Miért utasítja el a babám a főzeléket?
A segítségeteket szeretném kérni, illetve tanácsokat, ha valaki már járt hasonló cipőben.
A kislányom 8,5 hónapos. Az ebédet 3 hete sikerült teljesen kiváltani, az uzsonnát úgy 2 hete. A hozzátáplálást 5 hónapos korában kezdtük el. Először két étkezés közben kínáltam gyümölcspéppel, lével. Aztán tápszer után adtam neki pépet, amennyit kért. Utána megcseréltem, mikor már egyre többet bírt enni. Először pép, utána tápszeres pótlás.
3 hete viszonylag jól ment a két kiváltott étkezés. Pár napja viszont 2-3 kanál után minden más fontosabb neki. A kezét a szájába nyomja, majd összekeni az egész fejét az ebéddel. Játszik az etetőszék övével, nyalogatja, dobol a kezével. Ezekkel még nem is lenne bajom (persze a sírás kerülget, mikor mindent összeken :D), de a száját sem nyitja ki. Ha szórakoztatom, bohóckodom, énekelek, nyitom én is a számat, akkor sem nyitja. Ha erőltetem a dolgot, akkor sírás lesz a vége.
Nem gondolom, hogy nem lenne éhes, mert a reggeli tápszerét 8kor kapja, az ebéd pedig dél körül van.
Így emiatt kénytelen vagyok megint tápszert adni neki, hiába nem szeretnék már..
Az lenne a kérdésem, hogy mit gondoltok, mit csináljak ilyenkor?
Pótoljak tápszerrel? Nem fogja a könnyebb megoldást választani és már csak azért sem kanalazni? Vagy ennyire azért nem rafkós egy 8 hónapos?
Vagy hagyjam rá, hogy egyen annyi főzeléket, amennyit szeretne és utána nincs más? Következő étkezésig semmi?
Inni adok neki evés közben, szóval azt sem gondolom, hogy szomjas volna. Az sem valószínű, hogy az ebéd nem ízlik neki, mert többfajtánál is ugyanazt csinálja.
Szóval várom az ötleteiteket, tanácsokat, mert Én most elakadtam. :)
Köszönöm.
Ha bohóckodik, rendetlenkedik az asztalnál, akkor vidd el az asztaltól. Nem baj, ha egy étkezés kimarad. De ne szokja meg, hogy játszik evés helyett, vagy válogathat. Másképpen nem tudod később sem "rendre" szoktatni.
Néhány nap után, ha éhes lesz, eszik rendesen.
Ne adj neki a fözelék helyett tápszert, mert akkor végképp nem fogja megenni. Ha nem eszik rendesen, akkor hagyd abba az etetést, így tanulja meg ugyanis, hogy VAGY eszik, VAGY játszik.
Etetéskor adj neki is egy kanalat a kezébe, akkor a legtöbb esetben sokkal kevésbé játszik mindennel. Az, hogy közben összekeni a környéket, teljesen természetes, ezt el kell fogadni.
Viszont amit semmiképpen nem szabad, az az, hogy "szórakoztatom, bohóckodom, énekelek, nyitom én is a számat" vagy "erőltetem a dolgot" - ezek azok a módszerek, ahogy garantáltan rossz evövé neveled a gyereket.
Azt sem tartom jónak, hogy evés közben adsz neki inni, mert így a foyladékkal telik meg a gyomra és azért (sem) fér bele a rendes étel.
De az, hogy rövid idö után nem eszik, arra mutat, hogy nem éhes igazán. Ha ilyenkor következetese mindig abbahagyod az etetést, akkor leszokik arról, hogy evés közben játsszon.
Nekem viszont nem egyértelmü, hogy milyen a napi étrendje: reggel tápszert kap - ez rendben van. De mikor van az uzsonna meg az ebéd és mikor akarnád neki a fözeléket adni? Mert lehet, hogy nem eléggé éhezik meg addigra.
8kor reggeli tápszer, utána délben kapja.a fozeleket és 3 körül gyümölcsöt. Eddig legtöbbször ezzel a menetrenddel nem is volt baj, mindkétszer evett rendes mennyiséget.
Vizet amiatt adok neki, mert van, hogy nekem is jobban esik ivás után az ebéd. De lehet, h akkor csak a végén adok inkább.
Szóval azt mondjátok, hogy a tápszert ne adjam oda neki, akkor sem, ha alig evett? Holnap még írok pár dolgot ezzel kapcsolatban, most telefonról hosszú lenne.
Várom azért, h irjatok még. :)
"8kor reggeli tápszer, utána délben kapja.a fozeleket és 3 körül gyümölcsöt. Eddig legtöbbször ezzel a menetrenddel nem is volt baj, mindkétszer evett rendes mennyiséget."
Ez eddig nem lenne akkor gond. De esetleg a reggeli tápszer nagyon laktatja, nem tudsz kevesebbet adni neki, vagy valamivel hígabbra készíteni?
"Vizet amiatt adok neki, mert van, hogy nekem is jobban esik ivás után az ebéd. De lehet, h akkor csak a végén adok inkább."
Az nem lenne baj, hogy iszik, de inkább délelött, ne közvetlen evés elött, vagy ha feltétlen szeretné, akkor csak keveset. De ha evés elött itatod, akkor felhigitja a gyomorsavat és nem tud annyira jól emészteni.
"Szóval azt mondjátok, hogy a tápszert ne adjam oda neki, akkor sem, ha alig evett?"
Ha bohóckodik az evésnél, akkor abba kell hagyni az etetést. Ha nagyon keveset evett, akkor esetleg még EGYSZER megpróbálhatod 10 perc múlva újra, de elmondva neki, hogy ha nem eszik, hanem játszik, akkor nincs tovább - és ehhez tartani is kell magad. Tápszert ne adj neki, hanem legfeljebb a következö etetést hozd valamivel elöbbre.
Ha két-három napig következetes vagy, akkor megérti, és utána sokkal kevesebb gond lesz az evéssel
Sziasztok!
Meglepő nekem, hogy egy ilyen pici gyerek már ennyire tud manipulálni ezek szerint.
Én inkább arra gondoltam, hogy jön a foga (kettő már van alul, felül jön már egy ideje, de nem bújt még ki) és amiatt megy a műsor. De akkor ezek szerint csak feszegeti a határokat? Meg kell edződjek. :)
A reggeli tápszert megpróbálom csökkenteni akkor, de az is jó ötlet, amit utoljára mondtatok, hogy picit később próbálkozzunk újra az evéssel. Ivás pedig az egész végén csak..
Hamarosan jelentkezem a fejleményekkel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!