Beleírjátok a 3 év gyest az önéletrajzba vagy csak a munkaadót tüntetitek fel?
Érdekes tapasztalatokat szereztem munkakeresés terén, mikor beleírtam a gyest az önéletrajzomba, a kutya sem hívott, 6 teljes hónapig egy csörrenés sem volt. A csed és Gyed 3 év kihagyás,de beírtam a munkáltatóm és szakmai tapasztalatom alá, utolsó mondatként. Aztán mégis kitöröltem, és csak a korábbi munkaadómat tüntettem fel, ahonnan gyesre mentem. Na, ez után már csörgött a mobilom! Eddig Kb. 15 állásinterjún voltam, mindenhova felvettek volna, de a munkaidő probléma volt,nem tudtam vállalni óvodás gyerek mellett.
Ezt leszámítva a 15 állásinterjú még mindig jobb, mintha sehová sem hívtak volna be.
Sokat agyalok azon, hogy írja meg az az asszony az önéletrajzát, akinek több gyereke van?
Munkaadó, csed, gyed, 3 év, majd megint csed, gyed, 3 év, 1-2 év meló, majd ismét csed, gyed, 3 év.
Így néz ki egy önéletrajz???
Hova veszik így fel az embert?
Nekem 1 gyerek van és 3 év "lyuk",de mikor ezt feltüntettem, senki sem keresett, 6 teljes hónapig.
Pedig 3 szakmám van és 2 nyelvvizsgám,15 év szakmai gyak.,nem vagyok képzetlen.
Ki hogy "oldotta meg" ezt a problémát az önéletrajzában?
Főleg akinek 2-3 gyereke is van...
Semmi közük nincsen hozzá, hogy van-e gyereked vagy sem. Nem kellene hogy számítson. Azért jelentkezel a munkára, mert el tudod végezni és szeretnél dolgozni. Az hogy gyereked van, hogy óvodába iskolába megy, az a te egyéni “gondod”, hogy hogyan oldod meg munka mellett. Ezt sose értettem, miért kell a családosoknak hátrányból indulniuk..
Én második gyermekemet várom épp, az eddigi önéletrajzomba nem tüntettem fel a kimaradt 2 évet (GYED után mentem vissza dolgozni). Személyes találkozón úgyis rákérdeznek a családra ha fontos nekik. Egyszerűen csak beírtam, hogy adott munkahelyen mennyi ideig voltam összesen.
Ha a két gyerek között nem lett volna munka és GYES alatt is itthon lennék, akkor csak az utolsó dolgozott évemet írnám be, tehát ha 2024ben írom az önéletrajzot, akkor az aktuális munkahelyen mit tudom én, 2018ig voltam (hiába voltam inaktív 2024ig).
Én nem írnám bele. Pont azért mert sem a családi allapotod sem a gyermekeid száma nem olyan dolog, amihez közük van első körben. Ha a korábbi tapasztalataim szerint megfelelek, nyilván nem sorvadt el az agyam 2 év alatt. Azért 10 év szakmai tapasztalat vs 2 év GYED. Na. Persze normális munkahelyeken meg ha beírod, ha nem, nem ezt nézik. De Magyarországon kevés a normális munkahely és sok a gyökér HR-es (en is az vagyok, saját kollégáinkkal is küzdöttünk az évek folyamán a baromságok miatt. Konkrét példa :
-vegyünk fel 50-es nőt, nem fog szülni.
-jóvan hagyjad már, hülye vagy.
Csak rábeszélte a szakmai vezetőt arra a nőre. 10 hónapot volt ott. Más osztályokon meg sokgyerekesek remekül helytállnak. Meg GYED után jönnek vissza, mint a vándormadarak. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy egy 50-es nő ne válhatna be, vagy egy gyerekes biztos szuper. Csupán tapasztalataink szerint nincs releváns info értéke ennek a dolognak. Mást ne mondjak. Az ilyen szemléletű kollégák már nem dolgoznak a cégnél, a kismamak meg jönnek vissza sorban és továbbra sem kérdezzük az interjún kinek hány gyereke van, volt vagy lesz. 🤷🏼♀️)
"Ha a két gyerek között nem lett volna munka és GYES alatt is itthon lennék, akkor csak az utolsó dolgozott évemet írnám be, tehát ha 2024ben írom az önéletrajzot, akkor az aktuális munkahelyen mit tudom én, 2018ig voltam (hiába voltam inaktív 2024ig)."
1-es, szerintem itt pont az is a kérdés, hogy azzal az x év "lyukkal" mi történjen. A példádban 6 év, ami egyébként nem is túlzás, 2 vagy 3 gyerekkel könnyen összejöhet. Azt hogy "magyarázzuk meg" papíron, hogy be is hívjanak interjúra, ahol aztán lehet róla bővebben beszélgetni? Én úgy gondolom, az elég furán veszi ki magát, hogy ott ül a HR-es 2024-ben, és meglátja az önéletrajzunkat, ami 2018-ig "tart", utána semmi... Nem fog behívni, hogy megkérdezze, mégis mi ez így, hanem inkább ugrik a következő jelöltre, a mi anyagunk pedig repül a kukába.
,, A jog szerint nem lehet megkülönböztetni a munkavállalókat, jelentkezőket származás, nem, vallási és politikai meggyőződés alapján. Ide tartozik még a családi állapot és a gyerek is."
Ezekre nem is kérdethetnek rá csak ha valamelyik fontos tényező az adott munkakörrel kapcsolatban.
7/8-as: a számból vetted ki a szót! Pont erre gondoltam én is, ha itt ül egy HR-es csaj 2021-ben, és meglátja az önéletrajzom, ami 2016-ig "tart", ez után már ugrik is a következő jelöltre és az én anyagom repül a kukába.
Pontosan ez történhetett az alatt a 6 hónap alatt, amíg mindenhová küldözgettem a "lyukas" önéletrajzom, amiben a gyest is feltüntettem. Egyetlen egy telefon hívást sem kaptam. Aztán kitöröltem a gyest és az utolsó munkaadóm írtam be 2020-ig. Csak évszámokat írok, hónapokat, napokat nem. Ez után 15-ször csengett a telóm, egyik interjú a másik után, volt, hogy 2 állásinterjúm volt egy nap alatt.
De ti is tudjátok, ez csak "önéletrajz kozmetika", valójában otthon voltam a fiammal 3 évig + még 1 év a koronavírus miatt, mert az étterem is bezárt, ahol dolgoztam, majd tönkrement, már a helye sincs meg! Szakácsként dolgoztam a vendéglátásban a gyes előtt.így lett 4 év lyuk, ami már elég nagy és a munkaviszonyom csak 2016-ig tart. Mikor ezt becsületesen feltüntettem az önéletrajzomban,senki sem keresett, 6 hónap alatt egy kapás sem volt.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!