SZJA visszatérítés várandósság esetén?
Sziasztok! Párommal nincs gyermekünk, jelenleg várandós a feleségem. Mindketten dolgozunk hosszú évek óta tisztességesen bejelentve. Dec. 31.-én tölti a 88. napot ami elvileg az alapján került rögzítésre és számításra amit első alkalommal mondott a nőgyógyásznál(utolsó menstruáció első napja), azaz bemondásra. Az első hírek 12. hétről szóltak, majd később már betöltött 91. napról jelent meg a rendelet. A betöltött 12. hetet "bőven" teljesítenénk de a 91. napot nem.
Mi történik akkor ha mi is visszaküldjük a nyomtatványt azzal, hogy dec. 31.-én tölti a 91. napot? Ez még a jóváírás előtt "megbukna"? Vagy utána valamilyen formában? Az EESZT és a NAV rendszere össze van futtatva? Esetleg kikerülhető lenne úgy a dolog, ha NEM vennénk igénybe a 91. naptól járó HAVI adókedvezményt(orvosi igazolással NAV felé) hanem majd csak a gyermek születése után vennénk igénybe ? Egyáltalán van méltányossági lehetőség ilyen szűk lemaradásra? Nagyon szomorú és rossz érzés, hogy ezen kell gondolkodni, de egy fiatal párnak, születendő gyermekkel albérletben sajnos ilyenen is rágódni kell.
Megköszönöm előre is annak aki egyáltalán elolvasta és tud tanácsot adni.
Üdv,
Egy leendő apuka
A betöltött 91-ik napról az orvos külön igazolást ír, amivel lehet majd az adókedvezményt igényelni és az szja visszatérítést.
Nincs értelme nem kérni a kedvezményt. Ha egy összegben kéred, akkor sem adják meg az szja visszatérítést. Nagyon sajnálom, méltányosságiról nem olvastam. :(
#2-es vagyok.
Tudom, ez nem volt kérdés, de ha van EP kártyátok, akkor az is kis segítség a jövőre nézve.
A munkahelyen kérik az igazolást, Amit a nőgyógyász állít ki (igazolás családi adókedvezményhez).
A NAV ezt külön nem kéri, de meg kell őrizni, mert visszamenőleg is ellenőrizhetik.
Szerintem nincs nagyon járható út, valahol ugye meg kellett húzni a határt.
Nem hülye a nőgyógyász.
Csak az uh alapján megmondja, hogy kb hány hetes a baba....
arról meg nem is beszélve, hogyha hazudik róla, nem lesz reális a kiírt időpontja
3 napról van szó, nem hetekről. És az egész bemondásra meg kb. megy, ez bosszant igazán.
Mi van azzal aki nem emlékszik hogy mikor volt az utolsó menzesze? Ott is valami kb-t lőnek be, nem? Neki se lesz óraműbiztos a kiírt időpontja...
Szerintem is érdemes a nőgyógyásszal beszélni, aki majd kiállítja az igazolást.
Amúgy sose olvastam 12. hétről, a családi adókedvezmény eddig is 91. naptól járt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!