Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » 1-2 hónap és szülési szabira...

1-2 hónap és szülési szabira megyek, ilyenkor hogy intézzem az éves szabit el?

Figyelt kérdés

- azt tudom, hogy a szülési szabit (gyedet) max 4 héttel a kiírt dátum előtt meg lehet kezdeni (kb 6 hetet ki is vennék előtt legalább)

- nekem van még 16 nap éves szabim jelenleg: ezzel mit érdemes kezdeni? Elvileg át is vihető a 2-3 év utánra, mikor lejár a GYED/GYES.

1. Na de mi van akkor ha 2 év múlva én másik munkahelyen fogok inkább kezdeni, nem itt?

2. Ha kiveszem az éves szabijaim egybe (3 hét), lehet azt is, hogy a szulési szabiból mondjuk 2 hetet veszek csak ki szülés előtt max, akkor kezdem meg, tehát előtte az éves szabikat veszem ki?

Hogy érdemes, mi a tapasztalatotok?

(3. Bónusz kérdés: a plusz csavar a történetben, ha pl előbb kiír a dokim TP-re, és akkor bent maradnak az éves szabik. Elveszíteni nem akarom őket, akkor inkább kiveszem..)

2023. máj. 29. 13:27
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:
3-as kérdésemre: ha esetleg vmiert előbb kiir a dokim, akkor is majd az utolsó pl 15 nap mehet majd szabiként, így nem veszne el. Jól gondolom?
2023. máj. 29. 13:29
 2/11 anonim ***** válasza:
100%

Kiadják akkor is, amikor visszamész, és akkor is, ha egyébként nem óhajtod ott folytatni a munkát.

A munkáltató időarányosan kiadhatja a szabijaidat a CSED előtt, de azt ne várd, hogy kiadja az egész éves szabidat nyár közepére...

2023. máj. 29. 13:32
 3/11 A kérdező kommentje:

2 nem várok semmit, ezért kérdezem nyilván, hogy hogyan kalkuláljunk..

(nekem a hr-es azt mondta szóban futtában, hogy kivehető egyébként, meg h át is vihető..)

Nekik is lassan érdeme tudniuk, mire számítsanak, meg nekem is a lehetőségeket.

2023. máj. 29. 13:39
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
Ha kiadják, akkor kiveheted, csak nem muszáj kiadniuk.
2023. máj. 29. 13:48
 5/11 A kérdező kommentje:

4 na igen, én is így tudtam előtte, hogy csak időaranyosan vehetném ki, de azt mondta kivehetem az éveset.

Minden esetre azt jó tudni, hogy kesobb kiadják ha most bent marad akkor is, ha nem itt folytatom esetleg majd utána.

2023. máj. 29. 13:53
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

"1. Na de mi van akkor ha 2 év múlva én másik munkahelyen fogok inkább kezdeni, nem itt?"

Akkor szépen felmondasz és a felmondási idodre kéred a benn áradt szabadsagod kiadását.

"2. Ha kiveszem az éves szabijaim egybe (3 hét), lehet azt is, hogy a szulési szabiból mondjuk 2 hetet veszek csak ki szülés előtt max, akkor kezdem meg, tehát előtte az éves szabikat veszem ki?"

Kivenni idoaranyosan lehet, a munkáltató nem kötelezhető az összes kiadasara.

"Hogy érdemes, mi a tapasztalatotok?"

Mivel a gyerek megy majd bölcsődébe vagy óvodába, érdemes a szabadsagot nem kivenni előre, hanem majd a munkakezdes előtt. Jól jó a beszoktatashoz.

"(3. Bónusz kérdés: a plusz csavar a történetben, ha pl előbb kiír a dokim TP-re, és akkor bent maradnak az éves szabik. Elveszíteni nem akarom őket, akkor inkább kiveszem..)"

A szabadság nem veszik el, kiadjak ha lejárt a gyed és a gyes

2023. máj. 29. 14:01
 7/11 anonim ***** válasza:

A szülési szabi, az nem gyed, amiről te írsz az a csed. A gyed a gyerek ~6 hónapos korától 2 éves koráig jár, ezalatt fizetés nélküli szabin vagy.

Én kb 6 hónapos terhes voltam, mikor már nem dolgoztam, az első 2 hét szabi volt, utána táppénz. A főnököm azt mondta azert maradjon bent pár nap, ha ne adj Isten valami baj történne, ne legyek szabi nélkül. Azóta ugye összegyult elég sok, én se biztos, hogy odamegyek vissza. Így vagy kifizetik, vagy kiveszem a szabikat és utána jövök el.

2023. máj. 29. 14:54
 8/11 A kérdező kommentje:

Köszi szépen a válaszokat!

7, te is írod hogy nem biztos, hogy ott folytatod majd: feljebb írták, hogy “felmondási idodre kéred a benn maradt szabadsagod kiadását.”

Ez most lehet, hülye kérdésnek tűnik, de érdekel: ilyenkor ez rendes felmondás 2-3 év szünet után? Tehát jelzem nekik majd akkor, hogy nem tudom ott folytatni, akkor a szerződésem szerinti 2 hónapra (mínusz a bent maradt szabik) be kéne menni arra a pár hétre/1,5 hónapra? Nem sok értelme van nyilván, gondolom ilyenkor -mire eleve a vissza szokás e a értékes munkavégzés/2-3 év kiesés is ott van, elengedik a felmondási időt,ha jól gondolom..

(Amire visszamegyek senki nem lesz ott a részlegemből, szerintem még a jelenlegi főnököm sem.., bár ez most mellékes, de az is bizonytalan, hova mennék vissza, ezért érdekel ez a része :( )

2023. máj. 29. 17:19
 9/11 anonim ***** válasza:
Igen, rendesen le kell dolgozni a felmondási időt. Kivéve, ha a főnök rendes és elenged belőle valamennyit
2023. máj. 29. 17:36
 10/11 A kérdező kommentje:

Furán veszi ki magát a gyakorlatban, ha ezt szokták is kérni: pl egy hónapra menj be, úgy, hogy közben igazából már vannak a helyeden, tehát nem okozol plusz kiesést sem.

Logikus lenne, ha elengedik ilyen esetekben. De “testközelből” nem láttam még ilyet.

2023. máj. 29. 17:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!