Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Ételek bevezetése » Hogyhogy anyatejes babáknál...

Hogyhogy anyatejes babáknál csak 6 hónapos kor után lehet elkezdeni hozzátáplálni, míg tápszereseknél már 4 hónaposan? Hogy van ez?

Figyelt kérdés

5 hós múlt a lányom (anyatejes) és megfordult a fejemben hogy 5,5 hósan elkezdem a hozzátáplálást, viszont mindenhol azt olvasom, hogy 6 hós kor előtt még éretlen az emésztőrendszerük rá.

A tápszeres babáknak is ugyanolyan éretlen, nem? de őket mégis már 4 hónaposan el kell kezdeni hozzátáplálni?



2012. jún. 29. 12:32
 1/9 anonim ***** válasza:
61%
Anyetejeseknél is el lehet 4 hónaposan,csak azért mondják,hogy ne mert az anyatejben elvileg minden benne van.Én mondjuk biztos nem várnék 6 hónapig,de mindenki úgy csinálja ahogy jónak látja.
2012. jún. 29. 12:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
70%

Tápszeres volt a babám, de nem tápláltam én se hozzá korábban. 5 és fél hónaposan kezdtem a gyerekorvos javaslatára.

Nem tudom honnan jön ez a tévhit, hogy a tápszereseket előbb lehet. Talán a 4 hónap a legszigorúbb határ, a 6 az ideálisabb. De azért megengedőbbek a tápszeresekkel, mert tudják, hogy anyagilag megterhelő a családnak. Utóbbi csak az én tippelgetésem, egyáltalán nem biztos, hogfy így van

2012. jún. 29. 12:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 védőnő válasza:
48%

A kutatók rájöttek arra amit már nagyszüleink is tudtak . A legújabb "trendi" szerint ismét el kell kezdeni a hozzátáplálást már 2-3 hónapos korban . Általában gyümölcslével kezdjük (alma , meggy). hónaposan pedig jöhet a főzelék . Az alap mindig a krumpli és ehhez teszünk valamilyen zöldség félét . Elsőként mindig sárgarépát , majd különböző zöldségféléket. A legfontosabb a fokozatosság elve . Egyszerre mindig csak egy fajta ételt vezetünk be és fokozatosan emeljük az adagot . Legelőször a déli szoptatás előtt kínáljuk meg a babát néhány kanál főzelékkel , utána megszoptatjuk . Az adagot fokozatosan emelve végül el lehet hagyni a déli szoptatást. Ha új ételt kap a baba , akkor mindig figyeljük , nem tapasztalunk e hasfájást , hasmenést vagy kiütéseket .Ha igen , akkor azt az ételt mellőzzük az étrendből.

Egyébként a "6 hónapig csak is kizárólag anyatej " időszak alatt is szükséges volt a keksz bevezetése 4 és 6 hónapos kor között . Ugyanis a rájöttek , hogy bizonyos felszívódási zavarért nem a korai hozzátáplálás a felelős , hanem a teljes mellőzés .

5 és 6 hónapos kortól el lehet kezdeni a főzelékek komplettálását. A főzelékhez húst adunk . Általában fehér húsokkal kezdjük (csirke , pulyka ). Aztán jöhet a túró , sajt , tojássárgája , máj .

Mind ezekkel párhuzamosan gyümölcspépeket is lehet adni a babának . Én nagyon szerettem a bébi desszerteket . Volt , hogy ehhez kevertem túrót vagy reszelt sajtot . Nagyon sokat főzőcskéztem a gyermekeimnek .

Húsokból lehet adni fiatal bárány, borjú vagy nyúlhúst is . Én pl. galambot is adtam gyermekeimnek.Amit nem szerettek az a hal volt .Ez szerencsére mára már megváltozott .

Remélem tudtam valamicskét segíteni :)

2012. jún. 29. 13:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 védőnő válasza:
33%
Bocsi , lemaradt a hármas . Tehát 3 hónapos kortól jöhet a főzelék ! :)
2012. jún. 29. 13:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
erről az új trendről még nem hallottam, de ha tudsz cikket linkelni, szívesen olvasnék róla. (egyébként meg: hurrá! fő, hogy olyan biztosak a dolgukban a szakértők. így igazodjon el rajtuk az ember. én erről már lekéstem, mert 2 éves a gyerekem)
2012. jún. 29. 13:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 xStefix ***** válasza:
82%

Nem tudom, ez milyen új trend, de hála istennek eddig kevés helyen találkoztam vele, mint "legújabb és legjobb" ajánlás.

Egyébként pedig ez a régi trend leporolása csak, ami viszont akkor sem volt már helyes, amikor még ez volt a napi gyakorlat... :(


Régen sem volt érettebb a babák emésztőrendszere - viszont az általános helytelen szoptatási gyakorlat miatt kevés nőnek volt egyáltalán fél éves korig is teje. A tápszerek viszont sokkal gyengébb minőségűek voltak, mint ma. És az orvos- és táplálkozástudomány se tartott ott, ahol most, sokkal kevesebbet tudtak ezekről az összefüggésekről. A babagondozási és gyereknevelési felfogásról nem is beszélve.. Ezekért forszírozták annyira a korai hozzátáplálást.


De mivel az eü. rendszer olyan, mint a beton, nagyon lassan változnak a berögzült szokások, ezért a mai napig megmaradtak benne az olyan tévhitek, mint pl. hogy a tápos babáknak már korábban lehetne kezdeni. Vagy még pláne az anyatejeseknél se jó kivárni a fél évet.

Örökös harc ez az eüs. szakemberek ellenében (sajnos, ellenében), nagyon kevés sikerrel. :(

2012. jún. 29. 14:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:
47%
A glutént kell bevezetni 4 és 7 hó között, mert így megelőzhető, hogy később allergiás legyen rá. Ez az új trend, más nemigen változott. Az anyatejben egyébként minden benne van, ami kell, inkább azért lenne szerintem fontos elkezdeni a hozzátáplálást, hogy megszokja, elfogadja az új ízeket. Nekem a védőnőm mesélte, hogy volt olyan baba, aki már 5 hónaposan kóstolgatott volna, érdeklődött, de vártak, mondván legjobb az anyatej. Aztán 6 hónapos kora után már semmit nem nagyon akart elfogadni. Én a tápszerrel jártam így az első gyereknél. 8 hónapig szoptattam, és az istennek nem akarta elfogadni a tápszert utána.
2012. jún. 29. 14:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:
80%
Előző vagyok. Egyébként szerintem 2-3 hónaposan iszonyú korai elkezdeni a hozzátáplálást, akár anyatejes, akár tápszeres. Nem tudom, a védőnő honnan vette ezt, nekem nem mondott ilyet sem a védőnő, se a gyerekdoki.
2012. jún. 29. 14:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 xStefix ***** válasza:
68%

A glutént se kéne, mert a vizsgálat, ami alapján ezt kihozták, a cöliákiára nagy kockázatú(!) gyerekeket nézte csak meg, nem az átlag populációt! Vagyis az ő esetükben lehetne szó korábbi kezdésről, de még ez sem bizonyított teljesen.

A szoptatási szakemberek ezt javasolják: A glutént az első ételek között vezessük be, de továbbra se 6 hós kor előtt. (Magyarul 6-7 hó között, így a fentieknek is megfelelve.) És ami még fontosabb, hogy kis adagokkal kezdjünk, egyszerre csak egyfajta gabonával. És a gluténadás mellett még lehetőleg több hónapig szoptasson is az anyuka, ezzel is csökkenteni tudja a kockázatot. Illetve ne háztartási kekszet adjunk, ami totál műanyag, hanem lisztet keverjünk a főzelékbe, vagy különböző gabonapépeket adjunk, pl. anyatejjel elkészítve. Később pedig pékárut. (A babakeksz ilyen szempontól felesleges is.)


Az eüsöktől ti se ezt halljátok, ugye? :) :(

2012. jún. 30. 16:27
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!