Határozott idejű szerződésnél hogyan alakulnak a CSED-GYES-GYED és társai?
Gyerekvállalást tervezünk a következő 1-2 évben, és szeretnék kicsit kiigazodni, ez számomra nem egyértelmű.
6 éve dolgozom már ugyanott, de mindig 1 éves, határozott idejű szerződésem van. Mindig december 31-én lejár, és január elsején indul a következő szerződés.
Eddig erre nem is gondoltam, hogy gond lehet. Amikor lakást vettem, és igénybe vettem a lakáshitelt, ott elegendő volt bemutatni, hogy folyamatosan megújul a szerződésem, meg egy szándéknyilatkozatot írt a főnököm, hogy a lejárat után is kíván alkalmazni.
Gyerekvállalásnál érhet emiatt hátrány?
Ha vagy olyan viszonyban a főnökkel esetleg lehetne vele beszélni. Máskülönben úgy kellene időzíteni a babát, hogy "jókor" szülessen. Sajnos ez nem is olyan egyszerű néha 😕
Ha év végén hosszabbítás előtt esel teherbe hogy még nem látszik akkor hosszabbítanak meg még a friss szerződés elején sincs gond.
De ha meg vannak elégedve a munkaddal akkor hátha meg lehetne beszélni hogy a gyerek x idős korában visszatérsz majd, vagy otthonról dolgozol később. Nem tudom engedi-e a kutatás. Nyilván azzal sem lennél sokkal előrébb ha új munkát keresel ahol kevesebb a fizetés hiszen akkor az ellátások is kevesebbek lesznek. CSED esetén fontosabb mert a GYEDnek van maximuma
Az a baj, hogy ezt előre sztem senki sem látja, hogy vissza tud-e majd menni, vagy sem. Én is így álltam neki, hogy na, majd visszamegyek tavaszi félévre (én egyetemen kutatok és órát tartok) de rájöttem, hogy senki sem fogja nekem visszaadni a gyerekekkel töltött időt, így nem mentem. Egy éves korukban kezdtem el visszatérni, de csak heti 2, majd 3 napon vállaltam jelenléti órákat.
Amúgy én is mindkét gyerekemet ősszel szültem, nem véletlenül. ;)
Simán mikor jeleztem, hogy visszamennék, akkor kaptam új szerződést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!