Hogyhogy anyatejes babáknál csak 6 hónapos kor után lehet elkezdeni hozzátáplálni, míg tápszereseknél már 4 hónaposan? Hogy van ez?
5 hós múlt a lányom (anyatejes) és megfordult a fejemben hogy 5,5 hósan elkezdem a hozzátáplálást, viszont mindenhol azt olvasom, hogy 6 hós kor előtt még éretlen az emésztőrendszerük rá.
A tápszeres babáknak is ugyanolyan éretlen, nem? de őket mégis már 4 hónaposan el kell kezdeni hozzátáplálni?
Tápszeres volt a babám, de nem tápláltam én se hozzá korábban. 5 és fél hónaposan kezdtem a gyerekorvos javaslatára.
Nem tudom honnan jön ez a tévhit, hogy a tápszereseket előbb lehet. Talán a 4 hónap a legszigorúbb határ, a 6 az ideálisabb. De azért megengedőbbek a tápszeresekkel, mert tudják, hogy anyagilag megterhelő a családnak. Utóbbi csak az én tippelgetésem, egyáltalán nem biztos, hogfy így van
A kutatók rájöttek arra amit már nagyszüleink is tudtak . A legújabb "trendi" szerint ismét el kell kezdeni a hozzátáplálást már 2-3 hónapos korban . Általában gyümölcslével kezdjük (alma , meggy). hónaposan pedig jöhet a főzelék . Az alap mindig a krumpli és ehhez teszünk valamilyen zöldség félét . Elsőként mindig sárgarépát , majd különböző zöldségféléket. A legfontosabb a fokozatosság elve . Egyszerre mindig csak egy fajta ételt vezetünk be és fokozatosan emeljük az adagot . Legelőször a déli szoptatás előtt kínáljuk meg a babát néhány kanál főzelékkel , utána megszoptatjuk . Az adagot fokozatosan emelve végül el lehet hagyni a déli szoptatást. Ha új ételt kap a baba , akkor mindig figyeljük , nem tapasztalunk e hasfájást , hasmenést vagy kiütéseket .Ha igen , akkor azt az ételt mellőzzük az étrendből.
Egyébként a "6 hónapig csak is kizárólag anyatej " időszak alatt is szükséges volt a keksz bevezetése 4 és 6 hónapos kor között . Ugyanis a rájöttek , hogy bizonyos felszívódási zavarért nem a korai hozzátáplálás a felelős , hanem a teljes mellőzés .
5 és 6 hónapos kortól el lehet kezdeni a főzelékek komplettálását. A főzelékhez húst adunk . Általában fehér húsokkal kezdjük (csirke , pulyka ). Aztán jöhet a túró , sajt , tojássárgája , máj .
Mind ezekkel párhuzamosan gyümölcspépeket is lehet adni a babának . Én nagyon szerettem a bébi desszerteket . Volt , hogy ehhez kevertem túrót vagy reszelt sajtot . Nagyon sokat főzőcskéztem a gyermekeimnek .
Húsokból lehet adni fiatal bárány, borjú vagy nyúlhúst is . Én pl. galambot is adtam gyermekeimnek.Amit nem szerettek az a hal volt .Ez szerencsére mára már megváltozott .
Remélem tudtam valamicskét segíteni :)
Nem tudom, ez milyen új trend, de hála istennek eddig kevés helyen találkoztam vele, mint "legújabb és legjobb" ajánlás.
Egyébként pedig ez a régi trend leporolása csak, ami viszont akkor sem volt már helyes, amikor még ez volt a napi gyakorlat... :(
Régen sem volt érettebb a babák emésztőrendszere - viszont az általános helytelen szoptatási gyakorlat miatt kevés nőnek volt egyáltalán fél éves korig is teje. A tápszerek viszont sokkal gyengébb minőségűek voltak, mint ma. És az orvos- és táplálkozástudomány se tartott ott, ahol most, sokkal kevesebbet tudtak ezekről az összefüggésekről. A babagondozási és gyereknevelési felfogásról nem is beszélve.. Ezekért forszírozták annyira a korai hozzátáplálást.
De mivel az eü. rendszer olyan, mint a beton, nagyon lassan változnak a berögzült szokások, ezért a mai napig megmaradtak benne az olyan tévhitek, mint pl. hogy a tápos babáknak már korábban lehetne kezdeni. Vagy még pláne az anyatejeseknél se jó kivárni a fél évet.
Örökös harc ez az eüs. szakemberek ellenében (sajnos, ellenében), nagyon kevés sikerrel. :(
A glutént se kéne, mert a vizsgálat, ami alapján ezt kihozták, a cöliákiára nagy kockázatú(!) gyerekeket nézte csak meg, nem az átlag populációt! Vagyis az ő esetükben lehetne szó korábbi kezdésről, de még ez sem bizonyított teljesen.
A szoptatási szakemberek ezt javasolják: A glutént az első ételek között vezessük be, de továbbra se 6 hós kor előtt. (Magyarul 6-7 hó között, így a fentieknek is megfelelve.) És ami még fontosabb, hogy kis adagokkal kezdjünk, egyszerre csak egyfajta gabonával. És a gluténadás mellett még lehetőleg több hónapig szoptasson is az anyuka, ezzel is csökkenteni tudja a kockázatot. Illetve ne háztartási kekszet adjunk, ami totál műanyag, hanem lisztet keverjünk a főzelékbe, vagy különböző gabonapépeket adjunk, pl. anyatejjel elkészítve. Később pedig pékárut. (A babakeksz ilyen szempontól felesleges is.)
Az eüsöktől ti se ezt halljátok, ugye? :) :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!