Hogyan vegyem igénybe a táppénzt GYED mellett?
Gyeden vagyok, és várandós. Emiatt a magzatra szeretném kérni a táppénzt.
Mi a menete ennek?
A munkáltatónak megküldöm levélben a fizetés nélküli szabadság megszüntetéséről való kérelmet, aztán köv. levélben meg írom, hogy ja, bocsi, mégse megyek vissza dolgozni, hanem táppénzre mennék?
Ezt valóban megtehetem akár 1 nap szabi után is, nem kell kivárnom a 30napot, amit a fiz.nélküli szab.nyilatkozatban ha jól tudom azt, vagyis 30nappal későbbi dátumot kell írni, igaz?
,,Amennyiben van munkaviszonyod, lehetőséged van kihasználni a táppénzt. Ehhez meg kell szüntetned a fizetés nélküli szabadságot, amelyen jelenleg vagy a már meglévő gyermekeddel.
Munka Törvénykönyve 133. § (2) alapján: A fizetés nélküli szabadság a munkavállaló által megjelölt időpontban, de legkorábban a szabadság megszüntetésére irányuló jognyilatkozat közlésétől számított harmincadik napon szűnik meg.
Fizetés nélküli szabadság megszüntető kérelmet kell eljuttatni a munkáltatónak postai úton tértivevénnyel, vagy e-mailben. Mellette kérni kell a szabadságok kiadását is. Én legalább 1 napot, de maximum 2 hét szabadságot javaslok. Ezzel biztosítod azt, hogy a munkáltató visszahelyezzen aktív állományba
A Mt. 122. § (2) alapján a szabadságokból 7 munkanappal a munkavállaló rendelkezik. Így legalább ezt a 7 napot fel tudod használni.
Az újabb babavárást ekkor még nem kell közölni. Persze lehet, de ha nem jó a viszony, semmi esetre se közöld előre!
A fizetés nélküli szabadság a postára adást, vagy e-mailes küldést követő 30. napon szűnik meg. Ezidő alatt védett vagy. A 31. naptól csak akkor, ha közölted a babavárást.
Az újabb várandósságot a fizetés nélküli szabadság lejártát megelőző 1 héttel érdemes bejelenteni, szintén írásban. Ez fog védeni a felmondás alól.
Ezalatt fel kell keresni a nőgyógyászt, hogy javaslatot adjon a veszélyeztetett várandós táppénzre (9-es kód). Ez alapján fog tudni kiírni a háziorvos. Vagy ha a nőgyógyásznak is van rá jogosultsága, akkor egyeztetni vele, hogy mikortól leszel táppénzen.
Ha a munkáltató nem reagálna a megkeresésre, akkor is végig kell járni ezeket a köröket, majd a 31. napon megjelenni a munkahelyen, vagy telefonálni, hogy akkor te aznaptól szabadságon vagy.
Ha a táppénz lehetőségét nem tudod/szeretnéd kihasználni, mert nem szeretnél konfrontálódni a munkáltatóval, akkor a szüléstől, vagy a kiírt időpontot megelőző 28 nappal (ez javasolt ilyen esetben) igényelheted a CSED-et, akár a GYED-del együtt is.
A fenti bármelyik esetben a CSED, GYED alapja a szerződés szerinti béred, de maximum a minimálbér kétszerese lesz.
Ha ekkor érvényben van a kedvezményszabály, akkor annak figyelembevételével állapítják meg az ellátásokat:
Ha a gyermek gyermekgondozási díj vagy gyermekgondozást segítő ellátás igénybe vétele alatt, vagy annak megszűnését követő egy éven belül születik, és az újabb gyermek születését megelőzően utolsóként született gyermek jogán megállapított csecsemőgondozási díj naptári napi alapja magasabb összegű, mint az újabb gyermek születése okán számított csecsemőgondozási díj naptári napi alapja, akkor a magasabb naptári napi alap alapján kell az ellátást megállapítani, amennyiben az utolsóként megállapított ellátás alapja kizárólag a jogosultság kezdő napján fennálló jogviszonyban elért jövedelem figyelembevételével került megállapításra
Gyengébbeknek
,,FONTOS! A táppénz, majd a CSED, GYED a nagyobb gyermekre járó aktuális ellátás MELLETT is megillet! Tehát két ellátást fogsz kapni egyszerre! "
Ha nem menne a felesleg személyeskedés még egy-egy válaszolót intelligensnek titulálnék és 100%-ban jogosnak a válaszát.
De így kedveseim pont arra a szintre estek ti amiről olyannira negatívan véleményeztek.
Miért kell ezt?
Nézd, ha pl. az én cégemhez jönne, még bátorítanám is. Nem sajnálnám egytalán a dolgot. Azért nem kell a munkáltatókat szentre mosni, mert rettenet sok a patkány ebben is.
Nálunk terhesnek sem kell lenned, hogy kirúgjanak ilyen-olyan ürüggyel. Mióta a GYED-en vagyok elment az összes valamit is erő kollégám innen, még a főnökeim is.
Nem tudod hol dolgozik a kérdező, tehát neked miért fáj ő, hogy intézi az életét?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!