Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Más is volt így? Jelenleg...

Más is volt így? Jelenleg gyesen vagyok júniusig, második gyermekemet várom (nyár végén fog születni) jeleztem szóban és írásban is a terhességemet.

Figyelt kérdés
Kértem vegyenek vissza állományba hogy táppénzre tudjak menni mivel veszélyeztetett terhes vagyok,de ők nem hajlandóak visszavenni. Pedig orvosi papírom is van. Ilyenkor lehet valamit tenni?
2022. jan. 26. 14:04
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
58%

Teljesen jogosan nem akarnak visszavenni, ugyanis nem élni, hanem visszaélni akarsz egy joggal.

Ha csak annyit írsz, kéred 30 nap múlva a fiznélküli megszüntetését, arra nem mondhat nemet, pedig az is gusztustalan, tekintve, hogy dolgozni nem akarsz, és ezt már most tudod. Táppénzre az jogosult, aki betegsége, állapota miatt a munkáját nem tudja ellátni, te viszont nem is dolgoznál egy percet sem.

2022. jan. 26. 14:07
 2/12 anonim ***** válasza:
27%
Onnantól, hogy jelezted, hogy szeretnéd magad aktív állományba helyeztetni, kötelességük maximum 30 nap letelte után ezt megtenni. Onnantól rögtön mehetsz is táppénzte. A munkáltató azonnal is aktív állományba helyezhet, de élhet a 30 napos jogával. De olyan nincs, hogy nem teszi meg, mert kötelessége. Én keresnék egy jogi képviselőt ilyen esetben, aki segít érvényesíteni a jogaimat. Persze, első körben a főnököt emlékeztetném rá, hogy ez nem választás kérdése, és ha akkor sem történik semmi, akkor lépnék tovább
2022. jan. 26. 14:15
 3/12 anonim ***** válasza:
82%

2, nem kötelesek, ha közölte, hogy dolgozni nem akar.

Ne üljetek forítva a lovon, ez a rendelkezés azért van, hogy aki ellátás mellett dolgozik, keresőképtelenség esetén ne essen el a jövedelemtől, kapjon táppénzt. Csak átmentek a kismamák abba, hogy de jó, azt kamuzom, visszajövök, majd mégse.

egy jó munkáltató lazán lerendezi azzal, hogy megírja, hogy rendben, tudomásul vettük, de mivel jelezte, hogy keresőképtelen, nincs munkavégzési kötelezettsége, nem kell megjelennie sem az első napon. Így nincs mire keresőképtelenséget igazolni :D

2022. jan. 26. 14:23
 4/12 anonim ***** válasza:
77%
vagy megteheti a munkáltató, hogy üzemorvoshoz küldi, mielőttt állományba helyezi, aki nem írja alá az alkalmasságát terhesen, nincs munkavégzési kötelezettség, nincs táppénz. Teljesen legális, és van egy rossz hírem, bíróság a munkáltatónak adott igazat ilyen esetben, és joggal való visszaélésnek minősítette a kismama tervét.
2022. jan. 26. 14:28
 5/12 A kérdező kommentje:
10- ből 9-en így vannak táppénzen... Ja, és még annyi hogy a védőnő is mondta hogy ezt így szokták a kismamák. De mindegy,felkeresek egy hozzá értő személyt.
2022. jan. 26. 14:35
 6/12 anonim ***** válasza:
83%

5 attól még hogy ők így vannak, ez visszaélés.

És hozzáértő vagyok.

Megvan a lehetőség jogszerűen arra, hogy ne vegyenek vissza, ha csak a táppénz miatt mennél, dolgozni nem akarsz, sajnos ez van. Ha nem közlöd előre velük, hogy te csak a tp miatt kéred, akkor is gyanakodhat és üzemorvos keresztbe tehet, de ha nem gyanakszik, szerencséd van. De így teljesen jogosan mondja, hogy nem. (teszem hozzá, én futottam bele igazán patkány munkáltatóba, aki nem sajnálta a pénzt, kért ellenőrzést, aztán elvették a tp-t, mert ha az irodai munkát nem tudja ellátni, akkor a nagyobb gyerekkel a játszótéren sem gondolták, hogy szaladgálhat. De ez tényleg egy bunkó votl...)

2022. jan. 26. 14:51
 7/12 anonim ***** válasza:
89%
Miután a munkáltató fogja fizetni a táppénz 1/3 részét teljesen jogos, hogy a büdös nagy semmire a két szép szemedért erre nem hajlandó csak úgy, ez több száz ezer Ft is lehet nekik valaki után aki egy gyufaszálat nem tett odébb évek óta. Ez maximum akkor simán járható út ha családi vállalkozásról beszélünk vagy ismerősi szívességről, de egy olyan munkáltató akinek amúgy semmi köze hozzád igenis megteheti, hogy ellehetetleníti az effajta terveidet, hozzáteszem jogosan, bután csináltad…
2022. jan. 26. 16:14
 8/12 A kérdező kommentje:
Miért hogy kellett volna csinálnom?
2022. jan. 26. 16:15
 9/12 anonim ***** válasza:
52%
Vigyázz,mert ha visszavesz állományba,és valami történik a jelenlegi terhességgel, akkor tp-re nem leszel már jogosult,viszont a munkáltató nem köteles elfogadni a nagyobb gyerekre ismételten beadott illetmény nélküli szabi igényedet,és vissza kell menned dolgozni.
2022. jan. 26. 16:33
 10/12 anonim ***** válasza:
89%
És akkor csodálkozunk, hogy miért nem akarnak a munkáltatók olyan nőt felvenni, aki " szülőképes" korban van.
2022. jan. 26. 16:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!