A tönkölybúza kekszben van glutén?
szerintem van benne, de itt egy jobb tanács:
"Gluténterhelés:
Amikor már 30-50g gyümölcsöt eszik a baba, kezdjünk el adni gluténtartalmú ételeket, ez főként búzalisztet jelent. Két naponta 1 keksz (babakeksz vagy otthon készített zabkeksz) belereszelve a gyümölcspépbe. Gluténtartalmú tejpépet is adhatunk, szintén 2 naponta 1-2 mokkáskanálnyit a gyümölcsbe keverve. Amikor már főzeléket is eszik a gyermek, lehet abba is 1-2 mokkáskanálnyi búzalisztet vagy zab(pehely)lisztet tenni. Fontos, hogy 4-7 hónapos kor között mindenképpen kezdjük el a gluténterhelést, még akkor is, ha csak szopik a gyermek. A legújabb ajánlások szerint ekkor lefejt anyatejbe kell keverni valamelyik alternatívát (liszt, tápszermentes gabonapép vagy keksz).
Otthon készíthető zabkeksz:
Hozzávalók (fél adag):
- 12,5 dkg liszt (7 dkg zabpehelyliszt, a többi tönkölyliszt),
- 1 közepes, édes alma,
- 1 evőkanál olaj (valamilyen semleges ízű).
- késhegynyi szódabikarbónát lehet beletenni, hogy lágyabb legyen a keksz, de nem szükséges.
1. Az almát megmossuk, meghámozzuk, majd apró lyukú reszelőn lereszeljük.
2. Az almát, a lisztet és az olajat összekeverjük, a tésztát összegyúrjuk. Egy rugalmas, jól formázható tésztát kapunk. Ha esetleg túl száraz a massza, tehetünk hozzá vizet. Fél óra pihentetés.
3. Kis golyókat formázunk, kézzel ellapítjuk, a tészta másik részét kinyújtjuk és kekszformával kiszúrjuk.
4. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a kekszeket és 190-200 fokon megsütjük (kb. 20 perc)."
(Azért nem írják rá, mert ott az összetevők között a tönkölybúza. Ha pl. gluténmentes búzakeményítő van egy termékben, akkor arra ráírják, hogy gluténmentes. De ha csak annyi van, hogy búzakeményítő, akkor nem gluténmentes.)
Előző voltam
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!