Epret mikor adtatok először babátoknak?
Nem én neveztem itt senkit agyhalottnak.
Tizenegy-két éve meg így volt. Újszülöttem nincs és már nem is lesz.
#30! 2 év alatt is hatalmas változások történnek az ajánlások terén.
13 éve nekem egy barátság ment rá arra a mondatra, hogy "olyan gyorsan nő ez a gyerek, hogy kettőt pislogunk, és velünk eszi a pizzát". Akkor a glutén volt épp démonizálva, az ajánlás szerint 2 éves korig tilos volt. Most meg az az ajánlás, hogy az elsők közt kell bevezetni, mert ha túl későn találkozik vele, nagyobb az esély az érzékenységre. Igen, az anyuka sem volt idegileg a helyzet magaslatán, hogy ennyire mellre szívta ezt a mondatot, hiszen nem azt mondtam, hogy tömje meg pizzával a 6 hónapost. Bár ő így értelmezte, és hetekig küldött cikkeket, hogy én meg akarom mérgezni a gyerekét.
A legfrissebb nemzetközi ajánlás szerint mézet nyers tojást, nyers húst, füstölt húst nem szabad adni egy éves kor előtt. ENNYI. Ezen kívül az egyéni érzékenységet kell figyelembe venni. Pl ha van több mogyoróallergiás a családban, akkor fokozott óvatosság mellett kóstoltassunk mogyoró tartalmú ételt.
Az egy sajnálatos dolog, hogy a magyar ajánlás le van maradva, mert a tudományos tényeknél fontosabb az "így szoktuk", valamint valahogy a külföldi tanulmányok téves fordítása is nagyon megy.
Emellett ha rákeresel angolul (csak hogy a hivatalos dolgokat adja ki a google fixen) hogy 'the 14 food allergens' akkor az összes ezt adja ki:
Az eper, és málna NEM allergén! Contact dermatitist okozhat, ami csak annyi, hogy a savassága kicsípheti a száj körül ha érzékenyebb a gyerek bőre.
De én vagyok az agyhalott...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!