Miért irtóznak sokan attól, hogy tehéntejed adjanak a gyereknek?
Sok kérdésnél olvasom, hogy 2 éves korukig nem adnak a gyerekeknek tehéntejet, helyette tejitalt vesznek nekik. Mi ennek az oka? Hiszen 1 éves koruk után nyugodtan kaphatnának tejet.
Van egy 16 és egy 13 éves lányom, ők is kapták, semmi bajuk. A legkisebb 20 hónapos, lekopogom, de neki is kutya baja, pedig mind kapta a tejet 1 éves kora után.
Én erre, hogy régen is adtak stb, azt mondom, hogy nézd meg régen miből volt a tej és most. A bolti tej már nem is igazán tej, sőt a mai tehenek teje sem olyan már, mint régen, hiszen sok a vegyszer a földbe jutó károsanyag, amit ha tetszik ha nem a megnőtt "fűben" benne van azt meg a tehén lelegeli. Szóval már az sem a régi, ahogy sok minden más sem. El kell fogadni, hogy változnak az idők. Én sem tartok mindent pontosan úgy ahogy a nagykönyv megírja csak nagyjából. Figyelem mi a reakciója a gyereknek és kiderül megérett-e már rá meg egyáltalán elfogadja-e.
Régen a banánt is adták 6 hónaposan, most meg nem lehet 1 éves kor előtt a legújabb kutatás szerint. Szóval....
24 éves vagyok kb tehéntejen nőttem fel. Voltak teheneink amiknek a fejésében már egész pici koromtól "segítettem". Emlékszem, volt olyan, hogy a frissen fejt tejet is ittam ha a felnőttek nem látták, annyira szerettem.
Annyi hátrányom származott eddig a dologból, hogy durván megutáltam a tejet, max a kávémba rakok egy keveset, de magába nem bírnám már meginni.
Én is, a tesóm is hamar kaptunk tehéntejet. Nekem soha semmi bajom nem volt tőle, közvetlenül a fejés utáni, mindenféle szűrés menteset is meg tudom inni.
De a tesómnak hasmenése lett tőle és ő utána babakorában nem is kaphatott. Később, az ilyen nagyon kis százalékos, agyon kezelt tejből felforralva készített kakaót meg tudta inni.
Különbözőek még a testvérek is.
Kedves kérdező!
Bocsánat, hogy belekonárkodom a kérdésedbe, de lenne kérdésem.
Mikor adtál először tejet a gyermekednek? Pont 1 éves volt, vagy már elmúlt?
Sima dobozos (tehenet nem látott tej) tejet felezve vagy simán adtad neki?
Köszönöm a válaszát előre is :)
anya is friss tehéntejjel volt itatva kicsiként, és allergiás lett egész életére a tejtermékekre, ami nagy baj, mert szinte mesterségesen kell bevinnie a álciumot ami veseövet okoz és nagyon szenved idősebb korára
és anya testvére is tehéntejet adott az ő kicsi fiának(unokatesóm)és ő is allergiás lett.
én ár nem adok az én gyerekemnek, tejtermékeket is csak olyan 10 hótól vezettem be, 1 éves múlt, deha tejitalt adok, egésznap megy a hasa, és az még csak nem is igazi tej. lehet kivárom a 3 éves kort is a bevezetésével.
A kérdező kérdésére válaszolva, a tehéntej azért terheli meg a babák, kisgyerekek veséjét, mert 1. magas a fehérjetartalma (nagy molekulájú kazein), a fehérje lebontásának mellékterméke a húgysav, ami a vesékben választódik ki. A sok fehérje ezért terheli meg a vesét. 2. túl magas a kalciumtartalma, ami szintén megterhelést jelent egy fejletlen vesének.
Egyébként lehet tejet adni, hígítva 1-1 arányban vízzel. Ha nem nagy tejivó a gyerek és sok egyéb tejterméket sem kap, akkor nem kell hígítani. Napi egy bögre tej belefér. Viszont ha a családban van bármilyen allergiás, akkor a tej minél későbbi bevezetése célravezető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!