Gyed után automatikusan gyesre megy az ember? Úgy értem ha határozatlan idejű munkaviszonyom van (illetve volt) akkor ugye nem kötelezhet rá a munkáltató, hogy a gyermek 2. életévétől újra dolgozzak?
Igazából a kérdést azért teszem fel, mert a munkáltatóm már egy közelebbi kollégámtól kérdezgette hogy vajon hogy tervezem a jövőt, nem tudja-e véletlen.
Sajnos azért került erre sor, merr nem tudtak megfelelő helyettessel pótolni és szerintem már nem akarnak próbálkozni, hanem fix embert keresni/találni. Csak sajnos ez a bizonyos munkahely nem igazán kecsegtető, sem a hely szempontjából, sem a fizetés szempontjából. (Egyébként egy tanári félállásról van szó)
Tehát ha úgy írnak ki pályázatot hogy határozott idejű helyettest keresnek, akkor valószínűleg a kutya sem fog rá érdeklődni.
Vagy legalábbis nagyon kevesen.
Én jelenleg gyeden vagyok, 1 éves a gyermekem. És úgy tervezem hogy maradnék itthon a 3.év végéig. Amennyiben közben megfoganna a 2.gyermek akkor pedig természetesen tovább. Tervezzük, de még várni szeretnénk vele.
Ha tehát lejár a 2.év is, én automatikusan maradhatok otthon?
Megkérdezheti a munkáltatóm, hogy tervezünk-e második gyermeket?
Arra is kiváncsi volt, hogy a gyerek, gyerekek után visszamegyek-e erre a helyre, ezt megkérdezheti?
(Utóbbira a válasz nem biztos..)

3-asnál a pont.
A Gyed megkezdése előtt fizetési nélküli szabadság kérelmet kellett (volna) leadnod (törvény rögzíti), abban rögzítve hogy meddig maradsz...

Ilyen nincs, hogy csak addig kérhetted. Kérhetted volna rögtön 3 évig.
"Átvertek". ;)
Mondjuk mi céljuk vele? Ki tudja, lehet így akarnának majd rávenni egy közös megegyezéses felmondásra. Légy résen! Törvény mondja ki, hogy 3 évig meg kell adniuk a fizetés nélkülit.

Szerintem ha korrekt a munkáltató akkor úgy fer ha te is őszinte vagy. Mond el a terveket, hogy helyetted felvehessen valakit. Ha meg vissza akarsz menni de csak később akkor mond azt. De valótlant állítani ami miatt ő nem tud rendes munkaerőt szerezni szemetség. Főleg, hogy tanári állás. A gyerekeknek se mindegy ki tanítja őket.
Nyilván nem kötelező mindent elmondani, de azt, hogy nem akarsz visszamenni most hanem csak később azt közölni kellene.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!