4 vagy 6 hónapos kortól kezdjem a hozzátáplálást?
Sziasztok a babám jelenleg 3 hónapos és szeretnék tájékozódni, felkészülni a hozzátápláláshoz.
Mennyit számít hogy 4-5 vagy 6 hónapos kortól kezdjük? Érvek/ ellenérvek ?
Én a 4 hónapot személy szerint korainak tartom, de érdekel ti mit mondotok. egyébként tápszeres baba
itt kb lenyilaznak, ha 6 hónapos kora elött elkezded.
Szerintem nem ez a legjobb oldal a tájékozódásra.
A babád igényeit nézd, ne azt, hogy itt mit írnak.
WHO ajánlás 6 hónap után, ha tápszeres, ha anyatejes.
(Idősebb családtagok persze szeretik megmondani a tutit, hogy már 2 hónaposnak pörköltszaft kell, meg társai...)
A WHO ajánlja a 6 hónapos kort, nem a gyakoris anyukák szopták ki reggel az ujjukból... 🙃
Ez is olyan téma, amin jól hajba lehet kapni. 4 vagy 6 hónaposan, püré vagy BLW, ha püré akkor bolti vagy házi, gyümölccsel vagy zöldséggel kezdesz, mikortól adsz húst, mikor vezeted be a glutént.
Látni fogod, hogy mikor kezd el érdeklődni a kicsi a rendes kaja iránt. Belenyúl a tányérodba, belemarkol a te kajádba, elkezdi gyúrni, nézegetni, végül a szájába veszi. Vannak babák, akiknél ez hamarabb jön el, másoknál később.
4 hónaposan én még semmiképp nem beszélnék hozzátáplálásról, inkább csak kóstoltatásról. Eszik pár falat pürét a baba, ismerkedik az ízekkel. Hozzátáplálásról, tápszeres étkezés kiváltásáról 6 hónapos kor környékén lehet szó. De ez sincs kőbe vésve.
Arra érdemes felkészülni, hogy a hozzátáplálás maszatolással jár. Sokszor fogod úgy érezni, hogy több kaja jutott a gyerek ruhájára, etetőszékére, földre, falra, macskára mint amennyit egyáltalán elkészìtettél.
"Hozzátáplálásról, tápszeres étkezés kiváltásáról 6 hónapos kor környékén lehet szó"
Kóstoltatni kell 6 hónapos kortól, kiváltani még nem kell semmit.
A WHO és az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia a kizárólagos szoptatást (ennek hiányában a tápszert) javasolja a születést követő első 6 hónapban. Az ESPGHAN 2017-es iránymutatásai szerint (mely az Európai Gyermek-gasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálkozásitudományi Társaság Táplálkozástudományi Bizottságának irányelve) a csecsemők hozzátáplálását nem javasolt a születést követő 4. hónap előtt megkezdeni, és a betöltött 6. hónap (26. hét) utánra halasztani. Kezdetben elegendő kis mennyiségű étellel (pl. ½ teáskanál) próbálkozni, majd az adagot fokozatosan növelni. Ez alól kivételt képeznek a koraszülött babák, akik egyéni elbírálás alá esnek, hozzátáplálásukat javasolt a gyermekorvos által megjelölt időpontban elkezdeni. Az új ízek felfedezése nem jelenti a szoptatás végét, az anyatej/tápszer adását ezután is folytatni kell.
Mikor áll készen a babám a hozzátáplálásra?
Mivel minden kisgyermeket egyedi fejlődés jellemez, az életkoron kívül számos olyan jelre is felfigyelhetsz, amelyek azt jelenthetik, hogy babád készen áll(hat) a szilárd ételek kóstolására:
a baba erős nyakizomzatának köszönhetően stabilan tudja tartani a fejét;
segítséggel biztonságosan ül;
a kicsi jelzi, hogy szívesen megkóstolná ő is, amit Te eszel: az étel felé nyúl, vagy éppenséggel, amikor eszel valamit, ő is nyitja a száját. Ez a megállapítás vonatkozik a kanál látványára is;
a környezetében lévő tárgyakat előszeretettel veszi a szájába;
jó látható rágó mozgásokat végez.
Bőven elég 6 hónaposan. Sőt, akkor sincs baj, ha akkor sem érdekli. Egy éves korig a fő táplálék a tápszer, vagy anyatej.
Étkezést kiváltani is ráérsz egy év után.
A lényeg, hogy minél több dolgot megismerjen, nem az, hogy mennyiséget egyen minél előbb
Én vártam volna kb 6 hós koráig, de nekünk például a gyerekorvos és a védőnő 4 hó után már kerdezte mit kóstolt, meg nyomták a kezembe táblázatot hogyan haladjunk..
És kizárólagos anyatejes baba.
Meg is lepődtem, kérdeztem hogy csak anyatejes babánál nem 6 hó? És igen who es az amerikai társaságnál 6, EU és magyar gasztro.társaság 4-6 hó között javasolja a kóstoltatás megkezdését, ez a doktornő válasza.
Továbbá érvelt az allergénekkel szembeni fogékonyságon a 4-6 hős idoabkakban, illetve a who szerinti “kizárólagos anyatejes táplálás” fogalommeghatarozasara azt mondta, a kóstoltatás ellenére az is annak minősül.
Merthogy elvileg a who meghatározása szerint a 90%-ban anyatejes babák annak számítanak.. (kóstoltatás ugye bőven ebbe beleesik)
Utóbbira sehol nem találtam referenciát, sőt, inkább az ellenkezőjét…
Ha nem erőltetik ennyire, biztos vártam volna még picit a kezdéssel, bár azt gondolom, 4-6 hó között úgyis látni, készen áll-e a baba erre vagy sem. Ha nem, akkor 6 hó mindenképp.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!