Mikortól lehet xylitet ( nyírfacukrot) adni a babának/ gyermeknek?
Nagyon el vagyok bizonytalanodva, mert barátnőm szerint 2-3éve skor alatt tilos. Ugyanakkor azt olvasom több helyen is, hogy az elejétől lehet. Fiam 15hós, még nem kapott, de van egy csomó étel, amint ha nagypapámnak főzök/sütök xylittel készítem, mivel cukros. Logikusan gondolkodva miért ne adhatnám, hiszem egészségesebb, mint a fehér cukor.
Ti mikortól adtátok? Aki korán adta, miért? Aki pedig csak pár évesen, annak mi volt az oka?
Mellette/ellene érvek is érdekelnek, hogy kinek mi a véleménye erről.
Köszönöm!
a xillit nem egészséges hosszútávon,esetleg nagy néha.Az állatok meg is döglenek tőle.
Ha már egészséges természetes édesítőt akarsz akkor vagy méz vagy kókuszvirágcukor.
Mézet sajnos nem lehet adni a babának másfél éves kor alatt, elsőre nekem is az jutott eszembe. Nem arról van szó, hogy cukor ellenes lennék, csak ma is sütöttem nagypapámnak és adnék a gyereknek, de nem merek a xylit miatt... Alapvetően cukorral sütök/főzök magunknak.
A kókuszvirágról hallottam már, de nem próbáltam. Hol lehet kapni?
Én úgy tudom, eltérőek a vélemények a különböző édesítőszerekről. Egyesek szerint, ha valaki kevés cukrot fogyaszt, akkor sokkal egészségesebb hagyományos cukorral ízesíteni, mint édesítőszerrel. Mert az emésztőrendszert jobban megterheli (sokaknak hasmenésük van az édesítőtől), valamint könnyebben alakul ki később cukorbetegség, ha valaki nem cukorbeteg, és édesítőt fogyaszt (mert a szervezetét átveri, hogy cukrot kap, közben meg nem).
Gyerekeknél meg különösen mondják, hogy az édesítőszer megterheli az emésztésüket.
Anyukám cukorbeteg, ő úgy szokott rétest készíteni, hogy egyet magának, egyet az unokáknak. Ha néha csak olyan sütemény van, amiben édesítőszer van, akkor kapnak belőle a gyerekeim is, de ez kb. félévente egyszer fordul elő.
Esetleg nézz utána a sztívia nevű édesítőszernek. Úgy tudom, az édesítők közül az a legtermészetesebb és legegészségesebb. Talán azt gyereknek is lehet adni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!