Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Ételek bevezetése » Hogyan tudnék bármilyen ételt...

Hogyan tudnék bármilyen ételt megszerettetni a kisfiammal? 13 hónapos és anyatejen él.

Figyelt kérdés

Hat hónapos korában kezdtem el kóstoltatni,de a rekord kb 10 kiskanál gyümölcs,ez is a héten történt és azóta semmi.

Már vasat meg vitaminokat írtak fel Neki,de egyébként semmi baja az orvosok szerint,csak ezekre szüksége van.

De ezeket nem olyan könnyű beadni Neki,van,hogy kihányja szegénykém.Előre is köszi a segítséget!

2013. nov. 9. 13:13
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:

8. vagyok, most olvastam, hogy a kisfiad fogyott is. Nálunk nem volt ilyen, sosem fogyott, hetente mértük. Meg azért ő evett, csak mindenből nagyon keveset, és sokat szopizott.

Nekem azt írta a szoptatási tanácsadó, hogy ha kb. egy évesen az étkezésének a 80%-a még anyatej (nálunk volt, hogy több volt), az nem baj. Holnap előkeresem, ha sikerül a válaszát és elküldöm neked.

Én is 6 hónaposan kezdtem a hozzátáplálást, de nagyon lassan ment.

De azért mindig bele tudtam diktálni legalább hetente valamennyi májat (persze krumplival pépesítve), és/vagy spenótot a vas miatt, így azért valamennyit evett belőle, de sokáig örültem, ha napi egy vagy két alkalommal evett valami emberi táplálékot.

A te kisfiad egyáltalán nem eszik semmit? Vagy azért tudsz néha bele.diktálni valamennyit?

2013. nov. 9. 22:51
 12/22 anonim ***** válasza:
A kislányom 16 hónapos, és a hozzátáplálás nálunk sem ment. Napi szinten kóstolgatott mindig is, de java rész anyatejet "eszik". Mi is 5,5 hónaposan kezdtük hozzátáplálni, de a pépest már kezdetektől elutasította. Ezen én is sokáig stresszeltem. Volt úgy hogy nem hízott, vagy minimálisat fogyott az orvosi havonkénti ellenőrzéseken. 3350 g született, 1 évesen 9200 g volt, most utóbb 9600 g mértek (alacsony baba 76 cm). Ránézésre sem sovány, a pofija elég kerek, igaz sápad, de ez lehet genetikai is, mert az apja fehér bőrű. Szedek vitamint, igény szerint szoptatok (nem akarom én sem leválasztani). Vérvételre nem küldtek még, de pont a doki mesélte, hogy volt olyan kisbabája aki 15 hónaposan kezdett el kóstolni! Őt elküldték vérvételre is, de tökéletes volt a vérképe! ( baba anyukája gyógyszerész, és hát gondolhatod bevetett mindent, amit tudott). Szóval nem szabad erőltetni. A gyermekorvos mondta,hogy a gyerekek ösztönlények. Ha éhezne, akkor befalná az elé kínált ennivalót! Akik ide írnak, azok el sem tudják képzeni, hogy létezik olyan baba, aki a kanál láttán nyitja a szájt! (Ha ilyen babát látok akár a parkban is, megállok és csodálattal nézem, amint eszik :) Van nálunk is hogy jobban eszik, de van hogy egyáltalán nem fogadja el, ha felkínálom neki az ételt. Ma ezt ette délig: kb. 13 szem kölesgolyó tízóraira, ebédre: 5-6 szem kisebb tojásos nokedli. Uzsira majd almát és körtét kínálok fel neki.( Ilyenkor én is eszem vele ).
2013. nov. 10. 15:09
 13/22 A kérdező kommentje:
Nem tudom miért fogyott,de 10 hónaposan 10 és fél kg volt,aztán mikor mászni kezdett akkor fogyott,most rá sem merem ültetni a mérlegre.Neki gyakorlatilag 100% az anyatej.Múlt héten evett legtöbbet bébikajából egyszer,kb 10 kiskanállal,az is gyümölcs volt.Néha a húsleves üres levét eszegeti,ezen kívül szinte semmit.Néha egy egy jól sikerült kóstoltatásnál 2-3 kiskanál becsúszik.A napokban megevett 2-3 kukit(mielőtt bárki felhívná a figyelmemet,tudom,hogy nem rendes kaja,de már nekem teljesen mindegy mit eszik csak egyen).Nem tudom van e vashiánya,írtak fel neki vasat bár vérvétel nem volt,de elég fehér a fülcimpája meg a kis tenyere is.Pár hónapos korától itt ült a kis pihenőszékében mellettünk mikor ettünk,most is itt van mindig,ki sem maradhat semmiből megfogja,megnyalja,beleharap de nem igazán eszik meg semmit.És amit egyszer eszegetett az másnap már nem kell.Biztosan türelmesnek kellene lennem,de nagyon nehéz!Azért megnyugtató,hogy nem egyedi eset!Köszönöm a kommenteket!
2013. nov. 10. 19:42
 14/22 anonim ***** válasza:
68%
Ilyen gyerekekből lesz a traumás agresszív gyerek mint az első válaszolónak a gyereke (ha egyáltalán van)
2013. nov. 11. 08:50
 15/22 CsBZs ***** válasza:
Nem valasz a kerdesre de en nagyon irigy vagyok h ilyen sokaig tudod szoptatani a Babadat. Mondhat barki barmit ettol egeszsegesebb, immunerositobb nincs amit lehet adni. En a helyedbe adnek ugy h egy kis szopi aztan egy vagy ket kanal aztan megint szopi. Szerintem szepen lassan raerezne a dolgok izere meg ha latja h ti is h etkeztek hatha megjon a kedve. Semmikep se valasztanam el azzal h jo matol nincs cici , sztem lelkileg kikeszulne. 13honapja ez a rutinja h igy eszik szerintem egyik naprol a masikra rettento nagy hiba lenne elvalasztani.
2013. nov. 11. 08:53
 16/22 anonim ***** válasza:

A 12-es válaszoló vagyok. Mivel a kislányom is keveset eszik az anyatej mellett, az utóbbi 9 hónap alatt (ekkor indult be a mozgása) a hízásokkal és fogyásokkal együtt 1 kg-t gyarapodott, és még mindig nem érte el a születési súly háromszorosát.

Akkor van kedve enni, ha vendégség van nálunk, és többen ülünk az asztalnál. Az egyik nővérétől is szívesen elfogadja az ételt (persze csak pár falatot, de boldogan nyitja a száját a falatokra.)

Azon is gondolkodtam, vajon miért nem esznek ezek az anyatejes gyerekek. Lehet, hogy valamilyen más dolog áll a háttérben. Mivel még nem eszik "rendesen", azt sem tudom, nem-e lisztérzékeny. Nem emiatt nem kíván-e más ételt. Nem fáj-e a hasa más étel kóstolása után stb.. mivel ugye még ezt nem tudja elmondani. Csak arra tudok gondolni, hogy ösztönlény, biztos oka van, amiért inkább anyatejes. A másik, a fogzás. Ha megjelennek az első örlőfogai, akkor talán lesz némi változás -remélem. Ha nő a foga, akkor még kevésbé van kedve szilárd ételt enni.

Volt aki azt javasolta, mindig legyen valamilyen rágnivaló, nassolni való (gyümölcs, mazsola stb), A gyerekorvos meg erre azt javasolta, hogy inkább ne legyen, mert ha benassol, akkor a főétkezéseknél még annyira sem akar majd enni. Mi akli azt csináljuk, ha eszünk megkínáljuk. Az utóbbi időben jobban van kedve úgy enni, hogy közben mászkál, felfedez. A székben való ülés neki unalmas. Néha az ölbeli falatozás is bejön, de mivel alapjába véve nem érdekli az evés, ezt is hamar megunja. Állítólag úgy 3 évesen lehet egy áttörés (talán ekkor kezd el jobban másolni minket ?), de az is lehet hogy eleve nem lesz nagyétkű (bár nálunk genetikailag ez kizárt :) ).

Szóval szerintem ha ti is rendszeresen jártok ellenőrzésre, akkor úgyis, ha bármi gond lenne a babával, az orvos biztos szólna...

Már én sem aggódom ezen, (lehet hogy kéne), de az is lehet hogy a fejlett országokban élők "mániája" a "biztos éhezik, azért sír" és társai. Mivel írtad, hogy igény szerint szoptatsz, szerintem jut annyi kalória, amennyi neki kell. Bízom benne, hogy nemsokára kinövik ezt a gyermekeink...

2013. nov. 11. 15:20
 17/22 A kérdező kommentje:

Bocsánat a késői reagálásért,de betegek is lettünk sajnos :(

Holnap megyünk újabb ellenőrzésre,kicsit aggódok is.

Nem akarom elválasztani egyik percről a másikra én sem.

A kisfiam 2.72 kg-al született és kb fél éves korára megháromszorozta a súlyát,kis hurkás volt,de nem kövér.Aztán még hízott tovább,kb 10 hónaposan volt 10.5kg aztán onnan csak fogyott.Nincs rossz súlyban most sem,csak veszített a súlyából,ami lehet baj,nem tudom.Én is adnék neki nassolni valót,hogy legalább szokja az evést az ízeket.Nem adnék,ha rendesen enne,de mivel nem eszik,már sok olyan dolgot is kipróbáltam amit nem találok helyesnek,de hiába.Jön a foga is,tudom,hogy az is lehet gond,de hát még csak 7 foga van,mire kijön az összes az még sok idő.Rágni sem igazán tud(bár honnan is tudna)a darabosabb kaja jobban bejönne neki úgy látom,de mikor a szájába veszi akkor nem tud vele mit kezdeni.Vagy tartogatja a szájában,vagy kiöklendezi vagy nagy nehezen lenyeli.Pedig a játékokat a papírt olyan ügyesen rágcsálja,mikor mi eszünk utánozza is de ha szájában van valami akkor összeszorítja.Nem tudom mi lesz így,eléggé kétségbe vagyok esve,de valahogy majdcsak lesz.Köszönöm mindenki a segítséget!!!Akinek nem inge ne vegye magára :D

2013. nov. 15. 00:00
 18/22 anonim ***** válasza:
Talán az egyik hozzászólónak igaza lehet, hogy a rágással valamiért problémája van a babának. Egyik napról a másikra nem kell elválasztani, csak lassan. Másrészről a szervezetének fel kell készülnie a gluténre és azokra az anyagokra, amik az élelmiszerekben vannak. Hamarosan járni fog (járnia kell), sok energiára lesz szüksége, akkor majd nem lehet neki rögtön marhahúst adni... Én nem vonom kétségbe az anyatej fontosságát, de ismerek olyan családot, ahol tápszeres volt a baba, mert az anyukának nem volt teje, de az a gyerek még sohasem volt beteg. Az anyatej túlhangsúlyozásával az anyukák nehezen választják le a babát, mert nem akarnak "ártani" neki.. A természetre kell figyelni,a fogacskák nem hiába bújnak ki akkor, amikor....
2013. nov. 22. 00:42
 19/22 anonim ***** válasza:
67%

Kedves utolsó,

azért ha a "természetnél" tartunk, akkor azt is érdemes végiggondolni, hogy az összes emlős addig szoptatja a kicsinyét, amíg a végleges fogai kinőnek, az embernél ez olyan 6-8 éves kor körül van, és hát valami miatt "tejfog"-nak is hívják az első fogakat, ezt csak azért írom, hogy nem utal egyértelműen az elválasztásra.

És bizony én ismerek egy olyan családot, ahol hasonló helyzetben volt az anyuka, alig csipegetett a két év 4 hónapos gyereke, viszont rengeteget szopizott, és amikor újra terhes lett, akkor mondta a kisfia, hogy "enni kér", ilyet előtte sosem mondott igazán.

Azt én is fontosnak látom, hogy nem fogyhat a baba, akkor ott valami nem stimmel, de az, hogy egy éves kora körül még a táplálék nagyobb része legyen anyatej, azt nem gondolom bajnak. Tehát önmagában nem baj, de persze ha nem fejlődik mellette kellő képen a kicsi, akkor lépni kell.

2013. nov. 22. 11:10
 20/22 anonim ***** válasza:
Kedves utolsó! Ha terhes az anya, nem szabad szoptatni. Nem hiába nem akart már szopni az idősebb gyerek, valószínűleg nem ízlett neki az anyatej. Én láttam, hogy egy emlős (birka) hogy zavarja el már legelésző kicsinyét, mert az még szopni akart. Szerintem egy anyának meg kell tudni ítélnie, mikor kell elkezdenie az elválasztást. Egy 13 hónaposnak már nem elég az anyatej a tudomány mai állása szerint.
2013. nov. 23. 23:43
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!