Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Ételek bevezetése » Hogyan, mikortól kezdtétek el...

Hogyan, mikortól kezdtétek el fokozatosan bevezetni a cukrot tartalmazó ételeket?

Figyelt kérdés
Kislányom 1 éves, eddig igyekeztünk teljesen mellőzni a hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket, továbbra sem szeretném kontroll nélkül, de már foglalkoztat a gondolat, hogy lazuljak a cukorkérdésben. Főleg a fokozatosság mikéntje érdekelne, mert nem szeretném 2 évesen a lovak közé dobni a gyeplőt, hogy most aztán már mindent lehet és cukorsokk. :D Szóval néha, csak kevés cukrot tartalmazó ételeket kapna, és fokozatosan szeretnék eljutni vele a fagyiig. :) Nálatok hogy volt ez, miket adtatok először?
nov. 23. 14:47
 1/8 anonim ***** válasza:
92%

Nyar volt, elmentunk cukraszdaba, kapott a sutimbol. Most konkretan az volt az elso ilyen. Aztan amikor elmentunk fagyizgatni (kb hetente), akkor abbol, de persze nem evett meg egy egesz gombocot, csak a mienkbol adtunk neki, amennyit kert.

Akkor volt ilyen 15-16 honapos. Most elmult 1,5 eves, nincsen konkretan nalunk tiltva az edesseg, de nem a mindennapjaink resze. Csokit, dormit, tejszeletet es nem tudom meg miket szoktak adni a gyerekeknek, pl meg mindig nem kapott, nem tudom, nem vettunk.

De itthon szoktam sutni hagyomanyos sutiket havi egyszer-ketszer, abbol biztosan kap, illetve sos ragcsakbol, pl ropi, keksz is kapott mar.

Nincs bennem tudatossag oszinten szolva, szimplan a gyerek azt eszi, amit mi es mi meg ritkan eszunk ilyeneket :D

Megy majd bolcsibe es ott ugyis el lesz ez rontva. Ovi plane, amikor kb heti szinten jut majd egy szulinap is, az alapbol is cukros etrend melle.

nov. 23. 15:12
 2/8 anonim ***** válasza:
71%
Másfél évesen kapott a nagymamája szülinapi tortájából. Közel két évesen evett egy negyed húsvéti csokinyuszit. Aztán jött a nyár, megérkeztek a nagyobb unokatesói (ovis, kisikolás) Amerikából, akik édességet édességgel ettek és nálunk laktak 2 hónapot. Ekkor volt 2 éves, és egy hétig tudtam visszatartani, onnantól ment a napi jégkrém, nutellás palacsinta, stb. Aztán ősztől normalizálódott a helyzet, de onnantól azért már evett cukrot, csak nem napi szinten.
nov. 23. 17:20
 3/8 anonim ***** válasza:
79%
A fokozatos bevezetést átvállalták tőlem a nagymamák :). Józan asszony mindkettő, így abban egyeztünk meg, hogy egy kevés házi süteményt - ha nincs agyon cukrozva - adhatnak neki. Úgyhogy bőven 1 éves kora után néha kapott tőlük a nagyobbik például egy kevés piskótát, ha látogatóban voltunk vagy ők nálunk. Ettől még egy jó darabig teljesen, részben még most is kerülöm a hozzáadott cukrot. A kisebbiknél nehezebb, mert ugye látja, hogy a nagy mit eszik. De bolti édességet, dörmit, ilyesmit a nagy is nagyon ritkán kap tőlünk. De vannak olyan ételek, aminél elsőre nem a cukor jut az ember eszébe pl. reggelire szoktam nekik natúr joghurtot adni gyümölccsel, a férjem meg úgy volt vele, hogy minek vacakoljon, ha lehet kapni készen gyümölcsjoghurtot. Na, abban azért akad hozzáadott cukor.
nov. 23. 17:35
 4/8 anonim ***** válasza:

A nagy egy hét híján volt 2, amikor all inclusive ellátással mentünk külföldre nyaralni. Na azon a héten mindent bepótolt. De nem kattant rá annyira, hogy a hétköznapokban hiányozzon neki. Hazamentünk és ugyanúgy evett, mint előtte. Semmi rudi, dörmi... hasonló csoda, az megmaradt ovira, ott evett először 4 évesen (akkor kezdte).

A kicsi az első szülinapjára kapott normál cukrászdai tortát, az volt a "bevezetés". Onnantól kapott hébe hóba, de nagyon nem édesszájú. Ha választhat sós (pogácsa, ropi, kuki...) és édes közül, biztos hogy a sóst választja. Ő most 5.

nov. 23. 17:51
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
A nagyobb lányomnál kb 1 év 5 hónapos volt, amikor karácsonykor már úgy voltam vele, hogy jól van, egyen, amennyit jól esik a sütikből, nem korlátozom. Dagadt a mellem, mint állat, hogy kb 1-2 falat után eltolta a mézes krémest meg a zserbót meg a bármit, és inkább ette a céklasalátát a zöldségekkel és hallal és mindenfélével. Aztán persze egy évvel később már nem tolta el a sütikéket, és azóta is kb naponta hallom a kérdést, hogy "édesség?". Most épp elvonón vannak a lányok, mert túl gyakran követelik a cukros dolgokat, mert a kicsit kb 1 éves koráig még csak-csak meg tudtam védeni ezektől, de hát látta a nővérénél, hogy miket kap, nyilván ugyanazt kéri. Mondjuk ő még pont abban az időszakban van, amikor nem túlzottan édesszájú, de ez is meg fog változni jövőre. Addig csak mérsékelten kap néha-néha valamit, aszalványt vagy a házi sütiből valamit, mert egyrészt nem is eszi meg, másrészt meg nyilván minél később lesz ez a norma, annál jobb.
nov. 23. 18:56
 6/8 anonim ***** válasza:
71%

Sok hozzáadott cukros ételben kevesebb a cukor, mint egy gyümölcspürében. A görögdinnye tulajdonképp víz és cukor. Szerintem nem kell külön "szoktatni" hozzá.

Annyi, hogyha kap egyszer-egyszer a nagyi sütijéből, vagy kerül egy nagy fazék zöldborsó főzelékbe 2 evőknál cukor akkor nem fogod fel a világ végének és ennyi.

nov. 23. 22:36
 7/8 anonim ***** válasza:

Oh, én ezen nem sz@roztam 🫣 Megkeztük a hozzátáplálást evett mindent szépen sorban. Jött fokozatosan a bolti gyümölcsjoghurt vagy túrókrém is tízóraira simán. Nyilván nem egy vödörrel. 3 gyerekem van, sosem tiltottam nekik a nasit és láss csodát tudják mennyi az elég. Volt, hogy étterembe mentünk, jól beebédeltek, kérték utána a fagyit, de màr nek bírták megenni, nem tömték magukba. Ellenben a sógornőm cukor ellenes volt, 3 éves koráig nem adott a lányának, aztán bekerült oviba, ahol egyik szülinap alkalmával hányásig zabálta magát tortával meg sütivel.

Én azt mondom a baba étkezését kell alakótani a család szokásaihoz, mindent lassan és mértékkel. 8 hónapos a harmadik gyerekem, nem kap külön, amit mi eszünk azt eszi ö is, kicsit villával áttörve. Ma pl. krumplipüré és kacsa volt az ebéd, desszertnek puding. Evett mindenböl.

nov. 24. 15:34
 8/8 anonim ***** válasza:
Nem volt ilyen értelemben fokozatosság, mert ha megnézed, amúgy is elég kevés az ajánlott max. hozzáadott cukor egy napra. Szóval én azt igyekszem figyelembe venni, mértéket tartani. De ha pont megeszik egy egész rózsaszín cukormázas fánkot, nem esem pánikba, de nincs ez minden héten.
nov. 24. 20:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!