Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Fogzás » Mitol romlik ilyen koran a...

Anna-Lara kérdése:

Mitol romlik ilyen koran a foga a szinte keteves kisfiamnak?

Figyelt kérdés
Kisfiam 22 honapos most,eszrevettem ket hete hogy kis fekete lyuk van a fogaban lennt,majd fennt is(hatso fogak nagyorlok),fogorvoshoz elvittuk aztmondta kalcium hiany okozhatja es gyengek a fogai...Lehetseges okai meg az alabbiak is lehetnek:tapszeres baba volt vegig,a teat cukrosan csak egy honapja issza addig siman es mezzel itta neha...az elso 4 fog kibujasa utan rendszeresen mostam mar alaposan a fogait puha fogkefevel-erre odafigyelek most is..es tejtermeket sot kalciumot is kapott es kap idokozonkent.Buntudatom van hogy hol ronthattam el,mert allitolag keves a pelda ra hogy ilyen koran romlani kezdenek a tejfogak.Es aggodom hogy fajhat e vagy fajni fog neki.Fogorvos kremet adott amivel bekell este kenni a fogakat es aztmondta tovabbra is mossam jol meg egyebet nem tehetek..Edesseget nem szereti a csokit sem ette soha csak ritkan a mezespogacsat.Most delben is fogat mosok neki es nagyon keves mezet teszek van hogy ki is hagyom a teajabol.Meg mit tehetnek erte mert ugy sajnalom hogy ez a helyzet vele?Javaslatotok van esszeru?Esetleg jart mar igy valaki kozuletel ill. Onok kozul?Elore is koszonom ha valaszolnak.

#kisgyerek #aggodalom #korai #Fogromlas #kalciumhiany
2017. ápr. 23. 21:35
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
76%
De miert cukroztal meg 200 mili teat 5 gr cukorral? Miert kellett cukrot hasznalni? Tenyleg nem piszkallak, csak nem ertem azt, amikor valaki a babakat cukorhoz es edesseghez szoktatja. Hiszen ok meg nem kerik, nem igenylik, tokeletesen elvannak a vizzel es az egeszsegesebb etelekkel. Kesobb megertem, hogy kapnak a 2+ eves gyerekek csokit es gyumilevet, hiszen akkor mar eszreveszik a boltban es kerik, de egy babanak meg minek? Nem keri magatol es nem ertem mi ertelme, hiszen semmi hasznos tapanyag nincs benne, tenyleg csak hatranya van.
2017. ápr. 24. 00:06
 12/14 A kérdező kommentje:
1 eves kora utan kezdtem keves cukrot rakni a teajaba azt is befolyasolas alapjan mert citromot javasolt orvos a teajaba es nem akarta meginni ismetlem mar banom azt a keveset is es utana mar kerte mutatta hogy nincs benne cukor en meg nem gondoltam hogy ilyen mertekbem artani fog.Most visszamenoleg nem az a kerdes miert csinaltam hanem hogy ezutan hogy csinaljam ha mar idot visszavinni nem lehet...szerencsere az edesseget nem keri ha latja sem a csokit sem szereti .ma mar simateat kap ujra...de a kerdes az mit tudnek tenni a fogacskakert?Valakinek jotanacsa van?
2017. ápr. 24. 11:57
 13/14 anonim ***** válasza:
59%

Ami tonkrement azzal ertelemszeruen semmit.

A tobbi vedelmeben, se cukor, se mez.

2017. ápr. 24. 22:15
 14/14 anonim ***** válasza:
100%

Gyermekfogászati szakrendelést keress fel (beutalót írhat a fogorvos, vagy a háziorvos is). Ott bővebb tájékoztatást kapsz és megmutatják hogyan mosd a fogát és mire számíthatsz a továbbiakban.

Fogat mosni a legelső fog megjelenésétől fogva kell. 2 éves korig napi egyszer, lefekvés előtt (utána már nem szabad enni-inni, max. vizet). 2 éves kortól pedig napi kétszer.

Tejfognak van gyökere. A koronához viszonyítva arányaiban hosszabb is, mint a maradóké. Fogváltáskor fokozatosan felszívódik és tulajdonképpen csak a tejfog koronája esik ki. Ideg is van a gyökérben, viszont anatómiailag más mint a maradóknál - pl. szabálytalan formájú, rengeteg elágazással (éppen ezért a tejfog idegét nem lehet 100%-osan eltávolítani, azaz gyökérkezelni), illetve a pulpakamra (ideg a koronában) magasabban van. A tejfog koronájának nagy részét a pulpakamra teszi ki, vagyis vékonyabb rajta a dentin és a zománcréteg. Emiatt fogékonyabb a szuvasodásra és a fogbélgyulladásra is. Bővebben a tejfogakról: [link]

Cukor. A lehető legkárosabb dolog a fogakra, különösen ha folyadék formájában kapja a gyerek. A folyadék szétterjed a szájban és tulajdonképpen mindent befed, a fog és az íny minden oldalára rátapad. Szinte törvényszerű, ha egy gyerek vagy kisbaba cukros vagy mézes teát iszik, akkor a fogai szuvasak lesznek (gyerekfogászaton dolgozom). A kálciumhiány csak rátesz erre, de nem ez a fő ok.

A cukrot lehet helyettesíteni xilittel. A xilit vagy más néven nyírfacukor egy olyan természetes ízesítőszer, ami nemcsak hogy nem árt a fogaknak, de a szuvasodás megelőzésében is segít. A gyerekfogkrémek, sőt némely felnőtt fogkrém is tartalmazza. Sajnos az ára drágább, mint a hagyományos cukoré.

Kezelés. A tejfogat a fogváltásig meg kell tartani. Nélküle eldeformálódik az állcsont és beszűkül a fog helye, így a maradófognak nem lesz helye kinőni. Ez egy elég jelentős probléma, komoly fogszabályzási és arc-állcsontsebészeti problémákat okozhat a jövőben. Tejfogat éppen ezért csak végszükség esetén, lehetőleg a fogváltási előtti évet kivárva távolítanak el. A maradék időre pedig helyfenntartót helyeznek be, ami a két szomszédos fogra illeszkedik.

Tehát fontos hogy minél előbb ellássák a tejfogat. Egy apróbb szuvasodást még fájdalommentesen el lehet csiszolni vagy akár be is lehet tömni. Persze ehhez szükséges hogy a kis páciens is kooperáljon, addig is csak az ecsetelés lehetséges. Ózonkezelés is szóba jöhet, de ez inkább a kezdődő szuvasodás visszafordításában segít.

2017. ápr. 29. 19:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!