Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Terhes vagyok és megszűnik a...

Terhes vagyok és megszűnik a munkahelyem, mi fog járni?

Figyelt kérdés
14 hetes terhes vagyok, a munkaadóm ma közölte, hogy egy hét múlva bezárja az üzletet ahol 6 éve dolgozom. Mit tudok most tenni? 18 éves korom óta dolgozom, akkor még szakma mellett, azután teljes munkaidőben, soha életemben nem voltam munkanélküli. Hívtam pár munkalehetőséget, de amire behívtak megbeszélésre már jobban fog látszani a hasam, arról nem is beszélve hogy a próbaidő alatt bármikor elküldhetnek.. Mérges vagyok és kétségbeesett. Rohadtul nem fair ami történik! Azt terveztem, hogy a 35.hétig dolgozom, nem ezt😣 ne értsetek félre, nem élünk rossz anyagi körülmények között a párommal, saját lakásunk van ami hitelmentes és megtakarításunk is van, de én ezt nem tudom elfogadni, nem ezért dolgoztam heti 50 órát éveken át , hogy terhesen cserben legyek hagyva és ne járjon nekem semmi. Mi fog így nekem járni? 2 évig akartam otthon maradni a kicsivel.
2019. okt. 15. 20:07
 1/6 anonim ***** válasza:

Sajnálom ami veled történt, tényleg durva helyzet...

Ha nem igényled most az álláskeresésit, csak a terhességed vége felé, és úgy időzíted, hogy a szüléskor még járjon, akkor passzív jogon fog járni csed/gyed. De ha most kihasználod, és nem leszel szüléskor biztosított, akkor csak gyes és családi fog járni.

2019. okt. 15. 20:11
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
Utána kéne nézned, hogy mit jelent az, hogy bezárja az üzletet. Egy céget nem lehet megszüntetni egyik napról a másikra, attól, hogy pl. egy üzletben dolgozol ami bezár, maga a cég létezik, és köteles Téged foglalkoztatni. Ha nem cég a munkáltatód, csak egy vállalkozó, akkor sajnos ez nem érvényes.
2019. okt. 15. 20:17
 3/6 A kérdező kommentje:
Ez egy 60 éve működő szépségszalon, a főnököm a nagyszüleitől örökölte. Nagyon nagy bevételű, hatalmas vendégkörrel, sok alkalmazottal köztük én is. Recepciós vagyok(voltam). Rajtam kívül 5 fodrász, 3 fodrász tanuló, 3 kozmetikus, 1 tanuló, 4 pedikűrös, 4 műkörmös, 2 masszőr veszíti el a munkahelyét, van aki 20 éve itt dolgozik.
2019. okt. 15. 20:47
 4/6 anonim ***** válasza:
De miért zárja be, ha ilyen jól megy? Miért nem adja el, és így csak tulajdonosváltása lenne a helynek.
2019. okt. 15. 23:34
 5/6 A kérdező kommentje:
Nem tudjuk biztosan, hogy miért, csak találgatni tudunk... A férje elhunyt és valószínűleg el fog költözni másik országba, ahol az unokatestvére él(nincs családja) . Az is igaz, hogy ő nem szerette már ezt csinálni. Gondolkoztunk a vállalkozás átvételén, de "sajnos" rettentő drága környék. A könyvelőtől úgy tudom, hogy van már vevő az üzletre és nem szépségszalonként fog továbbműködni. A kollégáim közül van aki saját pici üzletet fog nyitni, de nem akkorát, hogy kelljen egy recepciós, a többiek meg más üzletekbe mennek át. Engem ki alkalmazna terhesen? Dolgozni akartam még.
2019. okt. 16. 08:37
 6/6 anonim ***** válasza:
Sajnos sok mindent nem tudsz tenni. Ha nagyon koraterhes lennél azt mondanám, hogy próbálkozz más munkahelyeken, maximum próbaidőszak alatt felmondasz, addig is keresel pénzt. Viszont ennyi idősen már látszódhat a hasad. Most az a lényeg, hogy az álláskeresési járadékot ne vedd fel. Maradj otthon, és időzítsd úgy az álláskeresési felvételét, hogy lefedje a szülés napját, mert akkor kapsz csak gyedet. Így is minimálbérre számítják majd a gyedet, de jobb mint ha csak gyest kapnál.
2019. okt. 16. 09:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!