Mikor kezdjem el a hozzátáplálást?
6 hónapos korban. Az előtt nem elèg èrett rá a szervesetük.
Persze, van aki előbb hozzàtàplàl, de nem tesz jót a gyereknek.
5 hónapos korban elkezdheted először egyesével bevezetni a zöldségeket.Pl répát. Majd répát krumplival, majd mehet a cukkini krumplival stb.6 hónapos kortól adj ehhez csirke vagy pulykahúst.Ha a répapürét megette utána adhatsz neki almakompótot ( sós után a cukrost)majd alma/banán vagy alma/körte kompótot.Én főznék a helyedben..Ha bébiétellel kezdesz akkor nem fogja megenni a házilag készült püréidet.
Amikor elkezded a hozzátáplálást tényleg csak pár kanálnyi szilárd falat kell, utána ha megette
pár kanállal akkor mehet a tápszer még délre.
Nem tudom, hogy miért nem lehet a "kettőt egyszerre" hozzátápláláskor, én még ilyet nem is hallottam...
A kizárólag anyatejes babáknál min. 6 hónapig csak a tejet ajánlják, a tápszeres pótlás esetében van, hogy már 4 hósan elkezdik, bár ebben nem tudom mi a ráció, a tápszertől gyorsabban érik a gyomra? 🤷
Én az ételekről kaptam táblázatot a védőnőtől, de a net is tele van vele, szerintem ne várd, hogy valaki végigpötyögi neked azt a sokféle ételt, azzal meg szerintem úgysem vagy előrébb, ha valaki leírja neked a húsokat meg a brokkolit, de nem tudod a többit (pl. glutén, hal, aprómagvas gyümölcsök, gomba stb.).
Azt tudom, hogy mi almával kezdtük, sokan szokták pl. krumplival, de az elején szokás adni mondjuk a sütőtököt is, annak pont szezonja van most tavaszig (mi anno pont lecsúsztunk róla sajnos).
Ráadásul megoszlanak a vélemények természetesen erről is (pl. van, aki az allergén aprómagvasokkal sem vár, van, amiben az ajánlás is változik, a glutén egy külön "mumus", mindenki másképp csinálja, de arról is van rengeteg kérdés itt is.).
Szóval olvasgass, aztán válaszd ki a neked szimpatikus elvet és kövesd azt! :)
"és tudom hogy tápi plusz kaja vagy anyatej plusz kaját kaphat a baba de a kettőt egyszerre nem lehet hozzátápláláskor!"
Mit tudsz te?
Ez alapján semmit.
Nincs ilyen kitétel, hogy hozzátáplálástól már be kaphatna anyatejet és tápszert is.
5, hosszú évek óta ugyanaz az ajánlás a tápszeres babákra is, mint az anyatejesekre: egységesen 6 hónap a minimum korhatár.
És ez minimum ajánlott kor, nem pedig azt jelenti, hogy akkor is ekkor kell kezdeni, ha még nem áll készen.
A babák ~60 %-a 6 hónaposan se érett. 80 %-kuk 6 és 8 hónapos kor között lesz vevő a ht-ra.
Tápszeres a babám de még van kicsi anyatejem azt is kapja és tudom hogy tápi plusz kaja vagy anyatej plusz kaját kaphat a baba de a kettőt egyszerre nem lehet hozzátápláláskor!
Ez baromság. Nincs ilyen, hogy nem lehet egyszerre adni a hármat. Addig szoptass, amíg van tejed. Ha kell mellé tápszer is, akkor kell. Nincs kizárva, hogy ezek mellett táplálj hozzá.
6 hónapos kor körül érnek meg rá a babák, akkor tűnik el a nyelvkilökő reflex, akkor már ölben támasztva (nem ültetve) tartja magát, és érdekli is az étel.
Én nem püréztem, blw módszerrel tápláltam hozzá. Nézz utána, ha érdekel.
A táblázat elavult magyar baromság, felesleges. Én idény szerint adtam neki mindent.
A hozzáadott cukrot az első évben szigorúan kerültem, a sóbevitelre figyeltem (az ő adagját kivettem sózás előtt) egyébként kapott mindent, amit mi is eszünk.
Mivel a blw alapelve, hogy nem etetjük a gyereket, csak azt eszi, amit ő a szájába tesz, eleinte csak nagyon minimális adagokat kóstolt. Lényegében ő "vezette be" magának az ételeket. Okos Timi ebookját vettem meg, valamint a facen a blw csoport sokat segített.
Ha pürézni szeretnél, az Anya kérek még és a kiskanál kommandó könyve is jó. Azokat is megvettem, hogy minél több infom legyen a kezdésre. Marketplacen sokszor felbukkannak, jó áronmeg tudod venni.
Bármely módszert választod, pont van elég időd tájékozódni a témában.
Amikor gondolod.
Mi 6 hosan kezdtuk, bar tapszeres volt es mindenki nyomasztott mar, hogy kezdjuk hamarabb, de en inkabb kivartam.
Nem tudom, hogy most emiatt vagy csak veletlen, de a kisfiamnak soha nem fajt a hasa egyetlen eteltol sem, nem volt kaki gondja, szoval nem bantam egy percig se, hogy vartunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!