Hogyan és mikor tanítottátok meg babáitokat a kézzel, majd később kanállal enni?
A legjobb, ha egyszerüen hagyod, hogy a gyerek próbálkozzon - ha a tányérról elvehet ételdarabokat, akkor ezeket a szájába fogja tenni (mind minden mást), és elkezd kézzel enni. Amikor eteted - kanállal -, adj neki is egyet a kezébe. Akkor ö is fog próbálkozni, természetesen eleinte nem túl jó hatásfokkal, ezért kell neked etetni, ö csk kisérletezik. Ha már elég gyakran beletalál a kanállan a szájába, akkor az etetés elején kis idöre hagyd egyedül az étellel (célszerü csak pici adagot elötte hagyni), hogy egyedül egyen valamennyit.
Természetesen eleinte elég nagy kosz lesz, mert leesik son minden, de csak így tudja megtanulni.
Van olyan baba, ahol bejön a kétkanalas módszer, egyikkel ő eszik, másikkal te eteted.
Nálunk ez nem nagyon jött be. Mindkét gyerekem előbb tanult meg villával enni mint kanállal. Jobban fel tudták szúrni a kaját mint a kanállal betalálni a szájukba.
De ilyen 1 év körül azért próbálkoztak rendesen mindketten.
Sokáig ezért nem tudtam nekik "folyós" kaját adni, mert csak villával és kézzel akartak enni. Ez időszakban nem csináltam főzeléket, hanem helyette párolt zöldséget.
Az enyém semmit nem eszik meg kézzel, mindenhez villa meg kanál kell neki, ha maszatos lesz a mancsa, már nyöszörög is, hogy töröljem le.
Kb 1 éves volt, mikor kapott a kezébe ő is evőeszközt, ő turkált a kajában, míg én etettem. Mindig teszek az ölébe konyharuhát, hogy ne legyen minden csupa maszat. Eleinte nehezen talált be a szájába, potyogott az étel az ölébe, de belejött. Mostmár a leveseken kívül majdnem mindent egyedül eszik, nem is engedi, hogy etessem. Sztem a lényeg, hogy minden etetésnél legyen nála is egy evőeszköz. A többi alakul magától.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!