Milyen előnyei/hátrányai vannak ebben az esetben, ha bejelentem a terhességet?
Készenlétis vagyok a cégnél és néha hétvégente is dolgoznom kell. Viszont hivatalosan ha jól tudom, akkor nem lehetek készenlétben és nem túlórázhatok terhesen (ha jól értelmeztem a jogszabályt), tehát kb. nettó 150 ezerrel csökkenne a fizum (mondjuk bruttó 200-250) és ugye kb. pont onnantól számítják a csedet.
Ráadásul, mint írtam nem lesz rá lehetőségem, hogy kibújjak a munka alól, mert a feladattal el kell készülni és senki nem tud helyettesíteni (gondolom majd felvesznek valakit a helyemre, amíg szülök, de addig nem lehet jogilag működő módon megoldani).
Mi történik, ha "nem hivatalosan" jelzem csak a főnökömnek, hogy meg kell oldani a helyettesítésemet pár hónapon belül? Lehet ebből hátrányom? Vagy meg lehet oldani beleegyező nyilatkozattal pl., hogy tudjak túlórázni és készenlétben lenni?
Ha nem, akkor ti mikor szólnátok a munkahelyen?
Köszi, a tapasztalatokat!
#1 Igaziból nem erről van szó. Irodai munkavégzés, csak valakinek fel kell vennie a telefont hétvégén vagy hajnali háromkor, ha olyan a helyzet (általában nem mindennapos, mondjuk havi 1x), amiért készenléti díj jár, ha meg fel is hívnak, akkor 150-200%-os fizu.
Ha én bejelentem hétfőn, hogy akkor terhes vagyok, akkor egyszerűen nem vagyunk elegen a részlegen, hogyha én kiesek, akkor is vigyük a készenlétet (havi legfeljebb 168 órát lehet/fő). Mire felvesznek egy embert a "helyemre", aki viszi csak a készenlétet (mert a nap közbeni munkám el tudom végezni), az több hét, de inkább több hónap. Ráadásul aztán még hetekig (hónapokig) tart, mire betanul és este ténylegesen értelme lesz annak, hogy ő veszi fel a telefont.
Igaziból nekem sem feltétlenül jó, hogy kiesik a plusz bevétel, főleg, hogy szinte biztosan ugyanúgy hívni fognak továbbra is, ha hiba van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!