Valaki segítene? összekavarodtam. Mennyiségek növelése, kiváltás, glutén hogyan?
3 hete vezetem be a dolgokat, amit főzök nemigen eszi sajnos, inkább bébiételezünk.(mindjárt 7 hós)
eddig kapott alma, őszibarack, krumpli, biorépa, cékla, gesztenye, sütőtök, tejpép, egy mokkáskanálnyi glutén(gabonapép)
Első kérdés:
nem értem miért kell 3-5 napig bevezetni egy ízt(pl az almát, ahogy a cékláskrumplit sem ette, így nem is erőltettem napokig, hanem ami ízlik azt ette két napig(4 adag)
Másik kérdés:
annyit tudok, 500 ml tápszer az megmarad 1 éves korig és ez mellé kell más
(ez gondolom elosztva napi 5 étkezés mellé 100 ml alkalmanként, csak akkor hogy váltok ki étkezést???egyik étkezésre adjak 200 ml tápszert(az nálunk jó sok ám, lehet bele se fér) másik étkezés így kiváltva és semmi tápszer, vagy hogy??vagy a kiváltás nem azt jelenti, hogy tápszer nélküli étkezés?)
jelenleg étkezése:
reggel: csak tápszer (180 ml)
"tízórai" : 20-30 ml valami bébiétel (főzni nem merek-most akarom a brokkolit bevezetni)utána 150 ml tápszer
"ebéd": csak tápszer 180 ml
"uzsi": 40 ml tejpép 120-150 ml tápszer
"vacsi":
30-40 ml bébiétel 150 ml tápszer
Következő kérdésem:
most kezdtem a glutén bevezetését napi 1 mokkáskanálnyit kap mikor mibe keverem
ahol meg azt nem értem, azt írják "növeljük fokozatosan a teljes adag (220ml)eléréséig" .
és akkor napi egy étkezés csak glutén pl gabonapép, vagy hogy értsem??, és hogyan kell növelni? egyik nap egy mokkáskanál, másik nap 2? harmadik nap 3, vagy hogy??
Utolsó kérdésem:
amit még olvastam utoljára a reggelit kell kiváltani
utolsó előtti a vacsora
szóval kiváltást a du-i "uzsi"-val és a de-i "tízóraival" kell kezdeni
és ez általában 2-4 hét
most akkor nyugodtan növeljem a tízórai adagot 2 héten át és elfelejthetem a tápszert utána? és ezzel párhuzamosan a z uzsonnát is, de szóval így hogy marad meg a napi 500 ml tápszer mellette?
Olajat ne tegyél az ételbe, inkább azzal együtt főzd, de a zsír egészségesebb.
Amit főzök, azt sózd, fűszerezd, ha kell cukrozd meg és habard vagy rántsd be. A babák sem szeretik az ízetlen ételeket.
A glutént már 4 hónaposan be kellett volna vezetni, az ételbe főzve. (Rántás, habarás) Már délben sem tápszer kellene neki, hanem főzelék, vagy bármi más, amit ti is esztek.
Nem kell egy-egy ételt 2 hétig kóstoltatni. Először adj neki néhány kanállal, ha bírja, akkor másnap adhatsz neki egy egész adaggal.
1. Azért szokták 3-5 napig adni mert akkor kiderül h nem allergiás e rá, na meg annyi idő alatt tényleg kiderül h tényleg elfogadja e a több mennyiséget v nem.
2.500 ml-nek egész nap kell meglennie és nem elosztva, vagyis most mert 180at eszik a babád, így a reggeli-ebéd-vacsinak kéne teljes tápszernek lennie (3*180=540), tízórait, meg az uzsit váltsd ki rendesen. Amit most te csinálsz az nem kiváltás. Tízóraira adj neki rendes adag gyümis bébiételt, és ebbe rakj neki glutént. Uzsira meg adj, tejpépet, v krumplival répa ilyenek. (De nem a tápszernek kell 500 ml-nek hanem a tejalapnak!)
3. Növelést igen, csinálhatod így is h egyre több kanálnyit raksz bele neki.
4. Reggeli és vacsi marad utoljára, 8 hónapos a már nem csak a tápszer lesz neki hanem túró, joghurt stb.. Vagyis növekedni fog neki a reggeli-esti tápszer adag is és + kap majd tejterméket bőven meglesz a tejalap.
1. Én csak az első néhány ételt vezettem be 3 napig, utána egyik nap keveset kapott az újból, ha nem volt gond, másnap kapott rendes adagot.
2. Nem kell minden étkezés után tápszer, a tejpép után pláne nem, mert az is tejalapú. Az 500ml bármiből összejöhet, később pl. joghurtból.
A gluténból 1 kávéskanál után adhatsz 3-4-et pár napig, majd egy fél és utána teljes adagot.
Először a tízórait váltottam ki, utána az ebédet, hogy a nap első felében kapja az új ízeket.
7 hónaposan így nézett ki a babám étrendje:
reggeli: kb.200 tápszer
tízórai: gyümölcs-magában, vagy gabonapéppel
ebéd: húsos főzelék- nyugodtan rakhatsz bele egy kis olajat, de ha a húst azzal sütöd, akkor nem kell. A zsírban oldódó vitaminok miatt van erre szükség.
uzsonna: tejpép, vagy tápszer
vacsi: tápszer
Ha kérdésed van még szívesen segítek. :)
nagyon köszönöm!
még azt szeretném kérdezni, ha eljutok oda, hogy egy teljes adagnyira lett növelve a glutén (jelenleg még gabonapép formájában adom, szerintem max 180 ml)akkor ezentúl ez napi szükséglet lesz, hogy vagy egy étkezés alatt adok ennyit, vagy elosztva több étkezés mellé?
valamint, állítólag lassan jöhetnek a sovány húsok (csirke, pulyka)de az nem számít, hogy ahogy látom még a gyömiket, zöldségeket meg sem emészti, minden a pelenkában végzi szinte feldolgozatlanul?ettől függetlenül nem kell későbbre csúsztatni esetleg?
Husit azért kéne adnod mert mostanra elfogy a vas tartalékja. Majd ha teljesen kiváltottad a 2 étkezést add azzal a dologgal amit a legjobban megemészt.
Gabonából meg annyit tegyél ami sűrűbbé teszi a bébiétel de mégse annyit h nagyon száraz legyen. Nem kell csak gluténnal enni. Pl teheted a tejpépbe is akár ha nagyon folyékony. Nem kell mindig adni a glutént, csak naponta kapjon vmennyit. De később meg ha pl liszttel rántod be neki a főzeléket akkor nem kell még gyümibe is annyira rakni. Sőt nem is muszáj.
akkor délben adok neki egy kis fehérjét is
ma emeltem az "uzsinál"(mert pépem van itthon, gyümölcs nem volt) a tejpép adagot 60 ml-re+táp(100), vacsoránál alig evett (majdnem csak feleannyit(100), mint szokott)szóval lassabban kell emelgetni, úgy néz ki
vagy elcsesztem, mégis a tízórait kell emeljem gondolom a gyümölsöt jobban emésztené
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!