Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Ti mit gondoltok az ilyen...

Ti mit gondoltok az ilyen jellegű nevelésről (szüleim)?

Figyelt kérdés

27 éves vagyok, már külön élek a szüleimtől.

Viszont gyakran visszaemlékezem, a nevelési módszerekre.Melyeket, főleg a jegyek miatt kaptam.

A szüleim szerint a gyerek megverése akár egy pofon adása is elavult, múltszázadi dolog.

Ők úgy gondolták,hogy a tanulásra más módszerekkel lehet ránevelni a gyereket.Kiabálni sem kiabáltak.

Amikor nem megfelelő érdemjegyeket kaptam, akkor valamiféle otthoni munkát kaptam, ami kifejezetten monoton és fizikai.

Apám azt mondta, fiam szokd a monoton fizikai munkát, mert ,ha nem tanulsz egész életedben ezt kell csinálnod.Meg mindig bele kellett néznem a kukába,hogy "szokjam".

A magántanárokra sohasem sajnálták a pénzt, nyelvvizsga felkészítés, illetve egyetemen mateknál volt szükség rájuk.

A felsőoktatáshoz nagyon ragaszkodtak, mert akkor lesz aki "viszi valamire" a családban, "leszel valaki", ahogy mondták.Ott azt mondták, hogy csak műszaki vagy gazdasági szak, azokon belül eldönthetem melyik szak.Szerintük csak azok érnek valamit.

Akkoriban, tizenévesen utáltam a módszereiket, de most felnőtt fejjel, egyet tudok velük érteni.Nehéz természetű gyerek és még nehezebben kezelhető tini voltam.Egy tizenéves nem fogja fel,hogy a jövője forog kockán.

Szüleim egyébként, egyszerű emberek.Apám betanított munkás, anyám meg MÁV személypénztáros.

2019. febr. 9. 18:22
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
A szüleid nagyon okos emberek, sokan tanulhatnának tőlük.
2019. febr. 9. 18:27
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Nagy részével egyetértek, bár azzal nem, hogy csak műszaki vagy gazdasági szakkal lehet vmit is elérni. Nagyon sok olyan pálya van még, ahol lehet vki sikeres, kereshet jól és lépkedhet előre. Nem biztos, hogy ezek téged érdekelnek, úgy meg úgy sem lehet jó a szakmába. De a többi at jó módszer
2019. febr. 9. 18:38
 3/9 anonim ***** válasza:
87%
Én hasonló neveltetést kaptam, annyi, hogy gyerekként nemnvoltam túl bonyolult. Nem lázadtam, semmi extra. 29éves nő vagyok. Mérnök, és növényorvos. Jó fizetéssel. Örökké hálás leszek a szüleimnek.
2019. febr. 9. 18:41
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Szemléletes nevelési módszer :) bár nálam nem jött volna be, mert szívesen, magamtól is csináltam a házimunkát (most is szeretem).

Sokkal jobb, mint a verés!

2019. febr. 9. 18:43
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
Azzal egyetértek, hogy nem vertek, nem kiabáltak, támogatták a tanulást. A fizikai munka sem egy öncélú büntetés volt, és így utólag hasznosnak tartod. Amivel nem értek egyet, hogy nagyon komolyan meghatározták az irányt, amit választhatsz. Ha erősen humán beállítottságú lettél volna, egy kényszerített műszaki-gazdasági pályától erősen szenvednél. Nekem a szüleim műszakiak, mégis engedték a humán pályát, mert fontos volt számukra, hogy örömet találjak abban, amit csinálok. Szóval jófej szüleid vannak, de azért az szerencse, hogy bírtad a műszaki-gazdasági irányt.
2019. febr. 9. 18:56
 6/9 anonim ***** válasza:
86%
Engem is hasonló módon neveltek. Tudták, hogy utálom a történelmet, nem is vártál el, hogy jó jegyeim legyenek belőle, azt mondták, csak ne bukjak meg, ha kell, puskázzak, világ életembe 3-as voltam belőle. Abszolút nem érdekel, felesleges dolognak tartom. Helyette tanultam azt, amit szerettem is, abból viszont jó voltam. Be is jutottam egyetemre, azóta vezető pozícióba dolgozom.
2019. febr. 9. 19:17
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

Attol fugg. Minden tantargynal elvartak a jo jegyeket? A modszeruk szerintem nem rossz, megmutattak, mi lesz a kovetkezmenye, ha nem vegzel el semmilyen sulit, ugyanakkor szamomra nem tunik eleg motivalonak. Engem sem vertek, viszont erzelmi zsarolasszeruen bantak velem, ha mar 4-est hoztam. Nagyon meg akartam az elvarasaiknak felelni, hogy ne kelljen a lelki terror ,,senki se lesz beloled”-szoveget hallgatni.

Mikor apukam meghalt, az egyetemi kepzesem kellos kozepenel tartottam, nem sokon mult, hogy feladjam az egeszet, mert tobbe nem volt itt kinek megfelelni, lekerult rolam a nyomas. Vegul befejeztem, de meg 5 evbe telt, mire megtalaltam a nekem megfelelo szakmat (amihez btw. egyik diplomamra sincs kozvetlenul szukseg), es el is kezdtem dolgozni benne.

Persze nem egyszeru dolog ez, hogy hogyan legyen a gyerek belulrol motivalt. En nagyon az voltam, de szetforgacsoltam az energiam, nehezen talaltam olyan teruletet, ami a felszinesnel jobban erdekelt, es ezen nem segitett, hogy minden tantargybol ugy ereztem, hogy kivaloan kell teljesitenem. Ugye aki mindenbol jo, az altalaban igazan semmibol sem az.

Viszont ez is a resze annak, aki most vagyok. En mashogy szeretnem motivalni a gyerekem. Ha rossz jegyet hoz egy olyan tantargybol, ami szerinte es szerintunk is fontos, eloszor az okat szeretnem kideriteni. A buntetes - barmennyire humanus is, mint pl. a monoton munka veres helyett - szerintem hosszabb tavon nem celravezeto eszkoz. Meg eleve nekem furcsa a gyereket megbuntetni a rossz jegyert. A sajat eletet rontja el, ha valamilyen fontos dologbol rosszul teljesit. Kesobb egyebkent meg helyrehozhatja, megha erofeszitesek aran is.

Igen, tudom, sokan mondjak, milyen jo, hogy a szulo annyira akarta helyettuk, igy lett meg a diploma, vagy jobb allas, stb. De en nem akarok semmit a gyerek helyett akarni. Termeszetesen szeretnem, hogy olyan elete legyen, amiben boldog, de az eszkoz szamomra ehhez a peldamutatas, sok beszelgetes, a gyerek motivacioinak es erdeklodesi korenek megismerese az eszkozok.

2019. febr. 9. 19:42
 8/9 anonim ***** válasza:
100%
Így van, nagyon jól tettèk a szüleid,biztos nagyon inteligens emberek.
2019. febr. 9. 20:40
 9/9 anonim ***** válasza:
Apám ordító, káromkodó rohamot kapott az iskolám közepén, mikor egyszer, harmadikosként közöltem vele, hogy hármast kaptam természetismeretből a tz-re. A mai napig emlékszem, ahogy elkapta a karomat és kirángatott a parkolóba a kocsiig, aztán ott folytatta. Így nőttem fel. Hogy semmire nem viszem, mehetek majd a tesco húspultba és szolgálhatom ki majd az osztálytársaimat, akik jól keresnek és majd csak jót nevetnek a hátam mögött. Pedig két diplomája van, jogászként dolgozik... Hát, innen is látszik, hogy az egyetemi diploma nem sokmindent jelent.
2019. febr. 9. 22:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!