Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mit gondoltok az első hétről...

Mit gondoltok az első hétről otthon az újszülött babával, költözzön be a nagymama, vagy sem? Hasznosnak találnátok, vagy zavarónak?

Figyelt kérdés

Én a férj vagyok a történetben, tehát anyósról fogok beszélni. Nemrég jelezte a feleségemnek, hogy kezdjen barátkoztatni a gondolatával, hogy az első hétre ideköltözik a másfél szobás lakásunkba, hogy tudjon neki segíteni, főzzön, mosson, takarítson. Én is otthon leszek, a házimunkában most is 100%-ban kiveszem a részem, ha nem bírunk főzni majd maximum rendelünk, a takarítást meg ki nem ... le...

Nem akarom megbántani, normálisan fogok vele beszélni, hogy jöjjön nyugodtan minden nap, hozzon kaját ha megnyuggtatja, segítsen nyugodtan fürdetni, de szerintem ez az időszak arra való, hogy mi hárman összerázódjunk, megszokjuk, megismerjük egymást. Nem szeretném az anyukát kerülgetni, meg várni, hogy mikor kaphatom meg tőle a saját gyermekemet. Szerinte majd leszünk együtt még eleget.

A feleségemmel beszéltünk róla, ő sem nagyon látja értelmét, de ő sem szeretné/meri megbántani.

Nektek mi a véleményetek? Jól jöhet az állandó segítség, fogadjuk el, ti örültetek/örültetek volna neki?

Amúgy fél órára lakik, tehát nem arról lenne szó, hogy a fél országot kellene napi szinten átutaznia.

2019. márc. 1. 10:03
1 2 3 4
 11/40 anonim ***** válasza:
100%
Kizárt!
2019. márc. 1. 10:44
 12/40 anonim ***** válasza:
85%

Szerintem ebben a feleséged döntsön, bár ha fél órára lakik az anyós, akkor felesleges. Nekem anyukám külföldön él, mikor szültem 2 hétig nálunk volt. Főzött, takarított, boltba járt és a babát is ringatta ha kértük, de nem szólt bele semmibe és hagyott minket babázni. Nekem nagyon jó volt így, férjemet is megnyugtatja, hogy nem vagyok egyedül. Mikor hazament, akkor vett ki szabit a férjem. Így az első hónapban végig volt segítségem.

Szerintem ez nagyon függ attól, hogy a feleséged milyen viszonyban van az anyukájával. Anyósom nagyon zavart volna, de anyukámnak örültem.

2019. márc. 1. 10:58
 13/40 anonim ***** válasza:
73%
Az odaköltözés túlzás. Első babánál a húgom aludt nálunk kb.másfél hétig, anyukám ugyanabban a házban, de másik lakásban, a barátjánál. 3 szobás lakásban kényelmesen elfért velünk a tesóm. A második babánál már egy 3 szintes házban laktunk, itt bőven elfértek anyósomék. Anyukám ismét a barátjánál "lakott". Jò volt így. Nekünk messze, 500 km-re lakik a család, tehát nem működik, hogy csak úgy átugranak unokázni a nagyik. Az is nagyon fontos, hogy mindenki akkor foglalkozott a babával, amikor én kértem. Nem szedték ki se az én kezemből, se a férjem kezéből a babát. Nálunk van "közösségi" tér, ahol össze tud ülni a család, és elvonulásra is lehetőség van. Nem tudom, ezt másfél szobás lakásban meg tudjátok-e oldani. Nekem nagyon jól jött a segítség. Nem is fizikailag, inkább a lelki támogatás volt fontos. Egyáltalán nem úgy alakult a szülés, ahogy szerettem volna, a szoptatás valósága is nagyon nagyon különbözött az elképzelèseimtől. A második baba nem teljesen egészségesen született, épp a nagy is megbetegedett, amikor szültem. A második szülésem még messzebb volt az ideálistól, mint az első. Eléggé össze voltam törve, vérszegény voltam, tehát nekem nagyon jó volt, hogy a családom mellettem volt az első 10 napban. Előre nagyon nehéz megmondani, mennyi és milyen jellegű segítségre lesz szükség. Én még nyitva hagynám a kérdést. Ráértek akkor is beszélni erről, ha már megszületett a baba.
2019. márc. 1. 10:59
 14/40 anonim ***** válasza:
55%

Ja nem tudtam, hogy az csak a helyes válasz, hogy ne menjen.

Oké most ő a férj a sztoriban és anyóst ír... Így ugye rosszabbul hangzik.

De a feleségednek az anyja. Ha nem akarja megbántani, gondolom akkor normális a kapcsolatuk. Nem tudom miért baj az, ha mondjuk tényleg szülés után egy héttel elmegy és besegít pár napra.. Nyilván ha rossz lenne a kapcsolat ő sem ajánlkozna a tulajdon lányának.

Nekem jó a kapcsolatom anyukámmal, nem bántam hogy itt volt és unokázott. A saját anyám nem zavar.. Nem egy szomszédról van szó..A férjemet se zavarta.

Aki így áll a saját anyjához az is szomorú. Persze majd lepasszolni meg a gyereket már majd jól fog jönni ugye?

És ezt úgy írom, hogy nem vagyok egy nagy család centrikus típus, 18 éves korom óta külön élek.

2019. márc. 1. 10:59
 15/40 anonim ***** válasza:
77%

A legnagyobb joindulattal mondom: isten ments, hogy bekoltozzon. Mi kulfoldon elunk, 1,5 szobas lakasban, ha latogatnak, minimum 5-7 napra erdemes jonni. En sajnos idehivtam anyukamat es anyosomat is, mivel nagyon jo a kapcsolatom veluk. Nem az a bajom, hogy itt voltak, hanem hogy ennyire az elejen, rogton a szules utani 3 hetben, es annak ellenere, hogy segitettek, amiben csak tudtak, nem volt jo otlet, nem tudtunk egymasra hangolodni a babammal, es harmasban a ferjemmel lenni. Kicsi is volt igy a lakas, meg ugyis, hogy egymas utan jotek, nem egyszerre voltak itt. Ha fel orara laktak volna, biztos, hogy nem engedtem volna ide oket bekoltozni, ezt nem is ertem, hogy az anyuka hogy gondolta, raadasul kerdes nelkul. NE HAGYD! En a gatmetszes kovetkezmenyeivel, szoptatassal szenvedtem az elso 3 hetben, mikor vegre mindenki elment, es csak harman maradtunk, hirtelen latvanyosan felgyorsult a gyogyulasom. Es vegre tudtam a babamra figyelni, senki nem adott se kert, se keretlen tanacsot, ossze tudtunk hangolodni, igazi felszabadito erzes volt.

Masodik gyereknel az elso 3 hetben nem fogok ideengedni senkit, hacsak szules utan mashogy nem erzem, elore ugy fogom oket felkesziteni lelekben, hogy csak kesobb jojjenek, pedig ilyenkor jol jon a segitseg a nagyobb miatt, ebbol talan erzekelheted, hogy mennyire szeretnem, ha az elso par het csak rolunk szolna.

Friss szulokent az ember keresi, hogyan tud a gyerekere hangolodni, mi lenne jo nektek csaladkent, ezt nagyon nehez ugy, hogy valaki ott van a anyakatokon, nem is kertetek, es raadasul ezt mar most sem erzekeli, akkor szamithattok ra, hogy szivesen ad majd jotanacsokat. A baj azzal csak az, hogy minden gyerek es csalad mas. Kell egy kis ido, mire ti magatoktol kitapasztaljatok, hogy nektek mi jo, es ha azutan jon, akkor mar nyugodtabban fogjatok tudni kezelni az akarva-akaratlan beleszolast, esetleges megjegyzeseket. En az elejen azt se tudtam, hogy all a fejem.

Szoval jol erzed. Max. hozzon ebedet, maradjon fel orat, aztan menjen.

2019. márc. 1. 11:02
 16/40 anonim ***** válasza:
87%
Első gyereknél hót felesleges. Pláne, ha te is odahaza leszel apaszabin. Higgyétek el, nem annyira bonyolult életben tartani egy csecsemőt, hogy 3 felnőtt kelljen hozzá. :D Franc kerülgetné még anyukát is abban a pici lakásban. Ha nem akarjátok nagyon megsérteni, akkor azért engedjétek, hogy hozzon kaját. ;)
2019. márc. 1. 11:05
 17/40 anonim ***** válasza:
49%
Első babámnál anyukám jött és segített, altatásban, ringatásban csak akkor, ha már nem bírtuk, mindketten kidőltünk (nehéz szülés után extrém nyugtalan, nem alvó baba volt), de leginkább a főzésben, takarításban segített anyukám, ami jól jött bizony. Második babám születéeskor bevallom, már csak zavart szegény, rutinos voltam, a baba is jó alvó, de többen voltunk, kerülgettük egymást. Most a harmadik babám születése után nem is fog jönni, nem tud segíteni, én meg biztos vagyok benne, hogy mindent megoldok, vagy megoldunk közösen a férjemmel.
2019. márc. 1. 11:07
 18/40 anonim ***** válasza:
74%

"Nem tudom miért baj az, ha mondjuk tényleg szülés után egy héttel elmegy és besegít pár napra.."

Mert csak az a segítség, amire SZÜKSÉG van. Ha nincs szükség rá, akkor teher. Ezen mi olyan bonyolult?

"Aki így áll a saját anyjához az is szomorú."

Az is, ha a saját anyád nem érti, hogy mikor mire van szükséged.

"Persze majd lepasszolni meg a gyereket már majd jól fog jönni ugye?"

Vagy nem?

Nálunk tökéletesen működött. Senki sem sértődött meg azon, hogy az első időkben még (napi) látogatókat se akartunk, nemhogy beköltöző nagyit.

2019. márc. 1. 11:11
 19/40 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigieket!

14 - Én mindenki válaszát hasznosnak találom, nem az a jó válasz, hogy ne jöjjön.

Szuper a kapcsolatunk, meg fogunk tudni mindent beszélni. Valóban, nekem is az a véleményem, hogy majd meglátjuk, nem mindegy, hogy hogyan zajlik majd a feleségemnél a szülés, milyen lesz a baba.

Azért tettem fel a kérdést, mert érdekel, hogy kinek hogyan zajlott az első hét, hogy tapasztalatokat is halljak a saját tapasztalatlan elképzelésem helyett.

A fő gondom amúgy a lakás nagyságával van, ha nagyobb lenne, akkor nem is gondolkoznék ezen, szívesen látom a feleségem édesanyját minden nap. De most van egy pici hálónk, ahova elvonulhatunk aludni, itt lesz az első hónapokban a baba is, meg van egy nappalink, ahol pedig akkor ezek szerint ő fog lakni. Ez így nekem kényelmetlennek tűnik.

Viszont az első és legfontosabb a feleségem kényelme és igényei lesznek, ha picit is nyugodtabb úgy, hogy ott van az édesanyja, akkor úgy lesz.

2019. márc. 1. 11:12
 20/40 anonim ***** válasza:
71%
Nekem nagymamám ajánlotta, hogy jönne. Őszintén felesleges is, utban lenne, meg nem neki hanem nektek kell össze szokni a babával. Meg kell tanulni mellette elvégezni a házimunkát. Később se lesz ott senki 0-24be.
2019. márc. 1. 11:13
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!