Érdemes havi szinten kérelmezni a családi adókedvezményt Csed/GYEDre, ha aGYED enélkül is lesz 155 e körül(max határ közeli)?
Közelíti a maximum ki fizethető gyed összeget így, viszont ha havonta indítok el két gyerek esetén családi adókedvezmény visszaigenylest-ami 40 ezer kell legyen, akkor a kb 155+40 már 195 ami túllépi a maxot
Ilyenkor mi a teendő?
Érdemes évente adóbevallásnál visszaigényelni egyben visszamenőleg?
Olyat olvastam még, hogy :
Ha nem tudom igénybe venni a jogosult keretösszeget, mert alacsonyabb az adóalapba tartozó jövedelmem a kedvezmény keretösszegénél (pl. 360 000 forint a bruttó fizetésed, viszont a 3 gyerek esetén a kedvezmény keretösszege 660 000 forintot), akkor lehetőségem van arra, hogy járulékkedvezményként vegyem igénybe az adóalapot meghaladó rész 15%-át. Fontos, hogy ebbe a járulékalapba csak az egészségbiztosítás és a nyugdíjbiztosítás tartozik bele!
Egyrészt ez picit kínai másrészt 3 gyerekre van a példa és itt az a kérdés hogy ilyen esetben ez vmi külön kerelmezes kell legyen eljáráskor és ha igen arról hol hogy indítható ez el.
Én úgy értelmezem egyszerűbb ezt a Cs.-I adókedvezményt évente visszaigényelni a két gyerekre havi 40 ezret mint cécózni havonta ilyen külön kerelmekkel ha nem akarjuk h a max havi 160 körülin túl el ússzon az a pénz .
Utolsó
Nekem egyszerűen úgy jött le hogy a fizetésnél ez meg tok jó a 40+
Viszont csed gyed meghatározott max összegébe nem fér bele
De most esik le hogy nem a nettot kell nézzem hanem bruttobol induljak ki amiből 60 helyett 20at vonnának le ezentúl, igaz?
Köszönöm!
Meg annyi jutott eszembe hogy gyes alatt ez hogy zajlik általában ugyanúgy hozzácsatolják a 26 ezer gyeshez a 40 e adókedvezményt és ennyi?
Mivel gyesből nem vonnak szja-t, ezért nincs miből kérni az elengedést. Milyen pénzre akarnál igényt tartani, mikor nem is fizetsz adót? Ilyenkor apuka kéri az adókedvezményt.
Egyébként a max gyed bruttó 280 ezer januártól, így simán kérheted te az adókedvezményt belőle. A barátnőm eddig is igénybe vette, 31 napos hónapban 214 ezret kap 2 gyerekre. Gyerekkedvezmény nélkül ez 174 ezer, én ennyit kapok. Ez volt a max összeg. ( 30 napra 169 ezer. )
Gyed. Csed akart lenni
Ebben az esetben barátnőm külön kellett kérje ezt az adókedvezményt csed és gyed folyósítása alatt is és hogyan?
Most munkahelyemen igenyeltem a havi adókedvezményt de már táppénzen vagyok szülésig (ilyenkor hogy szoktak csinálni?)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!