok azért lehet megfontolnám a vállalkozásba bejelentést, az is elég ha csak 1 vagy 2 hónap csúszik bele az alapszámítási időszakba. Persze többlet kiadás, de nem mindegy fél évig mennyit kaptok, mert igazából a sokszorosa vissza jön a befizetett járulékoknak.
További boldog babavárást kitartást a két gyerkőchöz. :)
#18 "Nem kötekedésnek szántam egyébként, hogy miért számítana a CSED és GYED összegénél, szimplán ehez nem kapcsolódik a gyerekek száma"
Mondjuk azért, mert ha valaki egyszerre egyet szül, de utána mondjuk 3 hónappal újra terhes lesz, akkor csed után újra elmehet táppénzre, mellette kapja a gyedet, aztán a csedet és a gyedet egyszerre a 2 gyerekre párhuzamosan, miközben a költsége töredéke, mint egy ikresnek, a 2. baba tudja az első dolgait használni, nem párhuzamosan kell mindenből kettő.
Mégis összességében az állam kB dupla annyi ellátást kifizet 1 év korkülönbséggel született gyerekekre, mint ikrekre, ami rohadt igazságtalan.
(Mondom ezt úgy, hogy nincsenek ikreim, csak látom mennyire gáz ez így).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!