Mi és mennyi jár 3 kiskorú gyermek után?
Sziasztok!
Előre is bocsánat a sok kérdésért, de teljesen elvesztem az információkban.
Első gyermekem hamarosan 8,5 éves, második 3 éves és a harmadikkal jelenleg 34 hetes 4 napos terhes vagyok.
A második ez év április 19-én töltötte be a 3. életévét.
Az lenne a kérdésem, hogy most erre a kb 1,5 hónapra még a pici meg nem születik jár nekem valami állami támogatás? Második gyermekem születése előtt sajnos nem álltam sehol sem munkajogviszonyban. De az utána járó gyes alapján ugye április 19-éig a tb jogviszonyom megvolt. Vagy ez ahhoz nem elég, hogy most szülésig kapják valamit ill utána is ne csak a csp-ot és a gyes-t ill. az 1x-i anyaságit?
A háztartásbeli az mikortól igényelhető és mennyi az pontosan?
Köszönöm a segítséget!
Én nem akarlak kiosztani mint az előttem válaszolók, de lehet mégis megteszem, mert valahol azért igazuk van...
Nekünk 1 gyerkőcünk van, szeretnénk kistesót. Az eredeti terveink szerint 4 év lett volna köztük, de a covid miatt nem mertünk belefogni, így esetleg jövőre lesz - akkor már 5 éves lesz a nagyfiunk. Ez is attól függ, hogy mi lesz még őszig. Mivel jövőre már 35 éves leszek, a felett pedig már nem szeretnék szülni, ez is megfontolandó problémakör.
Hozzátenném, hogy a férjemmel mindketten dolgozunk. 8 éves munkaviszonyom volt, mikor a fiunkkal terhes lettem, ekkor már 11 éve együtt voltunk. Ahogy letelt a GYED, mentem vissza dolgozni. Így sem könnyű, nem dúskálunk a pénzben, de létbizonytalanságban sem vagyunk. Ezt most csak azért írtam le, mert kissé érthetetlen számomra, hogy mertétek úgy a harmadikat (vagy akár a másodikat) bevállalni. Bár lehet hogy mi vagyunk túl óvatosak... 1 év munkaviszonyt azért nem olyan nehéz 2 éven belül teljesíteni, mielőtt gyereket vállaltok (tipikus "fél lábbal is kibírom" dolog). De ha már úgy sikerült, az első után is lehetett volna 1 évet dolgozni hogy ne fájjon annyira a fejetek a juttatások miatt. Most már valóban nehéz a helyzet és így, hogy a férjed sem dolgozik, a gyerekek után kapott ellátásokra hagyatkozni nagyon gáz. Pláne így felfogni ezt hogy: mi az ami "jár"... Jár azért, mert gyereket szültél? Mert most nehéz helyzetben vagytok?
Gondolkodás, jövőkép, egzisztencia, következetesség....stb stb. Bárcsak ilyesmik "járnának" mindenki fejecskéjében.
Mindig elcsodálkozok hány feleség van így. Majd eltartanak, nem dolgozom, nekem gyerekeim vannak stb. Elárulom, hogy most én is szívesebben lennék kicsit otthon mert nagyon húzós időszakon vagyok túl. Csak hogy egyrészt azért nem fizetnek, másrészt sosem szülnék csak azért hogy otthon lehessek. Így hát "megrázom magam" és megyek tovább. Mert el kell tartani azt az egyet is ám még jó 20 évig és ez nem csak "apa dolga".
Akkor a félreértések miatt: a baba már a pocimban volt, amikor anyaghiány (külföldről jön az alapanyag nagy része) miatt létszámleépítés volt a férjem munkahelyén. Ő is beleesett. Azóta már újra dolgozik, hála Istennek! Tehát nem a bizonytalan semmibe vállaltuk a picit.
A másik, nem csak a markomat akarom tartani, de ha valami jár, akkor arról jó tudni. Persze ha ez "bűn", akkor bocsánat a kérdésért! De sajnos ilyen világban élünk, h könnyebb kritizálni, mint kérdezni.
"Tehát nem a bizonytalan semmibe vállaltuk a picit."
De, amikor az egyik szülő nulla ellátást kap, mert kemény egy évet sem bírt ledolgozni életében, az k*rvára bizonytalan. Ha a férjed n talál másik munkàt, mit csinálsz? Sőt, ha nem munkanélküli lesz, hanem pl. pont ö hal bele a covidba, mit csinálsz?
"De sajnos ilyen világban élünk, h könnyebb kritizálni, mint kérdezni."
Ja, meg olyanban, ahol könnyebb szülni és a mások adójából támogatásokat várni, mint dolgozni gyermekvállalás előtt.
"Tudod van olyan település az országban ahol 50-60 km-rel arrébb kell elutazni, hogy munkád legyen. Mert helyben várhatod"
És akkor erre az a megoldás, hogy szülünk egy csomó gyereket és tartjuk a markunkat mások adójáért, aztán ha az egyik szülővel lesz valami, majd megyünk híd alá, a gyerekek meg otthonba.
Egyre gázabb vagy. Remélem a gyerekeidnek nem ezt az élősködő szemléletet adod tovább, bár....
Kedves utolsó, úgy látom ez már lassan vitába torkollik át. De azért azt megkérdezhetem még, hogy mit csinálsz 50km-re a gyermekedtől ha felhívnak?: Ne adj Isten történt vele valami, amiért sűrgősen el kéne hoznod a bölcsiből, oviból, iskolából.
A 2-3-4 évesekkel még bármi tőrténhet, de még a nagyobbacskákkal is.
Tudom, neked ez is csak egy kifogás... Tehát már válaszolnod se kell, hisz itt írtam le a válaszodat helyetted.
Csupán még egy utolsó tanács: ha nem ismered az illető (elő) életét, a körülményeket, akkor ne itélkezz! Semmit nem tudsz rólam, csupán 1 kérdés alapján beskatujáztál és úgy döntöttél pálcát törhetsz felettem.
Jaj, hagyjuk már ezt a "nemítélkezést", meg ezt a nagy mártírkodást, amit itt előadsz.
Ez alapján az egy kérdésed alapján egyértelmű, hogy derogált neked gyerekvállalás előtt dolgozni, hosszú évek óta arra hajazol, hogy mást tartson el, meg most is csak a markodat tartod az ingyenpénz után, holott mi azért dolgozunk keményen, hogy a mi gyerekünknek jusson, nem a tieidnek.
Erre a felelőtlen és élősködő gyerekvállalásra semmiféle előélet nem ad felmentést! Örülök, hogy nem is kapsz semmi pluszt a gyesen kívül, remélem a következő gyerek előtt legalább eszedbe jut, nem illene-e neked is hozzátenned valamit anyagilag a neveléséhez ahelyett, hogy más adójára meg munkájának eredményére ácsingózol.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!