Július végén lejár a gyesem, de szeretnénk még egy babát, de eddig még nem jött össze. Munkahelyemre nem tudok visszamenni. Ha addig nem jön össze a baba mire vissza kéne menni, milyen lehetőségeim vannak, hogy a másik picúr után is kapjak gyest?
Hát, jelen esetben csak az a verzió játszik, hogy terhes leszel és visszamész dolgozni a szülésig vagy táppénzre veteted magad, akkor nem rúghatnak ki és járni fog a csed/gyed.
Ha nem jön össze a baba, akkor sajnos megint le kell dolgoznod az 1 évet, hogy gyedre jogosult legyél.
Fuu, vannak ám infók...
Először is a gyed a gyerek 2 éves koráig jár. Utana jön a gyes, ami a gyerek 3 éves koráig jár. Ez alatt te otthon csücsülhetsz a popódon, nem rúghatnak ki. Kötelesek visszavenni.
Aztán. Ha addig nem leszel terhes, 2 opciód van. Vagy dolgozol ott tovább, vagy keresel más melóhelyet. A saját magad fizetett tb nem jogosít ellátásra. Abban az esetben gyes jár alanyi jogon.
A csed/gyed feltétele, az igényléskor, szüléskor aktív munkaviszony (illetve 2 éven belül 365 nap bejrlentett munkaviszony).
Ha 1 új helyre mennél, ott sem kell kivárni az 1 évet....
Ha teherbe esnél, a kicsivel ugyan attól a cégtől mind a naggyal mehetsz csedre.
Ha a szülés a nagy 3 éves kora elött jön, akkor a nagyra kapod szülinapjáig a gyest, mellette a kicsire a csedet.
Ha elmúlik 3 a nagy, mire szülnél, akkor a jelen cégnél szülésig elmész táppénzre, majd csedre.
Kb ennyi.
Gondolom a nem tud visszmenni az nem jogi értelemben értendő.
Sajnos én sem tudok visszamenni, pedig várnának.
Minden nap este 7-re értem haza anno, és 7-kor indultam.
Mellette 120 km-t ingáztam.
2 gyerek melllett belát, hogy nem megy.
Nem tehetsz semmit.
Elmész dolgozni, vagy csak a gYes jár.
GYerek 168 napos koràtól ( amikor a csed járna le) akkor pedig elmegy az apa gyedre a munka mellette is jár, ha jogosult)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!