Fogmosást ki, hogy csinálta?
7 hónapos a babám, és van már 6 foga.
Egy ideje "mosom" a fogait, de nehézségekbe ütköztem.
Először is, nem tudom azt az ujjra húzható fogkefét rendesen használni mert megharap :D
A másik hogy amúgy alig nyitja ki a száját.
A harmadik, hogy utána még eszik tápszert, mert azzal alszik el sokszor, ez nem baj?
Reggelente is be kellene vezessem, de kaotikus az ébredés.
Hogy kell csinálni? Másnak is harapott a babája?
Kell valami fogkrém?
8-as vagyok. Kedves kérdező! Ne támadásnak vedd véleményemet, nem annak szántam.
Ahogy írtad is, te nem látod hogy a babák millióinak barnulnának a fogai, én viszont igen. Olyan szinten, hogy 21. század ide vagy oda, az összes gyermekfogászati továbbképzésen és kongresszuson a fő téma a gyermekkori cirkuláris caries. A jelenség ugyanis nyugati országokban ugyan olyan szinten jelen van, mint nálunk vagy keletebbre - sőt a nyugati kultúrákra sokkal jellemzőbb a szénhidrát-dús ételek fogyasztása.
Az első jel egyébként nem is a barnulás, hanem a fehér foltok a fognyakon. A tejfogak szerkezete sokkal gyengébb, mint a maradóké: vékony zománc- és dentinréteg, tág dentintubulusok, a fog méretéhez képest nagy fogbél. Azaz a szuvasodás sokkal gyorsabban zajlik le és éri el a fogbelet. Olyan gyorsan, hogy a cukros lötyiben ázva elég egy pár nap!
Azzal egyetértek, hogy nem életszerű egy kisbabát éjszaka éheztetni vagy a fogmosás miatt felkelteni. De! Fokozatosan hozzá kell szoktatni a megfelelő fogápolásra. 1-1,5 éves korára (illetve ha már kint van a tejfogak többsége) már el kell hagynia cumit. Napközben egyen többet, hogy éjszaka ne éhezzen meg, inni meg igyon vizet. Nem egyik napról a másikra megy a dolog, de akkor is szép lassan és fokozatosan szoktatni kell a gyermeket. Ugyanis az a legkevésbé életszerű, ha egy kisgyereket (akár egy jómódú családból!) fogfájással mutatnak be a fogorvosnak, aki aztán kénytelen így vagy úgy kifúrni azt a fogat. És ezt nagyon komolyan mondom!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!