Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Ha keresztelőt szeretnék,...

Ha keresztelőt szeretnék, akkor választhatok kersztszülőnek egy 11 és egy 8 éves gyerkőcőt?

Figyelt kérdés
És ha ők nincsenek megkeresztelve, attól még lehetnek keresztszülők. Amúgy Én katolikus vagyok.
2008. nov. 13. 17:44
 1/5 anonim ***** válasza:
47%
Én úgy tudom, hogy kereszt szülő csak az lehet, aki meg van keresztelve, s olyan vallásúnak , amilyenné a gyereket szeretnéd keresztelni. Pl. ha katólikussá akarot kereszteltetni a gyereket, akkor a kereszt szülőnek is annak kell lennie, mert kéri a pap a kereszt szülőtől a kereszt levelet, s vannak olyan helyek ahol a kereszt szülő kell hogy első áldozó is legyen, valamint megbérmált. Szóval 11 évesen még nem hiszem hogy valaki megbérmálkozott, s nem hinném hogy a pap engedné hogy gyerek legyen a gyerek keresztszülője.
2008. nov. 13. 18:21
 2/5 anonim ***** válasza:
71%

Nem. Katolikus keresztszülő 16 év felett lehet valaki, aki szintén katolikus, minimum meg van keresztelve.

Némileg függ helytől/paptól, de ezek az alapszabályok.

2008. nov. 13. 18:49
 3/5 anonim ***** válasza:
67%

szia,

A KERESZT SZÜLŐ megnevezésben is benne van, hogy SZÜLŐ..

Nem hinném hogy ennek a posztnak a betöltésére megfelelnek a gyerkőcök.

Nem tudom milyen támogatásra számíthatnál 2 kisgyerektől???

Mikor a keresztlányom keresztelője volt, akkor igaz nem kértek keresztlevelet, de a pap majdnem megmagyarázta nekem, hogy mi a keresztény kötelességem.

Szerinted ezzel egy gyerek tisztában van?

Mert a papok nagyon ragaszkodnak ám ahhoz, hogy a keresztszülő hithűen, az egyház "törvényei" szerint nevelje a kis keresztgyermekét...

Tehát ha úgy érzed, hogy ezt tudják teljesíteni a gyerekek...

2008. nov. 13. 18:55
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
Ha nincsenek megkeresztelve, akkor nem. Amúgy nem kell, hogy pont katolikusok legyenek, az én fiam pl. evangélikus, de a keresztanyja katolikus, lényeg, hogy keresztyén legyen. Viszont két kisgyerek nem lehet keresztszülő, mert való igaz, hogy az egyház intézménye a keresztszülő funkcióját abban látja, hogy a keresztgyereket az egyház által meghatározott értékekre nevelik, illetve, ha a szülőkkel történne valami, akkor ők viselik gondját. Ez természetesen nem törvény, de az egyház ezt így találta ki, és ha ti nem ennek megfelelően akartok eljárni, akkor nincs is sok értelme az egész keresztelőnek.
2008. nov. 14. 09:57
 5/5 anonim válasza:

Ahhoz, hogy valaki bérmaszülő lehessen, (hasonlóan a keresztszülőség feltételeihez) több feltételnek kell teljesülnie:

- a bérmálkozónak vagy a szüleinek fel kell kérnie az illetőt,

- vállalnia kell ezt a tisztséget,

- 16. életévét betöltöttnek kell lennie,

- katolikus, megbérmált és oltáriszentséget már magához vett személy legyen,

- a hithez és a vállalandó tisztséghez méltó életet kell élnie,

- nem szabad, hogy bármilyen törvényesen kiszabott vagy kinyilvánított kánoni büntetés kösse,

- ne legyen a bérmálandó apja vagy anyja.

2008. dec. 1. 08:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!