12 hónapos korig 100% kizárólagosan anyatej?
Ha allergia volt a csaladban, barmilyen, akkor voltak orvosok, allergologusok, akik par evvel ezelott meg javasoltak is, hogy a hozzataplalas 1 eves kor utan kezdodjon. Azota az ESPGHAN ajanlasa (ami szerintem megkerdojelezheto) pont forditva, 1 eves kor elott mar javasolja az allergenek bevezeteset. Ez alol kivetel, ha mar anyatejen keresztul is tunetet produkalt bozonyos allergenekre.
Ha a kerdesed viszont nem a hozzataplalas megkezdesere, hanem arra vonatkozik, hogy a gyerek nem fogad el semmit, kikopi, vagy csak par falatot hajlando enni, akkor 6 honapos kor utan figyelni kell a sulygyarapodast, novekedest, van-e eleg pisi-kaki, illetve hogy nincs-e hianybetegsegre utalo tunete. Ha ezek rendben vannak, akkor tudtommal nem problema, de nyilvan erdemes idorol idore kinalni. BLW eseten sokan eleve nem is kezdik meg a ht-t onallo ulnitudas elott, ami ugye 10 honapos korra is kitolodhat.
Sajat tapasztalat nekem az, hogy anyatejen keresztul is reagalt bizonyos allergenekre, amikre igy a hivatalos bevezetesnel joval kesobb probaltunk ra (gasztroenterologus, allergologus tudja megmondani, hogy mikor erdemes), es alapbol is lassan kezdett el enni, 10 honaposan meg csak napi 1-2x par falatot, de a melletaplalas/hozzataplalas elsosorban amugyis kostoltatasrol kellene, hogy szoljon tudtommal. 13 honaposan kezdett el mennyisegeket enni szilardbol, es nagyon joevo lett belole.
Nem tudom, eleve azt ajánlják, hogy fél évesen ha el is kezdjük a hozzátáplálást, akkor is 1 évesig 90%-ban maradjon az anyatej. Most az a 10 % ..?
Persze, az ízek, meg hogy találkozzon az emésztőrendszere a különféle típusú kajákkal. De ha csak 1 évesen kezdi el, az nagy baj? Egyszerűen nem akar enni.
Nálunk borzasztóan ment a hozzátáplálás, 2 éves koráig kb csak kenyéren, pici párizsi vagy husidarabokon, a húsleves levén leszűrve és banánon élt, na meg anyatejen.
Kifejezetten dundi gyerek volt, semmire sem allergiás, pedig az ételek 3át még most sem mindig eszi meg, csak alkalmanként 5 éves.
A beszédproblémája öröklött, de nem a hangokat érinti, illetve abból is az l és az r hangot.
Nem volt hajlandó pépes állagú ételt megenni, ellenben már fél éves korától kezdve rágott, kenyeret és husifalatokat, és banánt.
Minket már 2 hónapos korunktól etettek barackpürével, szilárdat csak egy éves korunk után, semmi ételallergiánk, csak szénanétha, beszélni pedig már egy éves korunkra tudtunk mondatokban a babanapló szerint.
Marhaság. Akinek hajlama van valamire valamilyen okból, annál kialakulHAT. Ha nincs a családban ételallergiás(valódi, orvosilag kimutatott, nem a jajj mintha puffadnék, viszket itt meg ott, biztos attól volt hasmenésem), nem aggódnék.
Egyébként szerintem azért jó a hozzátáplálás 6 hónapos kortól, hogy tele érezze a pocakját. Elég más folyadéktól jóllakni, még, ha erősen zsíros is, mint rendes ételtől. Szerintem jó, ha a gyerek korán összekapcsolja, hogy az ételtől jobban érzi magát.
Az viszont igaz, hogy minden rosszabbul evő gyerekre pikkelnek az óvónők, mert egyrészt sajnálják a kifizetett ételt otthagyni, másrészt, ha nem tudnak olyat adni neki, amit megeszik, akkor éhesen nyűgösebb lesz, zavarja a többieket és megkeseríti a munkájukat.
Éhes gyerekkel piszok nehéz boldogulni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!