Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » A GYES-ről le lehet mondani?

A GYES-ről le lehet mondani?

Figyelt kérdés
2,5 éves lányom van, elkezdtem dolgozni ismét, de olyan agyament szabályok vonatkoznak az emberre gyes alatt, hogy borzasztó. Kérdésem az, le lehet e mondani a gyesről, hogy tudjak pl túlórázni?
2020. máj. 31. 17:24
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
75%
Mi ezt úgy oldottuk meg, hogy megigényelte a férjem. És a gyerek 2 éves kora után túlóráztam, éjszakáztam orrba szájba. Elég nagy multinál voltam, szóval szerintem szóltak volna, ha ez így nem oké.
2020. máj. 31. 19:48
 12/23 A kérdező kommentje:
11-es: szóval ha a férjem igényli a gyest, akkor túlórázhatok? Mert úgy értelmeztem, hogy nem gyes függő, hanem a gyerek korához kötik.
2020. máj. 31. 21:02
 13/23 anonim ***** válasza:
100%
Én úgy logikáztam, hogy ennyi erővel az apa sem túlórázhat, ha 3 évnél fiatalabb gyereke van. Viszont ilyet senki nem tart be. Ott, ahol dolgoztam, szintén volt apuka, picivel, nála nem problémáztak. szóval a nemi egyenlőség jegyében én ugyanolyan elbírálást érdemlek, mint egy férfi. Ezt a cég el is fogadta, a férjem igényelt gyest, neki nem kellett túlóráznia, a cég is belement, senkinek nem volt ezzel gondja.
2020. máj. 31. 21:07
 14/23 anonim ***** válasza:
82%

Mt 58. 113.paragrafus 1 a: a munkavállaló várandósság a megállapításátol a gyermek 3 éves koráig. (Ez így ugye csak nő lehet).

És ott a b a gyermeket egyedül nevelő munkavállaló esetén a gyermek 3 éves koráig. (Ez már lehet ffi is. Azért mert nem tartják be meg nem lesz törvényes.)

113 paragrafus 2-es bekezdés:

Az 1-es bekezdésben meghatározott esetben

c pont: RENDKÍVÜLI MUNKAIDŐ VAGY KÉSZENLÉT NEM RENDELHETŐ EL!

Azaz nem. Vagyis aki lemondta a GYES-t és úgy tulorazott az ugyanolyan törvénytelen. Mondom, nem állítom, hogy a munkahelyek törvényesen működnek de az Mt ezt feketén-fehéren tiltja.

2020. máj. 31. 21:18
 15/23 A kérdező kommentje:
Sajnos vagy nem sajnos, az én munkahelyem betartja a szabályokat, törvényeket. Ezért is megy a fejvakarás minden hónapban, mert ilyen +15-20-30 perc/hónapon múlik a beom.
2020. máj. 31. 22:25
 16/23 anonim ***** válasza:
75%
Nem tudom milyen beosztásban dolgozol, mert ez így elég furán jön ki neked valóban ☹️
2020. máj. 31. 22:42
 17/23 anonim ***** válasza:
0%
Le lehet mondani. Menj be az illetékes Kormányhivatal családtámogatási osztályára, ott ki kell tölteni egy papírt és ennyi.
2020. jún. 1. 06:09
 18/23 A kérdező kommentje:
Villamosvezető vagyok. Nálunk nem 8órás egy munkanap, hanem pld. 8óra 34 perc. És így nagyon nehéz, szinte lehetetlen pontosan 168 órát kiszámolni ezekből a számokból. Kevesebbet SEM dolgozhatom és ugye többet sem perccel sem... pedig tényleg ilyen maximum 20-30percekről lenne szó.
2020. jún. 1. 10:18
 19/23 anonim ***** válasza:
Uuuu ja ertem. Ez így persze érthető, meg kiszámolni sem tudod, pontosan mennyi lesz a munkaidő. Piros lámpák esetleges várakozás stb. Hm. Hat szerintem ilyenkor lehetne a munkáltató “kreatív” khm. Pl kifizeti a 168 órát és Pl. negyedévente egy “prémiumot” az összegyűlt órákkal egyenlően. De persze állami cégeknél ez nem így megy. Az Mt-nek amúgy is nagy hátránya, hogy általában irodai munkarendben gondolkodik.
2020. jún. 1. 12:00
 20/23 anonim ***** válasza:
sajnos nem lehet sehogy (hacsak tényleg nem okosba oldja meg a munkáltató). Mi elég szép pénzt kapunk a készenléti telefonért, amire évente jön kb 1 hívás, az is téves :D de hav 30at kap akinél abban a hónapban van... na, nekem ezt sem engedték a gyerek 3 éves koráig :(
2020. jún. 1. 13:56
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!